ظریف در آستانه نشست کویت: «سلام بر همسایگان؛ این پیام ایران است»

ورود محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه به کویت برای شرکت در نشست وزیران خارجه سازمان همکاری های اسلامی - ۵ خرداد ۱۳۹۴

وزیر امور خارجه ایران روز سه‌شنبه و پیش از حضور در نشست سازمان همکاری‌های اسلامی در کویت، در پیامی با اشاره به «شرایط روانی سنگین» حاکم بر منطقه، خواستار تغییر در روند کنونی که اوضاع منطقه را به وخامت کشانده است شد و گفت برای این تغییر ابتدا باید بپذیریم که سرنوشت همه ساکنان منطقه به هم گره خورده است.

پیام محمدجواد ظریف با عنوان «سلام بر همسایگان؛ این پیام ایران است» در حالی منتشر می‌شود که اختلافات تهران با برخی از کشورهای عرب منطقه، بویژه عربستان سعودی، بر سر بحران یمن، سوریه و همچنین عراق بالا گرفته است.

از حدود چهار سال پیش و با آغاز جنگ داخلی سوریه، رقابت سنتی تهران و ریاض - دو قدرت بزرگ مسلمان منطقه - به اختلاف تبدیل شد. ایران حامی سرسخت بشار اسد رئیس دولت حاکم بر سوریه است، در حالی که عربستان از مخالفان دمشق حمایت می‌کند.

این اخلاف زمانی محسوس‌تر شد که شورشیان شیعه حوثی مورد حمایت ایران، علیه رئیس جمهوری قانونی یمن اقدام کردند و با اشغال صنعا، پایتخت، عبد ربه منصور هادی را وادار به فرار به بندر عدن در جنوب آن کشور کردند.

با اشغال عدن توسط حوثی‌ها، وی به عربستان گریخت و از ریاض خواست از دولت او در برابر حوثی‌ها حمایت کند. در پی این درخواست و آغاز حملات هوایی ائتلاف به رهبری عربستان در ششم فروردین ماه، اختلاف تهران و ریاض به مرز تنش رسید.

این در حالی است که تحرکات گروه افراطی موسوم به دولت اسلامی یا داعش در عراق و سوریه نیز، به تنش‌های فرقه‌ای شیعه و سنی در منطقه دامن زده است و وزیر خارجه ایران پیام امروز خود را با طرح این پرسش آغاز می‌کند که «وظیفه ما در مقابل شرایط کنونی منطقه چیست؟»

به گزارش خبرگزاری ایرنا، آقای ظریف با بیان این که منطقه در «یکی از سخت‌ترین» شرایط خود به سر می‌برد، خواستار اتخاذ «تصمیمات جدی و اقدامات فوری» برای تغییر روند کنونی و بهتر شدن وضعیت منطقه شد و گفت برای چنین تغییری «ابتدا باید بپذیریم که سرنوشت همه ما ساکنین منطقه، به هم گره خورده است.»

وزیر امور خارجه ایران همچنین با اشاره به نگرانی برخی از کشورهای منطقه از برنامه هسته‌ای کشورش و توافق احتمالی اتمی تهران با غرب گفت «برداشت‌های نادرست، مسیر اقدامات نادرست را شکل می‌دهند.»

وی در ادامه افزود، «این برداشت نادرست که حل مساله هسته‌ای و رفع تحریم‌های ایران باعث به خطر افتادن موقعیت برخی از همسایگان ما خواهد شد، به جنجال‌های تبلیغاتی و حتی جنگ و نزاع منطقه‌ای دامن زده است.»

ایران و قدرت‌های جهانی عضو گروه ۱+۵ اواسط فروردین ماه سال جاری به یک تفاهم سیاسی درباره اجزای اساسی توافق جامع بر سر برنامه هسته‌ای ایران دست یافتند و تا پایان ماه ژوئن میلادی (نهم تیر ماه) فرصت دارند تا جزئیات آن را ثبت و نهایی کنند.

در صورت حصول یک توافق جامع و نهایی، محدودیت‌های عمده‌ای بر فعالیت‌های هسته‌ای ایران اعمال خواهد شد تا از ماهیت صلح‌آمیز آن اطمینان شود، و در ازای این محدودیت‌ها، تحریم‌هایی که به دلیل همین فعالیت‌های هسته‌ای علیه آن کشور اعمال شده است، لغو خواهند شد.

برخی کشورهای منطقه، از تبعات توافق احتمالی هسته‌ای بین ایران و غرب و لغو تحریم‌های شده علیه تهران ابراز نگرانی کرده‌اند و می‌گوید چنین توافقی می‌تواند به گسترش نفوذ ایران در منطقه و آنچه که آنها «دخالت در کشورهای دیگر» خوانده‌اند، بیانجامد. ایران اتهام دخالت در امور داخلی کشورهای دیگر را رد کرده است.

وزیر امور خارجه ایران در ادامه پیام خود، با تاکید بر این که «ایران هدفی جز صلح و دوستی در محیط پیرامونی خود و در سطح بین المللی دنبال نمی‌کند،» از آمادگی تهران «برای گفتگو و یافتن راه حل پایدار برای چالش‌های منطقه‌ای و توسعه و تقویت مناسبات خود با دنیای اسلام و جهان عرب بطور عام، و همسایگان عرب خود بطور خاص» خبر داد.

محمدجواد ظریف برای شرکت در نشست دو روزه وزیران امور خارجه سازمان همکاری‌های اسلامی، شامگاه سه‌شنبه وارد کویت شد. وی پیش از کویت، در توقفی کوتاه در عمان با مقامات آن کشور گفتگو کرد و هیات‌های دو طرف یادداشت تفاهم تعیین مرز دریایی میان دو کشور را به امضا رساندند.