ایران موشک بالستیک و پهپادهای بیشتری به روسیه ارسال می‌کند

تصویری از پهپادهای ایرانی در یک رزمایش نظامی - عکس از رویترز

توافق تسلیحاتی جدید ایران با روسیه روز ۱۴ مهرماه امضا شده و ایران قول داده است علاوه بر پهپادهای بیشتر، موشک‌های زمین به زمین هم به روسیه تحویل دهد، اقدامی که احتمالاً خشم ایالات متحده و دیگر قدرت‌های غربی را برانگیخته است.

رویترز به نقل از دو دیپلمات جمهوری اسلامی ایران نوشته که روز چهاردهم مهر ماه در دیدار معاون اول رئیس جمهور ایران، محمد مخبر، دو مقام ارشد سپاه پاسداران و یک مقام شورای عالی امنیت ملی در مسکو، دو کشور بر سر تحویل سلاح‌ها به روسیه توافق کردند. یکی از دیپلمات‌ها به رویترز گفت: «روس‌ها پهپادهای بیشتر و موشک‌های بالستیک با دقت بالا، به‌ویژه خانواده موشک‌های فاتح و ذوالفقار را درخواست کرده بودند.»

یک مقام غربی با تأیید این خبر گفت که توافقی برای ارسال موشک‌های بالستیک کوتاه‌برد زمین به زمین از جمله ذوالفقار بین ایران و روسیه منعقد شده است.

یکی از پهپادهایی که ایران قرار است به روسیه بفروشد، شاهد-۱۳۶ است. این پهپاد انتحاری یک کلاهک کوچک حمل می‌کند که در اثر برخورد منفجر می‌شود.

فاتح-۱۱۰ و ذوالفقار، موشک‌های بالستیک کوتاه‌برد زمین به زمین هستند که قادرند هدف‌هایی را در فاصله ۳۰۰ تا ۷۰۰ کیلومتر نشانه بگیرند.

دیپلمات ایرانی، اظهارات مقامات غربی را در این باره که چنین نقل و انتقالاتی ناقض قطعنامه سال ۲۰۱۵ شورای امنیت است رد کرد و گفت: «محل استفاده از آنها ارتباطی به فروشنده ندارد. ما در بحران اوکراین مانند غرب جانبداری نمی‌کنیم. ما خواهان پایان دادن به بحران از راه‌های دیپلماتیک هستیم.»

اوکراین در هفته‌های اخیر گزارش کرده که روسیه با استفاده از پهپادهای شاهد-۱۳۶ ساخت ایران به حملات گسترده‌ای علیه آن کشور دست زده است.

وزارت امور خارجه ایران روز سه‌شنبه گزارش‌ها در مورد ارسال پهپادها و سایر سلاح‌های ایران به روسیه برای استفاده در اوکراین را بی‌اساس خواند. دیمیتری پسکوف سخنگوی کرملین هم روز سه‌شنبه استفاده نیروهای روس از پهپادهای ایرانی برای حمله به اوکراین را تکذیب کرد و گفت «کرملین هیچ اطلاعاتی در مورد استفاده از آنها ندارد و در جنگ از تجهیزات روسی با نام روسی استفاده می شود.»

وزارت خارجه آمریکا ارزیابی کرد که پهپادهای ایرانی روز دوشنبه در حمله صبحگاهی به کی‌یف پایتخت اوکراین مورد استفاده قرار گرفتند. کارین ژان پی‌یر، سخنگوی کاخ سفید نیز تهران را به دروغگویی متهم کرد که گفته بود پهپادهای ایرانی توسط روسیه در اوکراین استفاده نمی شود.

یک دیپلمات اروپایی گفت ارزیابی کشورش این است که با توجه به تحریم بخش صنعتی روسیه، تولید تسلیحات برای آن کشور دشوارتر شده، و به واردات از شرکایی مانند ایران و کره شمالی روی آورده است.

در رویارویی با چالش تحریم‌های اقتصادی غرب، و در رقابت یک بلوک نوظهور عرب-اسرائیلی در خلیج فارس که از حمایت ایالات متحده برخوردار است، و می‌تواند موازنه قدرت خاورمیانه را از جمهوری اسلامی دورتر کند، رهبران ایران مایلند روابط راهبردی با روسیه را تقویت کنند.

در همین حال، حسین سلامی، فرمانده ارشد سپاه پاسداران ایران، ماه گذشته گفت بعضی از «قدرت‌های بزرگ جهان» مایل به خرید تجهیزات نظامی و دفاعی از ایران هستند.

رحیم صفوی، مشاور نظامی رهبر ایران نیز روز سه‌شنبه در گزارشی که در رسانه‌های دولتی گزارش شد گفت ۲۲ کشور، خواهان خرید پهپاد از ایران هستند.

چند کشور اتحادیه اروپا، روز دوشنبه خواستار تحریم ایران به دلیل ارسال پهپادهای آن کشور به روسیه شدند.