پژوهشگران میگویند که لاشه یک کشتی باستانی، پر از محموله از کشورهای سراسر دریای مدیترانه که در سواحل اسرائیل پیدا شده، نشان میدهد که بازرگانان کشورهای غربی، حتی پس از تصرف سرزمین مقدس توسط مسلمانان، هنوز در بندر آن پهلو میگرفتند.
به گزارش رویترز، این کشتی تجاری که از چوب درختان صنوبر و گردو ساخته شده و پر از محمولههایی از نقاط دور دست بود، بیش از ۱۲۰۰ سال پیش، در آبهای کمعمق منطقهای که امروزه به جامعه ساحلی موگان مایکل در اسرائیل شناخته می شود، غرق شد.
این تقریباً زمانی بود که امپراتوری بیزانسِ عمدتاً مسیحی داشت کنترل این منطقه در بخش شرقی مدیترانه را از دست میداد و حکومت اسلامی دامنه تصرف خود را در ناحیه گسترش میداد.
دبورا چِویکِل، باستانشناس دریایی (زیر آب) در دانشگاه حیفا که مدیریت این اکتشاف را بر عهده داشت، گفت که این کشتی غرقشده که قدمت آن به قرن هفتم یا هشتم پس از میلاد مسیح باز میگردد، نشان میدهد که تجارت با بقیه مناطق مدیترانه با وجود شکاف مذهبی ادامه داشته است.
او افزود: «کتابهای تاریخ معمولاً به ما میگویند که تجارت تقریباً متوقف شد. تجارت بینالمللی در مدیترانه وجود نداشت. و ما عمدتاً کشتیهای کوچکتری داشتیم که در امتداد ساحل حمل و نقل درون مرزی می کردند.»
اما اکنون به نظر میرسد که اینطور نبوده است.
خانم چویکل گفت: «در اینجا ما یک لاشه کشتی بزرگ داریم که ظاهراً طول اصلی آن حدود ۲۵ متر بود و … از محموله از کشورهای سراسر دریای مدیترانه پر بود.»
بقایای اشیای روی عرشه کشتی باستانی نشان میدهد که این کشتی در بندرهای قبرس، مصر، شاید ترکیه و حتی شاید سواحل شمال آفریقا پهلو گرفته باشد.
هزینه این کاوش توسط بنیاد علمی اسرائیل، بنیاد «آنر فراست»، و مؤسسه باستانشناسی دریایی دانشگاه تگزاس آمریکا تامین شده است.
همچنین ببینید: باستانشناسان در یک گورستان باستانی در اسرائیل تریاک ۳۵۰۰ ساله کشف کردند