مسولان باستانشناسی پاکستان میگویند ریزش بارانهای سنگین موسمی در آن کشور که تا کنون صدها نفر قربانی داشته، سایتهای باستانی این کشور را تهدید میکند.
ویرانههای باستانی «مُوهِنجو دارو» و یا تپههای مردگان، در ایالت جنوبی سند نزدیک رودخانه سند در پاکستان قرار دارد که از جانب سازمان جهانی یونسکو یک میراث تاریخی شناسایی شده و یکی از بهترین مناطق شهری باستانی حفظ شده در جنوب آسیا محسوب میشود، یکی از این سایتهای مورد تهدید است.
این میراث تاریخی در ۱۹۲۲ کشف شد، و تا به امروز، علت ناپدید شدن تمدن آن که همزمان با تمدن باستان مصر و بینالنهرین بوده، در ابهام باقی مانده است.
افزایش آب رودخانه ایندوس به دلیل ریزش بارانهای شدید و جریان عظیم سیل، باعث ویرانی در سراسر پاکستان شده است. این رودخانه که با نامهای سند و مهران نیز شناخته میشود رودخانه بزرگی است که از فلات تبت سرچشمه گرفته و پس از عبور از بخش میانی پاکستان، در نزدیکی بندر کراچی به دریای مکران میپیوندد.
سیل مورد نظر مستقیما به «موهنجو دارو» صدمه نزده، اما بارندگیهای بی سابقه به خرابههای شهر باستانی آسیب وارد کرده است.
احسان عباسی، متصدی سایت، میگوید: «سیستم زهکشی اصلی که پنج هزار سال قدمت دارد، هنوز هم کار میکند و آب باران از همان سیستم زهکشی عبور کرد و به لطف خدا، سیستم ۵ هزار ساله در تخلیه آب به ما کمک کرد.»
چندین دیوار بزرگ که ۵ هزار سال پیش بنا شده بودند، فرو ریختند و کارگران تحت نظارت باستانشناسان سرگرم تعمیر آن هستند.
بخشی از این مکان باستانی، دخمه و گنبد محل عبادت و تدفین بوده که دست نخورده باقی مانده و آسیب بسیار کمی دیده است.
گرچه سیل بیشتر پاکستان را صدمه زده، اما ایالت سند بدترین آسیبها را به خود دیده است.