نهادهای امنیتی و قضایی جمهوری اسلامی طی شش هفته گذشته علاوه بر صدها شهروند معترض، دهها روزنامهنگار را نیز بازداشت کردهاند. کمیته حفاظت از روزنامهنگاران روز سهشنبه دهم آبان با انتشار بیانیهای خواستار آزادی فوری همه خبرنگاران زندانی در ایران شد. فدراسیون بینالمللی روزنامهنگاران و گزارشگران بدون مرز نیز از بازداشت روزنامهنگاران در ایران انتقاد کردهاند.
امروز دوم نوامبر مصادف با ۱۱ آبان روز جهانی پایاندادن به مصونیت از مجازات برای جنایات علیه روزنامهنگاران است و در این شرایط دهها روزنامهنگار در ایران تنها به دلیل اطلاعرسانی و انجام رسالت خود زندانیاند.
کمیته حفاظت از روزنامهنگاران اسامی ۵۱ روزنامهنگار زندانی در ایران را منتشر کرده که طی اعتراضهای اخیر بازداشت شدهاند و نوشته ۱۴ نفر از این افراد با وثیقه آزاد شدهاند و ۳۷ نفر دیگر همچنان در بازداشت به سر میبرند.
این نهاد مدافع آزادی بیان با انتشار بیانیهای خواستار آزادی فوری و بیقید و شرط همه خبرنگاران زندانی در ایران شده و شورای حقوق بشر سازمان ملل را مسئول انجام تحقیقات درباره نقض حقوق بشر توسط حکومت ایران دانسته است.
دو نفر از این روزنامهنگاران زندانی، نیلوفر حامدی، خبرنگار روزنامه شرق، و الهه محمدی خبرنگار روزنامه هممیهناند که خبر مرگ مهسا امینی را رسانهای کردند.
دو خبرنگاری که اطلاعات سپاه و وزارت اطلاعات آنها را افراد آموزش دیده توسط آمریکا معرفی و آنها را متهم کردند به اینکه برای رسانههای خارج از کشور خبرسازی کردهاند.
این در حالی است که یک سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در گفتگو با بخش فارسی صدای آمریکا، اتهام دوره دیدن این دو روزنامهنگار در ایالات متحده را رد کرد.
الناز محمدی، دبیر گروه اجتماعی روزنامه هممیهن، در توییتی نوشته که خواهرش الهه محمدی با مجوز و هزینه روزنامه و برای پوشش خبر مربوط به مرگ مهسا امینی به سقز سفر کرده بود و گزارشهایش را برای روزنامه هممیهن فرستاد.
مهدی رحمانیان مدیرمسئول روزنامه شرق هم از نیلوفر حامدی حمایت کرد و گفت که این خبرنگار در همه مراحل پوشش خبری مرگ مهسا امینی با او هماهنگ بوده و رسالت حرفهای خود را انجام داده است.
سناریوی تکراری نهادهای امنیتی جمهوری اسلامی برای طرح اتهام همکاری این دو خبرنگار با کشورهای خارجی با موج انتقادها در شبکههای اجتماعی مواجه شد.
روزنامههای شرق و هممیهن هم در مطالبی از خبرنگاران خود حمایت کردند و انجمن صنفی روزنامهنگاران استان تهران هم بیانیهای منتشر کرد با عنوان «روزنامهنگاری را ممنوع کنید» و نوشت بیانیه این دو نهاد اطلاعاتی به معنای آن است که همه ما روزنامهنگاران مجرم هستیم.
در این بیانیه آمده است رویکرد نهادهای امنیتی در اینباره ویرانگر و غیر قانونی است و آنچه نیلوفر حامدی و الهه محمدی انجام دادهاند بدیهیترین وظیفه روزنامهنگاری بوده است.
سازمان گزارشگران بدون مرز هم طی شش هفته گذشته بارها خواستار آزادی روزنامهنگاران زندانی در ایران شده است.
فدراسیون بینالمللی روزنامهنگاران هم با انتشار اسامی و عکس خبرنگاران بازداشتشده، از فشار بر روزنامهنگاران در ایران انتقاد کرده است.
ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، روز چهارشنبه در بیانیهای اعلام کرد که مطبوعات آزاد و مستقل نقش مهمی در ترویج دموکراسی و روشن کردن تحولات در سراسر دنیا ایفا میکنند.
ند پرایس از جامعه جهانی خواست به تهدید، ارعاب، سرکوب، حملات، و فشارهای نظارتی بر اهالی رسانه واکنش نشان دهد.
طی سالهای اخیر سازمان ملل متحد و کشورهای غربی همواره از مقامهای جمهوری اسلامی به دلیل نقض آزادی بیان انتقاد کردهاند.
بر اساس ردهبندی سازمان گزارشگران بدون مرز درباره آزادی رسانهها، ایران در میان ۱۸۰ کشور مورد بررسی در رده ۱۷۸ قرار دارد.