با شدت گرفتن حملات با ماده شیمیایی به مدرسهها در شهرهای مختلف ایران، واکنشها به این اقدامها نیز گسترش یافته است. به طوری که یونیسف آن را موجب تأثیر منفی بر نرخ آموزش دانسته و یک جامعهشناس آن را با مسمومیت دختران دانشآموز چچنی در ۱۷ سال پیش مقایسه کرده است.
دفتر یونیسف در تهران روز پنجشنبه ۱۱ اسفند اعلام کرد که موارد مسمومیت دانشآموزان «میتواند تأثیر منفی بر نرخ بالای آموزش کودکان، بهویژه دختران» بگذارد.
صندوق کودکان ملل متحد در توییتی با تأکید بر این که «مدرسه پناهگاهی امن برای یادگیری کودکان و نوجوانان» است، اعلام کرد، موارد مسمومیت دانشآموزان در مدرسهها «میتواند تأثیر منفی بر نرخ بالای آموزش کودکان، بهویژه دختران» بگذارد.
میترا بابک، متخصص روانکاو، میگوید که مسمومیتهای دنبالهدار دانشآموزان ناشی از «دستور علی خامنهای» است. او روز پنجشنبه ۱۱ اسفند در گفتوگو با صدای آمریکا با اشاره به شخصیت «خودشیفتگی» و «انتقامجویی» رهبر جمهوری اسلامی میگوید که این حملات انتقامجویی از اعتراضات «زن زندگی آزادی» است و «دستور خامنهای» است و «از بیت خامنهای» و «مجتبی خامنهای» میآید.
او تأکید میکند که «این بچهها را موش آزمایشگاهی کردهاند» و «دارند از انواع و اقسام» مواد در این حملهها استفاده میکنند و «ما نمیدانیم عواقب فیزیکی و روانی این بچهها» چیست.
به گفته خانم بابک، کودکانی که قربانی این حملات هستند، ممکن است دچار «اختلال وحشت بعد از حادثه بگیرند.»
مرورگر شما HTML5 را پشتیبانی نمی کند
همچنین فرهاد ظریف، کاپیتان سابق تیم ملی والیبال ایران درباره مسمومیتهای دنبالهدار دانشآموزان با انتقاد تلویحی از حکومت جمهوری اسلامی در روایتی اینستاگرامی نوشت: «چگونه از تغذیه رایگان به مسمومیت رایگان رسیدیم. به سفرههای خالی مردم، به آبادی قبرستانها و پر شدن زندانها. درس و تجربه این ناآگاهی، بزرگ و البته دردناک شد.»
- تکرار تجربه چچن و احتمال آزمایش سلاح زیستشناختی
عرفان ثابتی، جامعهشناس، در رشته توییتی مسمومیت دختران دانشآموز چچنی بر اثر استنشاق ماده شیمیایی را در سالها پیش یادآوری کرد و نوشت: «سال قبل در چنین روزهایی آنا پولیتکوفسکایا، روزنامهنگار نامدار مخالف پوتین، تنها چند ماه قبل از این که ترور شود، گزارشی مبسوط درباره مسمومیت تعداد زیادی از دختران دانشآموز چچنی بر اثر ماده شیمیایی قوی و ناشناختهای در دستشویی مدارس که دستگاه عصبی آنها را ماهها مختل کرده بود منتشر کرد.»
به گفته او، مقامات دولتی روسیه «بهشدت منکر مسمومیتها بودند و این اخبار را صرفا ناشی از اضطراب و روانپریشی گسترده میدانستند» و در حالی که «برخی پزشکان به پولیتکوفسکایا گفتند که عامل مسمومیتها ماده شیمیایی ناشناختهای در دستشویی مدارس است، اما مسئولان بیمارستانها حاضر به انتشار هیچ اطلاعاتی نبودند.»
مرورگر شما HTML5 را پشتیبانی نمی کند
آقای ثابتی افزوده است که در نمونه روسیه، «نه از داروها و روند درمان دختران دانشآموز در بیمارستانها حرف میزدند و نه نتیجه آزمایشها را منتشر میکردند» و «پس از مرخص شدن بیماران در پرونده آنها حتی یک کلمه هم درباره داروها و شیوه درمان ثبت نشده بود.»
او اضافه کرده که مدرسهها «برای مدتی تعطیل شدند و سرانجام معلوم نشد روسیه سرگرم آزمایش کدام ماده شیمیایی، سلاح زیستشناختی روی دانشآموزان دختر چچنی بوده است.»
این جامعهشناس، با بیان این که چند ماه پس از این واقعه، روزنامهنگار منتشرکننده خبر «در مسکو به قتل رسید»، تأکید کرده است: «بعید نیست که روسیه با صدور فناوری سرکوب به جمهوری اسلامی چنین روشهایی را به نهادهای امنیتی و اطلاعاتی جمهوری اسلامی آموخته باشد.»
روز چهارشنبه خانوادهها و دانشآموزان در مقابل برخی از مدرسههایی که حملههای بیولوژیک در آنها انجام شده بود، شعارهایی از جمله «زن زندگی آزادی» و «مرگ بر حکومت بچهکش» سر دادند.
- بیانیه خانه فرهنگیان: ترور بیولوژیک است
خانه فرهنگیان در بیانیهای مسمومیت شیمیایی دانشآموزان را «ترور بیولوژیک کودکان» خواند که از سوی حکومت «با هدف سکوت و خانهنشینی شهروندان جان به لب رسیده» صورت میگیرد.
در بیانیه خانه فرهنگیان از گروهها و تشکلها خواسته شده با تداوم پییگیری در این زمینه جمهوری اسلامی و رهبرش علی خامنهای را وادار به پاسخگویی کند.
این تشکل صنفی فرهنگیان اقدامات صورت گرفته علیه دانشآموزان را «کینهتوزی جمهوری اسلامی از جنبش زن زندگی آزادی» دانست و تأکید کرد که «جمهوری اسلامی در حال انتقامگیری است.»
مرورگر شما HTML5 را پشتیبانی نمی کند
همچنین، محمد حبیبی فعال صنفی معلمان در توییتی از برنامهریزیها برای اعتراض گسترده فرهنگیان به مسمومیت دانشآموزان خبر داد و نوشت: «شاهد وقایع تأسفبار دیگری هستیم که بهویژه میتوان به ایجاد ناامنی در مدارس از طریق مسمومیتهای سریالی دانشآموزان اشاره کرد که سکوت معنادار مسئولان و بهویژه نیروهای امنیتی در این رابطه به هیچ وجه قابل توجیه نیست.»
مهرزاد زارعی، فعال دادخواهی که فرزندش آراد را در حمله موشکی سپاه پاسداران به هواپیمای مسافربری پیاس ۷۵۲ از دست داده، در واکنش به مسمومیتهای دنبالهدار دانشآموزان نوشت: «در جمهوری اسلامی جنایتکاران بر راس حکومت نشستهاند،
در جمهوری اسلامی معترضان را اعدام میکنند، به هواپیمای مسافربری شلیک میکنند، در زندان تجاوز میکنند و از مردم و کودکان انتقام میگیرند، به مدارس حمله شیمیایی میکنند، توحش این رژیم حد و مرزی نمیشناسد!»
مسمومیتهای دنبالهدار مرموز در مدرسههای ایران که از ۹ آذر در قم آغاز شد و به شهرهای دیگر از جمله اردبیل، ساری، قم، بروجرد، و تهران تسری یافته و صدها دانشآموز را راهی بیمارستان کرده است. در این حال وزیر آموزش و پرورش گفته است که «بخش اعظم» این مشکل ناشی از «شایعات فضای مجازی» است.
همچنین ببینید: مرگ دختر ۱۱ ساله در قم همزمان با مسمومیتهای دنبالهدار دانشآموزان