اعلامیه مشترک گروه ۲۰ تکمیل شد؛ تنها مورد اختلاف، بخش تغییرات اقلیمی

رهبران بیست اقتصاد قدرتمند جهان که در هامبورگ آلمان گردهم آمده اند موفق شدند تا به جز بخش تغییرات اقلیمی، بر سر دیگر جزئیات اعلامیه رسمی مشترک این نشست به توافق برسند.

خبرگزاری رویترز به نقل از مقامات اتحادیه اروپا می گوید رهبران حاضر در اجلاس گروه ۲۰ در تمام بخش های یک بیانیه مشترک به جز بخش آب‌و‌هوا متفق القول هستند. در بخش آب‌وهوای این اعلامیه، آمریکا خواستار این شده است که به سوخت های فسیلی نیز اشاره شود.

به گفته این مقامات که نام خود را فاش نکرده اند، تهیه این اعلامیه رسمی پس از این ممکن شد که آمریکا در حوزه تجارت و مبارزه با حمایت‌گرایی اقتصادی با دیگران رهبران گروه ۲۰ به توافق رسید. حمایت‌گرایی در حوزه تجارت به اتخاذ سیاست های حمایتی از صنایع داخلی بواسطه اعمال تعرفه و یا مالیات غیر معمول گفته می شود.

رویترز به نقل از یک مقام اتحادیه اروپا گفت تنها بخشی از این اعلامیه که ناتمام مانده به خواسته آمریکا برای لحاظ کردن سوخت های فسیلی در بخش آب‌وهوای اعلامیه رسمی اجلاس مربوط می شود.

با نزدیک شدن به تکمیل اعلامیه رسمی دوازدهمین اجلاس سران گروه ۲۰، این اجلاس موفقیتی دیپلماتیک برای میزبان آن، انگلا مرکل صدر اعظم آلمان محسوب می شود که موفق شد با وجود اختلاف‌نظرها میان پرزیدنت ترامپ و دیگران رهبران گروه ۲۰، آنها را به تهیه و تنظیم اعلامیه ای مشترک، که منعکس کننده اتفاق نظر میان آنها وادارد.

پرزیدنت ترامپ نیز که نخستین ملاقات رو در روی او با ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه، به مرکز توجه نگاه‌ها تبدیل شده بود، به آنگلا مرکل به خاطر میزبانی موفقیت‌آمیزش تبریک گفت و از او قدردانی کرد.

در دوازدهمین اجلاس سران گروه ۲۰ دو موضوع تغییرات اقلیمی و تجارت شاهد بیشترین اختلاف‌نظرها بوده که ناشی از موضع سفت و سخت پرزیدنت ترامپ در این دو حوزه بوده است.

بخش تغییرات اقلیمی در اعلامیه رسمی گروه ۲۰

اختلاف‌نظر عمده در اجلاس امسال گروه ۲۰ در حوزه تغییرات اقلیمی بود که در آن آمریکا خواستار لحاظ کردن سوخت های فسیلی به عنوان یک منبع انرژی در اعلامیه رسمی این گروه شده بود، نوعی از سوخت که کشورهای دیگر در تلاشند آنرا با منابع سوختی دیگر جایگزین کنند.

بنا به رویترز، در متنی که در بخش آب‌وهوای این اعلامیه آمده نوشته شده است «آمریکا با همکاری نزدیک با دیگر همتایانش تلاش خواهد کرد تا به دسترسی و استفاده آنها از سوخت های فسیلی به صورتی تمیزتر و بهینه‌تر کمک کند.»

همچنین در بخش آب‌وهوای اعلامیه رسمی اجلاس گروه ۲۰، تصمیم پرزیدنت ترامپ مبنی بر خروج آمریکا از توافق اقلیمی پاریس نیز ذکر شده است. در این بخش همچنین بر تعهد ۱۹ کشور باقی مانده در این توافق برای اجرا و ادامه آن تأکید شده است.

تجارت آزاد در اجلاس گروه ۲۰

پرزیدنت ترامپ بارها تأکید کرده است که تجارت بین المللی باید آزاد اما عادلانه باشد و باید برای کارخانه ها و کارگران آمریکایی نیز سوددهی داشته باشد. تمرکز آقای ترامپ بر روابط تجاری با کشورهایی است که میزان فروش آنها به مصرف کنندگان آمریکایی بیشتر از میزان خرید آنها از کارخانه های آمریکایی است.

اکثریت اعضای گروه ۲۰ با حمایت‌‌گرایی در تجارت و استفاده از روش های ناعادلانه برای راندن رقبای خارجی در حفاظت از تولیدکنندگان داخلی مخالف هستند.

بنا به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، با اینکه سران گروه ۲۰ همچنان به موضع خود در انتقاد از حمایت‌گرایی پایبند هستند اما از سویی نیز با استفاده از «ابزارهای مشروع در حمایت از تجارت» برای کشوری که در رقابتی ناعادلانه با رقبای خارجی قرار گفته موافقت کرده اند.