لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۸ دی ۱۴۰۳ ایران ۰۵:۵۱

توافق جدید آتش بس در سوریه؛ نخستین پیامد اولین دیدار پرزیدنت ترامپ و پوتین


دونالد ترامپ رئیس جمهوری ایالات متحده و ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه روز جمعه در حاشیه نشست سران گروه ۲۰ در شهر هامبورگ آلمان، برای نخستین بار به صورت رو در رو با یکدیگر دیدار و درباره طیف وسیعی از مسائل عمده گفت‌وگو کردند.

در ابتدا برنامه ریزی شده بود این دیدار حدود ۳۰ دقیقه طول بکشد، اما سخنگوی وزارت خارجه آمریکا گفت دیدار دو رئیس جمهوری دو ساعت و ۱۶ دقیقه به طول انجامید؛ دیداری که رکس تیلرسون وزیر خارجه دولت پرزیدنت ترامپ آن را «بسیار سازنده» خواند.

پیش بینی موضوعاتی که دو رهبر بخواهند در نخستین دیدار مستقیم خود درباره آنها گفت‌وگو کنند کار دشواری نبود و همانطور که انتظار می‌رفت، جنگ داخلی سوریه و تهدید کره شمالی بخش عمده این مذاکرات را به خود اختصاص داد.

توافق تازه برای پایان جنگ سوریه

اندکی پس از پایان این دیدار، خبرگزاری رویترز به نقل از خبرگزاری دولتی اردن گزارش داد ایالات متحده، روسیه و اردن بطور مشترک اعلام کرده اند که آتش بس در جنوب غربی سوریه از روز یکشنبه نهم ژوئیه (هجدهم تیر ماه) برقرار خواهد شد.

وزیر خارجه ایالات متحده در پاسخ به این پرسش خبرنگاران حاضر در محل نشست سران گره ۲۰ که آیا رؤسای جمهوری آمریکا و روسیه در مورد سوریه نیز صحبت کردند، گفت دولت پرزیدنت ترامپ نقش بلندمدتی برای خانواده اسد و رژیم اسد در رأس قدرت سوریه نمی‌بیند.

رکس تیلرسون در ادامه افزود، این که بشار اسد چطور باید از قدرت کنار رود هنوز مشخص نیست، اما به عقیده او یک دوران انتقالی در سوریه برای جایگزینی رژیم اسد با حکومتی جدید خواهد بود.

آقای تیلرسون به موضع ولادیمیر پوتین در این زمینه اشاره نکرد و گفت مذاکرات در مجموع «بسیار سازنده» بود. روسیه، به همراه ایران، از دولت بشار اسد حمایت می‌کند؛ اما واشنگتن و متحدان آن از مخالفان میانه رو او حمایت می‌کنند.

سرگئی لاوروف وزیر خارجه روسیه نیز گفت طبق توافق صورت گرفته بین مسکو و اشنگتن، پلیس نظامی روسیه مسئولیت نظارت بر آتش بس در این مناطق را بر عهده خواهد گرفت.

وی که با خبرنگاران حاضر در هامبورگ صحبت می‌کرد، گفت بر اساس توافق آمریکا، روسیه و اردن، مسکو و واشنگتن ترک مخاصمه و ارائه کمک‌های بشردوستانه را تضمین خواهند کرد.

اختلاف «تاکتیکی» در مورد کره شمالی

وزیر خارجه آمریکا گفت موضوع تهدید موشکی و هسته‌ای کره شمالی و این که چطور باید با آن برخورد شود نیز یکی دیگر از موضوعات مورد بحث رؤسای جمهوری ایالات متحده و روسیه در دیدار امروز بود.

به گفته رکس تیلرسون دیدگاه روس‌ها در این زمینه «اندکی با دیدگاه ما تفاوت دارد ... با این حال هدف نهایی مسکو بازتاب دهنده همانی است که ایالات متحده می‌خواهد: عاری بودن شبه جزیره کره از تسلیحات هسته‌ای.»

وی اضافه کرد، اختلافات مسکو و واشنگتن در مورد بحران کره شمالی، نحوه برخورد و «تاکتیک‌های رسیدن به این هدفم است. وزیر خارجه آمریکا توضیح بیشتری در مورد تفاوت‌های تاکتیکی دو طرف ارائه نکرد.

رکس تیلرسون همچنین گفت به رغم توئیت اخیر رئیس جمهوری در انتقاد از کم‌کاری چین برای استفاده ازنفوذ خود بر پیونگ یانگ، پرزدینت ترامپ همچنان به ایفای نقش کمک کننده پکن برای مهار کره شمالی امیدوار است.

روسیه و چین به طور سنتی با حکومت کمونیستی کره شمالی روابط خوبی دارند و ایالات متحده انتظار دارد این دو کشور از اهرم‌های سیاسی و اقتصادی خود به منظور تحت فشار گذاشتنن پیونگ یانگ برای توقف کردن برنامه موشکی و هسته‌ای بحث برانگیزش استفاده کنند.

https://gdb.voanews.com/DB8B35EC-8161-4D0C-8176-61890B65E8A4.gif

XS
SM
MD
LG