نشریه فایننشال تایمز در گزارشی نسبتا مفصل و با استناد به تازهترین آمار، اهمیت کمکهای تسلیحاتی کره شمالی و جمهوری اسلامی ایران به روسیه برای تداوم تهاجم پوتین به اوکراین در آستانه دومین سال آغاز جنگ را بررسی کرده است.
طبق گزارش، دومین حمله بزرگ روسیه به اوکراین طی سال جاری میلادی روز دوشنبه اتفاق افتاد و طی آن ۵۹ موشک و پهپاد به سوی اوکراین شلیک شد که کمتر از نیمی از آنها منهدم شد و این در حالی است که این رقم پیشتر ۸۰ درصد بوده است.
بر اساس یک نمودار ارائهشده در این گزارش، همه هشت پهپاد شاهد شلیکشده در این حمله از سوی اوکراین منهدم شدند.
فایننشال تایمز به نقل از مقامات و تحلیلگران نظامی گزارش داده که گستره و پیچیدگی حملات هوایی جدید روسیه علیه اوکراین با حملات پیشین متفاوت است.
به گفته مقامات اوکراینی، روسیه از روز هشتم دی (٢٩ دسامبر) تا دوازدهم دی (٢ ژانویه) بیش از ۵۰۰ پهپاد و موشک به سوی همسایه غربی خود شلیک کرده و در این حملات به جای بخش انرژی، عمدتا صنایع دفاعی اوکراین را هدف قرار گرفته است.
روز شنبه نیز روسیه سومین حمله بزرگ خود در سال جاری میلادی را علیه اوکراین انجام داد و طی آن ۴۰ پهپاد و موشک از جمله موشک بالستیک را ، به گفته وزارت دفاع اوکراین، علیه یک «مجتمع نظامی-صنعتی» اوکراین شلیک کرد که ١٢ فروند از آنها منهدم نشدند.
روسها به منظور شکستن خط دفاعی اوکراین، معمولا پهپادهای با سرعت پایین به پرواز درمیآورند و پس از آن موشکهای مادون صوت کمارتفاع و نهایتا موشکهای بالستیک دارای سرعت چند برابر سرعت صوت شلیک میکنند که این فرایند رهیابی و انهدام آنها را دشوار میکند.
مرگبارترین موشک بالستیک روسیه، «کینژال» نام دارد و پوتین آن را «ابر سلاح» نامیده است. به گفته تحلیلگران نظامی، روسیه همچنین اقدام به شلیک موشکهای بالستیک از نوع «اسکندر-ام» نیز کرده که شباهت فراوانی به موشکهای «کیان-٢٣» کره شمالی دارند.
اما نخستین لایه دفاعی اوکراین، واحدهای متحرک غالبا متشکل از هامویهای آمریکایی مجهز به موشکهای زمین به هوای «استینگر» هستند که راه ارزانقیمتی برای سرنگونکردن پهپادها و بعضا موشکهای بالستیک نیز بوده است.
بهرهگیری بهینه از این واحدها در برف زمستانی اوکراین دشوار است و همین مساله دیگر لایههای دفاعی اوکراینیها از جمله سامانههای میانبرد ارائهشده از سوی متحدان اروپایی به اوکراین را با وظایف سنگینتری روبرو میکند.
همچنین استفاده ترکیبی روسیه از موشکهای مادون صوت و مافوقصوت، موجب بروز مشکلاتی برای سامانههای پدافندی اوکراین شده است.
اما سامانههای پاتریوت آمریکا میتوانند موشکهای بالستیک را رهگیری و منهدم کنند که موشکهای مورد استفاده در این سامانه گران قیمت هستند و به دلیل تقاضای فزاینده اسرائیل، عرضه نسبتا کمی دارند.
تحلیلگران و مقامات نظامی به فایننشال تایمز گفتهاند استفاده روسیه از موشکهای بالستیک کره شمالی ممکن است موجب تغییر موازنه جنگ به نفع مسکو شود.
به گفته یک تحلیلگر نظامی کرهای، پیونگیانگ به شدت به پول نقد نیاز دارد و ممکن است ۱۰۰ فروند موشک «کیان-٢٣» را به قیمت مناسب به روسیه بفروشد.
این در حالی است که کاخ سفید پیشتر هشدار داده روسیه فعالانه سرگرم مذاکره با جمهوری اسلامی به منظور خرید موشکهای بالستیک کوتاهبرد ایران است.
بهنام طالبلو، تحلیلگر در بنیاد دفاع از دموکراسیها، به فایننشال تایمز گفته ایران بزرگترین برنامه موشک بالستیک در خاورمیانه را دارد و ممکن است چند صد فروند از آنها را به روسیه بفروشد.
تلاش روسیه برای تقویت تسلیحاتی خود در حالی است که آمریکا و متحدان اروپایی اوکراین هنوز نتوانستهاند کمک نظامی ۱۰۰ میلیارد دلاری خود به اوکراین را تصویب کنند.
با این حال کییف از ساخت موشکی با برد ٧۰۰ کیلومتر خبر داده و گفته طی سال جاری میلادی ١١ هزار فروند پهپاد میانبرد و دوربرد تولید خواهد کرد.
ژاپن نیز وعده داده محدودیتهای سد راه صادر کردن موشکهای پاتریوت به آمریکا را بر خواهد داشت که این مساله ممکن است به واشنگتن اجازه بدهد تسلیحات بیشتری به اوکراین ارسال کند.
وزارت امور خارجه ایالات متحده روز پنجشنبه ۲۱ دیماه اعلام کرد در پاسخ به انتقال و آزمایش موشکهای بالستیک کره شمالی به روسیه، سه نهاد روس و یک فرد مرتبط با این انتقال را تحریم کرده است.
براساس اعلام وزارت خارجه آمریکا، مجتمع تسلیحات و تحقیقات پیشرفته ولادیمیروفکا که در آزمایش موشکها شرکت دارد، میدان شلیک آشولوک که یک محدوده آزمایش موشکی روسیه است، شرکت سهامی «یونیت استیت ایرلاین» یک شرکت دولتی که در زمینه ارائه خدمات تجاری حمل و نقل هوایی با نیروی هوایی روسیه همکاری میکند و ولادیمیر ولادیمیرویچ میخیچیک مدیرکل خطوط هوایی «یونیت استیت ایرلاین» به علت مشارکت در انتقال موشکهای بالستیک کره شمالی به روسیه، در فهرست تحریمهای ایالات متحده قرار گرفتهاند.
وزیر امور خارجه آمریکا نیز در بیانیهای در این زمینه گفت: «انتقال موشکهای بالستیک کره شمالی به روسیه حمایت از جنگ تجاوزکارانه روسیه است که رنج مردم اوکراین را افزایش میدهد و رژیم جهانی عدم اشاعه موشکی را تضعیف میکند.»
آنتونی بلینکن افزود:« ایالات متحده به نظارت دقیق هرگونه حمایت روسیه از کرهشمالی در ازای این سلاحها ادامه میدهد و از همه ابزارهای موجود برای تعیین و افشای افراد و نهادهای دخیل در انتقال تسلیحات بین کره شمالی و روسیه استفاده و برای اقدامات بعدی برنامهریزی خواهد کرد.»
دستکم ۴۸ کشور جهان از جمله آمریکا ۹ ژانویه، در بیانیه شدیدالحنی، ارسال موشکهای بالستیک کرهشمالی به روسیه و استفاده مسکو از این موشکها علیه شهرهای اوکراین در ۳۰ دسامبر ۲۰۲۳ و ۲ ژانویه ۲۰۲۴ را محکوم کردند.