سه مقام اسبق ارشد اسرائیل، خواستار دخالت دولت بایدن با اعمال فشاری مانند آنچه در مقابل آفریقای جنوبی آپارتاید انجام گرفت، و حمایت از تلاشهای مخالفان در مقابله با طرح «اصلاحات قضایی» در اسرائیل شدند.
به گزارش روزنامه هیل چاپ آمریکا، آمی آیالون، گیلعاد شِر و اورنی پتروشکا اعلام کردند، ایالات متحده و سایرین، پس از تصویب نخستین بخش از برنامه اصلاح در سیستم قضایی، باید در روابط خود با این دولت «سختگیری و بیمهری نشان دهند» تا دولت اسرائیل را مجبور به حفظ سیستم دموکراتیک خود کنند.
روزنامه هیل نوشت، این سه مقام اسبق اسرائیل گفتند، اسرائیلیها و بهویژه بنیامین نتانیاهو، باید عواقب در پیش گرفتن راهی را که «بهطور چشمگیری از ارزشهای مشترک ما با ایالات متحده متفاوت است» بیاموزند و دولت بایدن باید این را به وضوح بیان کند.
آنها همچنین افزودند: «اعضای کنگره نیز باید همینطور باشند. برای داشتن یک رابطه خاص بر اساس ارزشهای مشترک، باید در واقع ارزشها را به اشتراک بگذارید.»
آمی آیالون، رئیس نیروی دریایی اسرائیل و رئیس اسبق سازمان امنیت داخلی اسرائیل (شین بت)، گیلعاد شِر، مذاکره کننده ارشد پیشین اسرائیل در زمان ایهود باراک نخست وزیر اسبق و اورنی پتروشکا، کارآفرین بخش فناوریهای پیشرفته در اسرائیل، هر سه عضو جنبش اعتراضی مخالف دولت هستند.
ایالات متحده در سال ۱۹۸۶، تحریمهای گستردهای را علیه آفریقای جنوبی اعمال کرد که باعث ممانعت از تجارت و سرمایهگذاریهای جدید در آن کشور شد. همچنین، با توقف پروازهای مستقیم، انزوای بینالمللی این کشور افزایش یافت. سرانجام دیکلرک در سال ۱۹۹۱ برای پایان دادن به حکومت در آفریقای جنوبی اقدام کرد.
نخستین بخش از لایحه پیشنهادی بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، برای اصلاح اختیارات نظام قضایی این کشور روز دوشنبه ۲۴ ژوئیه به تصویب قانونگذاران اسرائیلی رسید.
رایگیری در پارلمان اسرائیل، کنست، با تحریم کامل اپوزیسیون و در میان هشدارهای مکرر از سوی متحدان از جمله آمریکا انجام شد اما تمامی ۶۴ قانونگذار عضو ائتلاف تحت رهبری نتانیاهو به این لایحه رای مثبت دادند.
دولت بایدن بارها مخالفت خود را با این اقدامات ابراز کرده و از دولت اسرائیل خواسته است که بدون دستیابی به اجماع گسترده در مورد این اقدامات، قوانین را پیش نبرد.