موسسه تحقیقات صلح: هزینه نظامی در اروپا به «بالاترین میزان از زمان جنگ سرد» رسیده است

جنگ در اوکراین. آرشیو

رشد هزینه‌های نظامی اروپا پس از تهاجم روسیه به اوکراین در سال ۲۰۲۲ به سطحی رسیده است که از زمان پایان جنگ سرد سابقه نداشته است.

بر اساس گزارش موسسه تحقیقات صلح بین‌المللی استکهلم که روز دوشنبه منتشر شد، با افزایش هزینه‌های نظامی در اروپا بودجه نظامی جهانی در سال ۲۰۲۲ به ۲/۲۴ تریلیون دلار یا ۲.۲ درصد از تولید ناخالص داخلی جهان رسیده است.

نان تیان، یکی از پژهشگران این موسسه، به خبرگزاری فرانسه گفت: «جنگ در اوکراین موجب افزایش هزینه‌های نظامی اروپا شده، اما همچنین تنش‌های حل‌نشده در شرق آسیا بین ایالات متحده و چین نیز نقش داشته است.»

این اندیشکده ۴۰ کشور جهان را که بالاترین بودجه نظامی در سال ۲۰۲۲ را به خود اختصاص داده‌اند نام برده است.

بودجه نظامی اروپا در سال گذشته میلادی ۱۳ درصد بیشتر از یک سال قبل از آن بوده است.

داده‌های ارائه شده از سوی این موسسه حاکی از افزایش بی‌سابقه هزینه‌های نظامی از پایان جنگ سرد در سال ۱۹۸۹ است که نماد آن سقوط دیوار برلین بود.

اوکراین به تنهایی هزینه‌های خود را هفت برابر کرده و به ۴۴ میلیارد دلار یا یک سوم تولید ناخالص داخلی خود رسانده است. تیان بر این نکته نیز تاکید کرد که اوکراین علاوه بر این بودجه میلیاردها دلار کمک‌های تسلیحاتی از خارج گرفته است.

روسیه در همین دوره، هزینه‌های نظامی خود را ۹.۲ درصد افزایش داده است.

بودجه نظامی در اروپا که در دهه گذشته یک‌سوم افزایش یافته بود، در سال ۲۰۲۲ به ۴۸۰ میلیارد دلار رسید و انتظار می‌رود این روند در دهه آینده صعودی باشد.

به گفته تیان، اروپا به‌طور «بالقوه» می‌تواند برای چندین سال شاهد افزایش هزینه‌های نظامی خود مشابه سال ۲۰۲۲ باشد.

دهه ۱۹۹۰ شاهد کاهش شدید این هزینه‌ها بود اما از دهه ۲۰۰۰ روند معکوس آغاز شد که در ابتدا ناشی از سرمایه‌گذاری عظیم چین در ارتش این کشور بود که پس تنش مجدد با روسیه در نتیجه اقدام مسکو در الحاق کریمه در سال ۲۰۱۴، شتاب گرفت.

ایالات متحده با ۳۹ درصد و چین که با ۱۳ درصد در رتبه دوم قرار دارد، بیش از نیمی از هزینه‌های نظامی جهان را به خود اختصاص داده‌اند.

در ردیف بعدی، روسیه با ۳.۹ درصد، هند ۳.۶ درصد و عربستان سعودی با ۳.۳ درصد قرار دارند.

تیان گفت: «چین به‌طور فزاینده‌ای روی نیروهای دریایی خود سرمایه‌گذاری می‌کند تا راهی برای گسترش دامنه دسترسی خود به تایوان داشته باشد و البته ورای دریای چین جنوبی.»

بریتانیا، دارای بزرگترین بودجه نظامی در اروپا، که در مجموع در جایگاه ششم قرار دارد و ۳.۱ درصد از هزینه‌های جهانی را به خود اختصاص داده است، بالاتر از آلمان با ۲.۵ درصد و فرانسه با ۲.۴ درصد که همگی شامل کمک‌های مالی به اوکراین است.

در تهیه این مطلب از گزارش تحقیقی خبرگزاری فرانسه استفاده شده است.