جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، روز شنبه گفت به احیای توافق برجام میان ایران و قدرتهای جهان «بسیار نزدیک» هستیم. این در حالی است که حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه ایران، روز شنبه خروج سپاه از فهرست تحریمهای آمریکا را از «موضوعات اصلی» مورد درخواست ایران برای احیای برجام دانست.
جوزپ بورل، دیپلمات ارشد اتحادیه اروپا که در جریان یک کنفرانس بینالمللی در دوحه سخن میگفت افزود: ما به توافق خیلی نزدیک شده ایم و من امیدوارم نهائی شود زیرا اکنون داریم در مورد موارد جانبی که به اصل توافق هسته ای ارتباطی ندارد صحبت میکنیم.
آقای بورل گفت کار برای گروه او بسیار دشوار بوده و ابراز امیدواری کرد که به نتیجه برسد. رابرت مالی، مذاکره کننده ارشد آمریکا نیز قرار است یکشنبه صبح به وقت محلی در کنفرانس دوحه شرکت کند. گفته میشود قرار است او با مقامات کشورها عرب منطقه نیز دیدار کند.
در همین ارتباط انریکه مورا، هماهنگکننده مذاکرات احیای برجام، قرار است شنبه شب وارد تهران شود و روز یکشنبه با علی باقری، مذاکرهکننده ارشد ایران، دیدار و گفتوگو کند.
وی روز گذشته با انتشار توییتی در این ارتباط، هدف از سفر خود را رفع شکافهای باقیمانده در مذاکرات وین خواند و افزود: «ما باید این مذاکره را به نتیجه برسانیم. چیزهای بسیاری در خطر هستند.»
خبرگزاری ایسنا به نقل از «منابع نزدیک به هیئت ایرانی» گزارش داده رایزنیها و رفت و آمدهای دیپلماتیک برای حل موضوعات باقیمانده «به دلیل عدم اتخاذ تصمیم سیاسی لازم در واشنگتن» است.
حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه ایران، نیز در روزهای گذشته گفته بود توافق در مدت کوتاهی میتواند حاصل شود چنانچه واشنگتن «عملگرا» باشد.
این در حالی است که جیک سالیوان، که به همراه جو بایدن رئیس جمهوری ایالات متحده در سفر اروپایی است، در پاسخ به پرسش بخش فارسی صدای آمریکا که از او پرسیده بود با «در حال احتضار بودن مذاکرات احیای برجام» گام بعدی دولت جو بایدن برای عدم تحقق دستیابی تهران به تسلیحات اتمی چیست، ضمن رد این توصیف، گفت که «پیشرفتهای قابل توجهی در قالب دستیابی به پیروی کامل در برابر پیروی کامل به دست آوردیم.»
جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی کاخ سفید، روز پنجشنبه چهارم فروردین نیز با اشاره به پیشرفتهای ملموس در گفتوگوها افزود که «مسائلی همچنان حلنشده باقی ماندهاند و هنوز معلوم نیست که حل خواهند شد یا نه.»
همزمان ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، بدون اشاره به دلیل یا دلایلی مشخص گفته است که «به رغم ابراز خوشبینیها، افق دستیابی به توافق هنوز مشخص نیست و به تصمیم ایران بستگی دارد.» او همچنین از بررسی سناریوهای جایگزین توسط دولت بایدن در صورت شکست مذاکرات خبر داد.