رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه پس از خواندن نماز در مسجدی در استانبول گفت جهان باید به پیروزی حزب متبوعش "حزب عدالت و توسعه" در انتخابات سراسری ترکیه احترام بگذارد.
این حزب در انتخابات زودهنگام روز یکشنبه به پیروزی غیرمنتظره ای دست یافت و توانست ۵۰ درصد آرا و بیش از ۳۰۰ کرسی پارلمان را به خود اختصاص دهد.
"حزب جمهوریت خلق" با حدود ۲۵ درصد آرا و حدود ۱۳۴ کرسی پارلمان در مقام دوم قرار گرفت. "حزب حرکت ملیگرا" ۱۲ درصد آرای انتخاباتی و حدود ۴۰ کرسی پارلمان را به دست آورد و پس از آن "حزب دمکراتیک خلقها" توانست ۱۰ درصد آرا را کسب کند که حداقل رای لازم برای احراز کرسی پارلمانی است.
حزب عدالت و توسعه با این پیروزی برای تشکيل کابينه دولت نيازی به ائتلاف با احزاب و گروه های دیگر نخواهد داشت.
حزب عدالت و توسعه در انتخابات پارلمانی دور قبل در مرداد ماه گذشته نتوانسته بود اکثریت قاطع کرسی های پارلمان را تصاحب کند و اردوغان خواستار برگزاری انتخابات زودهنگام شد.
در انتخابات قبلی "حزب دموکراتيک خلق ها" حامی کردها توانسته بود ۱۳ درصد آرای انتخاباتی را کسب کند و به همین دلیل منطقه کردنشین دیاربکر ترکیه بعد از اعلام نتیجه انتخابات اخیر شاهد برخی ناآرامیها بود.
احمد داووداوغلو نخست وزير ترکيه و رهبر حزب حاکم عدالت و توسعه با ظهور نخستين نشانه های پيروزی حزب خود اعلام پيروزی کرد.
احمد داووداوغلو گفت: "من از همه احزاب دعوت می کنم برای تدوين يک قانون اساسی جديد، ايجاد يک نظام انتخاباتی قابل اعتماد، تشکيل يک دولت سياسی به دور از بروکراسی به پارلمان بيايند."
تحليلگران سياسی اين انتخابات را رويداد غمانگيزی برای دو بازندۀ اصلی، يعنی "حزب دموکراتيک خلق ها" و "حزب حرکت ملی" می دانند.
ارسين کالاجی اوغلو، تحليلگر دانشگاه سابانجی پيروزی حزب عدالت و توسعه را زير سئوال برد و به صدای آمریکا گفت:"من هيچ کجا نديدم، هيچگونه اطلاعاتی وجود ندارد که نشان دهد که اين افراد و گروه های شديداً محافظه کار، مذهبی و ناسيوناليست که به حزب حاکم عدالت و توسعه رأی دادند، اهميتی برای حقوق بشر قائل باشند. آنها فقط برای خودشان حق قائلند که معمولاً امتياز محسوب می شود نه حق. آزادی برای آنها معمولاً مجوز به حساب می ياد نه آزادی های مدنی."
یکشنبه شب با روشن شدن نتيجه مقدماتی انتخابات طرفداران حزب عدالت و توسعه در مقابل مقر حزب، پيروزی آن را جشن گرفتند.
صلاح الدين دميرتاش، رهبر حزب دموکراتيک خلق ها هنوز اميدوار است که با ۱۰ درصد آرای به دست آورده بتواند حضور موثری در پارلمان ترکيه داشته باشد.
او می گوید "مردم ترکيه از نتيجۀ انتخابات خوشحال نيستند. يک حزب به تنهايی توانسته است تقريباً ۵۰ درصد کرسی های پارلمان رو به دست بياورد. چرا؟ چون بخش زيادی از مردم می ترسند. همه از اين مسئله ناراحتند که يک حزب تا کجا می تواند پيش برود. اما من به شما قول می دهم تا وقتی ما اينجا هستيم، دليلی برای ترس و نگرانی وجود ندارد."
حزب عدالت و توسعه در انتخابات قبلی با ۲۵۸ کرسی از مجموع ۵۵۰ کرسی پارلمان توانست در صدر قرار بگيرد، اما نتوانست حد نصاب لازم را برای تشکيل دولت به تنهايی به دست آورد.
به موجب قوانین ترکيه، حزب پيروز در صورتی می تواند به تنهايی دولت تشکيل دهد که بتواند بیش از ۵۰ درصد کرسی های پارلمان، يعنی بيش از ۲۷۵ کرسی ها را تصاحب کند.
بر اساس برخی گزارش ها، نرخ مشارکت در انتخابات پارلمانی اخیر به نسبت انتخابات پنج ماه پیش بالاتر بود و دست کم ۸۵ درصد افراد واجد شرایط رای دادن، در انتخابات شرکت کردند.
ترکیه اواسط ماه نوامبر قرار است میزبان نشست سران گروه ۲۰ در آنتالیا باشد. گروه ۲۰، متشکل از ۲۰ اقتصاد بزرگ جهان است از جمله ایالات متحده آمریکا است.
مرورگر شما HTML5 را پشتیبانی نمی کند