ادامه واکنش‌ها به اعتراض داریوش مهرجویی؛ بهمن مقصودلو: او اسطوره سینمای ایران است

بهمن مقصودلو

واکنش‌ها به اعتراض شدید داریوش مهرجویی کارگردان ایرانی نسبت به لغو مجوز نمایش فیلم جدیدش «لامینور» همچنان ادامه دارد.

لامینور که در سال ۱۳۹۸ پروانه نمایش دریافت کرده بود، ظاهرا به دلیل انقضای تاریخ مجوز و نیاز به بازبینی مجدد، از اکران نوروزی در سینماهای ایران خارج شده است.

آقای مهرجویی، یکشنبه گذشته با انتشار ویدیویی، ضمن انتقاد شدید از مقامات ایرانی به عدم اکران فیلم خود اعتراض کرد.

بهمن مقصودلو، نویسنده، کارگردان، و منتقد سینمایی ساکن‌ نیویورک که اخیرا ساخت فیلم مستندی درباره «گاو» از مهمترین آثار داریوش مهرجویی را به پایان رسانده است، در گفت‌وگو با صدای آمریکا درباره ماجراهای اخیر توضیحاتی داد.

بهمن مقصودلو با اشاره به ارزش و جایگاه والای داریوش مهرجویی، او را اسطوره‌ سینمای ایران توصیف می‌کند که پیش از انقلاب با آثاری چون «گاو»، رهبر و پیش‌آهنگ موج نوی سینمای این کشور بود.

این منتقد سینمایی در ادامه می‌افزاید که فیلم گاو نه تنها موفق به دریافت جوایز بسیاری در جشنواره‌های جهانی شد، بلکه از معدود آثار ایرانی است که در سینماهای شهرهای مهمی چون لندن و پاریس اکران شد.

عزت الله انتظامی در فیلم گاو ساخته داریوش مهرجویی

آقای مقصودلو با بیان این که تماشای اظهارات داریوش مهرجویی او را شوکه، ناراحت، و غمگین کرده است، می‌گوید که چنین رفتاری با این هنرمند بزرگ غیرقابل قبول است.

به گفته این منتقد سینمایی، پروانه نمایش لامینور در سال ۱۳۹۸ صادر شده است ولی با تغییر دولت و وزیر ارشاد، به بهانه‌ای این مجوز را لغو کردند تا فیلم را مورد بازبینی مجدد قرار دهند، بدون این که شأن داریوش مهرجویی را مراعات کنند یا نگران بر باد رفتن سرمایه‌ای باشند که خرج تولید فیلم شده است.

آقای مقصودلو در ادامه می‌افزاید که این نخستین باری نیست که پس از انقلاب، داریوش مهرجویی قربانی سانسور و ممیزی می‌شود و آثار گذشته او نیز مانند «حیاط پشتی مدرسه عدل آفاق» که پس از ده سال توقیف با نام «مدرسه‌ای که می‌رفتیم» اکران شد، فیلم «بانو» که ۹ سال توقیف بود، یا فیلم «سنتوری» که علی‌رغم دریافت پروانه نمایش در آخرین لحظات مانع اکران آن شدند، چنین مشکلاتی داشتند.

داریوش مهرجویی

بهمن مقصودلو با اشاره به اینکه سینمای داریوش مهرجویی سیاسی نیست و این هنرمند رویکردی فلسفی در آثارش دارد، می‌گوید که می‌توان خوانش‌های متفاوتی از فیلم‌های او داشت یا نمادها و تمثیل‌های گوناگونی را پیدا کرد ولی این ویژگی مهم تمامی آثار فلسفی است و او یک ایدئولوگ نیست.

به گفته این منتقد سینمایی، یکی از دلایل مهم محبوبیت و ماندگاری آثار داریوش مهرجویی، رویکرد فلسفی او نسبت به زندگی و سینما است، ‌و در طول دهه‌ها فعالیت پربار هنری خود همین مسیر را ادامه داده است.

بهمن مقصودلو با اشاره به حمایت انجمن کارگردانان، و سایر سینماگران و هنرمندان ایرانی از داریوش مهرجویی، امیدوار است تا مشکل فیلم این کارگردان برجسته برطرف شود و هنردوستان شاهد اکران لامینور در نوروز ۱۴۰۱ در ایران باشند.