لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۱۹ شهریور ۱۴۰۳ ایران ۱۵:۲۵

ادامه انتقادها از جشنواره فیلم فجر؛ تقی مختار: این جشنواره فاقد ارزش هنری است


تقی مختار
تقی مختار

نارضایتی تماشاگران از اکثر فیلم‌های اکران شده در چهلمین جشنواره فیلم فجر و برخی حواشی دیگر در این رویداد سینمایی، با اعتراض بسیاری مواجه شده و انتقادات جدی را نسبت به ترکیب اعضای هیأت داوران ابن دوره به دنبال داشته است.

تقی مختار، نویسنده و منتقد سینمایی ساکن ایالت ویرجینیا در گفت‌وگو با بهنود مکری از صدای آمریکا تأکید می‌کند که باید گزینش اعضای هیأت داوران را از دو جنبه بررسی کرد.

او در ادامه می‌افزاید که از نظر حرفه‌ای ترکیب هیأت داوران قابل قبول است چون شامل کارگردان، فیلم‌نامه نویس، فیلم‌بردار، آهنگساز، و بازیگر است و چنین چیدمانی در مجموع خوب است.

به گفته آقای مختار، اما انتقادها به اعضای هیأت داوران را باید مانند سایر مشکلات موجود در ایران در روابط موجود میان افراد در سازمان‌های حکومتی جستجو کرد که در این مورد مشخص به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، مسئولین سازمان سینمایی، و در نهایت هیأت داوران جشنواره فیلم فجر مربوط می‌شود.

تقی مختار با اشاره به این که برخی اعضای هیأت داوران به جریان‌های حکومتی بسیار نزدیک هستند و به اصطلاح افراد خودی شناخته می‌شوند، می‌گوید که شهاب حسینی یکی از این افراد است که انتقادات زیادی متوجه او شده است.

به گفته این منتقد سینمایی هر چند که چنین مسائلی در دوره‌های گذشته نیز وجود داشته است، اما ترتیب کنونی هیأت داوران به ویژه حضور چهره‌هایی مثل شهاب حسینی، این شائبه را ایجاد می‌کند که شاید داوری‌ها منصفانه نباشد.

تقی مختار در ادامه به برخورد نامطلوبی که شهاب حسینی دو سال پیش با مسعود کیمیایی داشت و حرف‌هایی که با لحن نامناسبی به این کارگردان پیشکسوت سینمای ایران با بیش از نیم قرن سابقه هنری زد، اشاره می‌کند.

تقی مختار
تقی مختار

به گفته تقی مختار احتمالا مسعود کیمیایی و پسرش پولاد به دلیل سابقه چنین خصومتی و احتمال این که داوری‌ها منصفانه نباشد، ترجیح دادند در جشنواره شرکت نکنند.

او در ادامه می‌افزاید، باید درنظر داشت که آقای کیمیایی در سال‌های اخیر ظاهرا تلاش کرده است از وابستگی‌های خود به حکومت کم کند و انتقادات مربوط به روابطی که با مقامات جمهوری اسلامی دارد را تا حدی رفع و رجوع کند.

آقای مختار با اشاره به این که مسعود کیمیایی اخیرا در چنین حرکت‌های اعتراض پیشقدم شده، می‌گوید که او زخم خورده است و در این دوره نیز نگران است که شاید مورد ظلم قرار گیرد.

تقی مختار یادآور می‌شود که هنوز فیلم‌های این دوره را ندیده است و نمی‌توان به صورت قطعی درباره رویکرد هیأت داوران و نگرانی‌های مسعود کیمیایی نظر داد، ولی اعتراضات اخیر چنین زمینه‌هایی نیز دارد.

این منتقد سینمایی در ادامه می‌گوید جشنواره فیلم فجر هیچ ارزش هنری ندارد و شرکت در آن اعتباری به سینماگران نمی‌دهد، و در اصل مهمانی است که برگزار می‌شود و سعی می‌کنند تا از فیلم‌سازانی که مورد حمایت جمهوری اسلامی تجلیل شود.

به گفته او جشنواره فیلم فجر نه بازتاب جهانی دارد و نه ارزش خاصی به فیلم‌ها یا هنرمندانی که برنده جایزه می‌شوند می‌دهد.

تقی مختار یادآور می‌شود که سینماگران نیز رغبت چندانی برای شرکت در این جشنواره ندارند و به هنرمندانی نیز که در این رویداد دولتی شرکت می‌کنند بیشتر انگ همراهی با این حکومت زده می‌شود و به همین دلیل چهره‌های تا حدی مستقل در جشنواره حاضر نمی‌شوند.

به عقیده این منتقد سینمایی، جشنواره فیلم فجر هیچ ارزش هنری ندارد و یک مهمانی مانند ده ها جشن دیگری است که در ماه بهمن به مناسبات پیروزی انقلاب می‌گیرند تا به نوعی از هنرمندان سینما تجلیل کنند.

XS
SM
MD
LG