مدارای استراتژیک چین با کیم جونگ اون؛ پیام آزمایش های رهبر کره شمالی چیست

ناظران می گویند چین، یک کره شمالی مجهز به بمب اتمی را بر کره شمالی که رژیمش فروپاشیده شده باشد، ترجیح می دهد.

آزمایش ششمین بمب اتمی کره شمالی با آغاز گردهمائی سران گروه بریکس در چین و سخنرانی شی جین پینگ رئیس جمهوری کشور میزبان برای مهمانان سرشناس جهانی همزمان بود. اقدامی که بیش از همه موجب سرافکندگی رئیس جمهوری چین شد.

سی ان ان در گزارشی نوشت: «شی جین پینگ» به این گردهمائی سه روزه پیشاپیش نشست کنگره سراسری حزب کمونیست چین- حزب حاکم- در ۱۵ اکتبر چشم امید دوخته بود و می خواست موفقیت هایش در عرصه ملی و جهانی را به نمایش بگذارد.

آزمایش موشکی کره شمالی البته برنامه های رئیس جمهوری چین را برهم زد. البته این اقدام «کیم جونگ اون» رهبر آتشین مزاج کره شمالی بی سابقه نبود. در ماه مه گذشته نیز که «شی جین پینگ» در حال امضای پروژه تریلیون دلاری احداث جاده کمربندی بود که ۸ کشور آسیا را به هم متصل می سازد، رهبر کره شمالی با اعلام شلیک موشک بالیستیک، دست به یک اقدام تحریک آمیز دیگر علیه رهبر چین زد.

به نوشته سی ان ان، اقدام های رهبر کره شمالی خالی از محاسبه دقیق زمان نیست. او با این عملیات تحریک آمیز، رهبر چین را هدف گرفته است نه پرزیدنت ترامپ را. او می خواهد به پرزیدنت ترامپ این پیام را برساند که به جای فشار آودن بر چین با خود وی مستقیما مذاکره کند و از حضور نظامی آمریکا در شبه جزیره کره بکاهد.

اما چرا «شی جین پینگ» در برابر اقدامهای تحریک آمیز همسایه کوچک و یاغی مدارا نشان می دهد؟ ناظران می گویند چین، یک کره شمالی مجهز به بمب اتمی را بر کره شمالی که رژیمش فروپاشیده شده باشد، ترجیح می دهد چون در حالت دوم تمامی شبه جزیره کره در اختیار سئول متحد دیرین آمریکا قرار می گیرد.

«شی جین پینگ» یک مشکل دیگر هم با انفجار بمب هیدرژنی این هفته دارد و آن مقابله با ناخشنودی ساکنان چینی در مرز کره شمالی ست که از هم اکنون نگران تشعشع اتمی و نفوذ ذرات رادیواکتیو ناشی از انفجار به منطقه سکونت خویش اند.

با این همه گفته می شود رئیس جمهوری چین تاپیش از پایان کنگره حزب در باره پیونگ یانگ تصمیم جدی و تندی نخواهد گرفت هرچند پس ازآن نیزاحتمال چرخش بزرگ در سیاست پکن نسبت به کیم جونگ اون چندان زیاد نیست.