گسترش ارتباطات جاده‌ای چین تا افغانستان؛ پکن به دنبال نقش در خاورمیانه است؟

تحلیلگران می گویند چین ممکن است نقش خود را در خاورمیانه گسترش داده و خود را در مرکز نبرد بین المللی علیه تروریسم قرار دهد.

چین قصد دارد طرح گسترش ارتباطات جاده ای و دریایی خود را تا افغانستان پیش ببرد. تحلیلگران می گویند چین ممکن است به این ترتیب در تلاش باشد تا نقش خود را در خاورمیانه گسترش داده و خود را در مرکز نبرد بین المللی علیه تروریسم قرار دهد.

برنامه گسترش ارتباطی چین از جمله شامل گسترش کریدور اقتصادی چین-پاکستان به افغانستان و سپس کشیدن کمربند ارتباطی تا تاجیکستان، ترکمنستان و ایران است.

این پروژه ها دربرگیرنده دو شاهراه، دو خط آهن و احداث یک سد هیدروالکتریک بر رودخانه کنار است.

احمد بلال خلیل پژوهشتگر مرکز مطالعات استراتژیک و منطقه ای در کابل که در طرح توسعه فوق با دولت افغانستان همکاری می کند به صدای آمریکا گفت «چین برای اطمینان از پیشرفت پروژه ۵۰ میلیارد دلاری خود در پاکستان، لازم است که با پروژه های اقتصادی وارد افغانستان شود.»

تحلیلگران می گویند برنامه چین جاه طلبانه و بر اساس انگیزه های سیاست خارجی خود در جهت به رسمیت شناخته شدن در جهان به عنوان یک قدرت بزرگ است و می خواهد نشان دهد قادر به انجام چیزی است که آمریکا در خاورمیانه عاجز ماند.

همزمان نگرانی های تروریستی در میان است که به نظر می رسد چین مایل است از طریق حاضر بودن در افغانستان، برطرف کند. از سویی گروه های خشن جدایی طلب در منطقه شین جیانگ چین با طالبان در پاکستان و افغانستان و همپنین گروه های اسلامی در آسیای میانه ارتباط دارند.

چین در معادن مس افغانستان سرمایه گذاری زیادی کرده و به دلیل ضعف زیربنای سیاسی در افغانستان نتوانسته نتیجه چندانی از آن بگیرد. حال می خواهد با توسعه راه های ارتباطی به معادن کوهستانی این کشور دسترسی بهتری ایجاد کند.