شماری از زندانیان سیاسی با صدور بیانیهای مرگ بکتاش آبتین، شاعر و فیلمساز زندانی، را «قتل سیستماتیک زندانیان سیاسی» توصیف کردند.
در این بیانیه که کانون نویسندگان ایران آن را روز دوشنبه ۲۰ دیماه منتشر کرد، قوه قضائیه و سازمان زندانها مسئول مرگ بکتاش آبتین شناخته شدهاند.
این زندانیان سیاسی در بیانیه خود، با اشاره به بیتوجهی مسئولین به وضعیت بکتاش آبتین و انتقال دیرهنگام او به بیمارستان، مرگ این نویسنده زندانی را «ادامه قتلهای زنجیرهای دگراندیشان» با استفاده از «راههای تمیزتری» دانستهاند.
همچنین ببینید: گزارش صدای آمریکا از خاکسپاری بکتاش آبتین؛ شعار «مرگ بر دیکتاتور» و حضور گسترده نیروهای امنیتی
کیوان باژن، آرش گنجی، کیوان صمیمی، علی نوریزاد، و آرش جوهری چند تن از امضاکنندگان این بیانیهاند.
بکتاش آبتین اواسط آذرماه در پی تشدید علائم ابتلا به کرونا به بیمارستان منتقل شده بود و انتشار تصاویر او روی تخت بیمارستان در حالی که پاهایش به تخت زنجیر شده بود، بازتاب گستردهای یافت.
این شاعر زندانی سرانجام پس از یک ماه در پی وخامت وضعیت جسمیاش روز شنبه ۱۸ دیماه در بیمارستان جان باخت.
مرگ او انتقادهای گستردهای را از دستگاه قضایی و امنیتی ایران به دنبال داشت.
همچنین ببینید: واکنشها به درگذشت بکتاش آبتین؛ ادامه «قتلهای زنجیرهای» توسط حکومت ایران است
بکتاش آبتین به همراه رضا خندان مهابادی و کیوان باژن، دو عضو دیگر کانون نویسندگان، مهر ماه سال ۱۳۹۹ برای گذراندن محکومیت خود به زندان اوین انتقال یافتند.
این سه نویسنده در پروندهای که در دادگاه انقلاب تهران برای آنان گشوده شد، به «اجتماع و تبانی به قصد اقدام علیه امنیت کشور» و «تبلیغ علیه نظام» متهم شده بودند.
مصادیق این اتهامها «عضویت در کانون نویسندگان ایران، انتشار خبرنامه داخلی کانون، تهیه پژوهشی دربارهٔ تاریخ ۵۰ ساله کانون، بیانیههای کانون، حضور بر مزار جانباختگان قتلهای سیاسی زنجیرهای و شرکت در مراسم سالانه احمد شاملو» عنوان شد.
شعبه ۲۸ دادگاه انقلاب تهران به ریاست قاضی محمد مقیسه، بکتاش آبتین و رضا خندان مهابادی را هر کدام به شش سال زندان و کیوان باژن را به سه سال و شش ماه زندان محکوم کرد.
همچنین ببینید: خاکسپاری بکتاش آبتین تحت فشار نیروهای امنیتی؛ کانون نویسندگان: خانواده داغدیده آبتین را تنها نگذارید
آرش گنجی، مترجم و عضو دیگر کانون نویسندگان ایران، نیز از آبانماه امسال برای گذراندن محکومیت پنج سال حبس خود در زندان به سر میبرد.
کانون نویسندگان ایران پیشتر در بیانیههایی متعدد این اتهامها را «بیاساس» خوانده و حبس این نویسندگان را «اقدامی جنایتکارانه» توصیف کرده بود.
شماری از نهادهای فرهنگی بینالمللی از جمله انجمن قلم آمریکا نیز بارها خواستار آزادی بکتاش آبتین و سایر اعضای کانون نویسندگان ایران شده بودند.
همچنین ببینید: مروری بر دستاوردهای بکتاش آبتین، نویسنده و روزنامهنگار فقید ایرانی