باستانشناسان در عراق، محوطه شهر باستانی نینوا را حفاری میکنند با این هدف که از میراث کشور حفاظت کرده و بتوانند زمینهای برای گسترش گردشگری را مهیا کنند.
این پروژه مشترک عراق و ایتالیا در سال ۲۰۱۹ راهاندازی شد.
گابرئیل جیاکوزا، پژوهشگر دانشگاه بولونیا در ایتالیا میگوید: «سالیان سال تصور رایج این بود که این منطقه کاملاً عاری از ساختمان و سازههای دیگر است و احتمالاً توسط باغ و بوستان پوشیده شده بود. کاملاً برعکس! این منطقه پر بود از بنا و سازههایی که با کوچهها و خیابانهای بزرگ و کوچک به هم متصل میشدند. در واقع این بخش از نینوا مملو از خانه و کارگاه بود.»
تیم پژوهشی امیدوار است که پروژه آنها به حفظ آثار باستانی و میراث فرهنگی در این منطقه کمک کند و باعث گسترش گردشگری در عراق شود.
نینوا، قدیمیترین و پرجمعیتترین شهر امپراتوری آشور باستان در کرانه شرقی رود دجله واقع شده و توسط شهر امروزی موصل عراق احاطه شده است.
آشور نام تمدنی بزرگ در میانرودان (میان دو رود دجله و فرات) بود که حدود ۴ هزار سال پیش بوجود آمد و به مدت ۱۳۵۰ سال دوام آورد.
نینوا در تقاطع راههای تجاری مهم شمال - جنوب و شرق - غرب قرار داشت و نزدیکی آن با رودخانه خوصر، یکی از انشعابات رود دجله، بر ارزش زمینهای حاصلخیز کشاورزی و دامداری این ناحیه میافزود.
نیکولو مارچتی، استاد باستانشناسی خاور نزدیک در دانشگاه بولونیا، ضمن اشاره به اهمیت فرهنگی و تاریخی این شهر باستانی، می گوید: «این تنها یک تحقیقات باستانشناسی نیست. شهر باستانی نینوا با شهر مدرن موصل کاملاً احاطه شده. در نتیجه باید با این واقعیت کنار بیاییم.ولی در عین حال باید استراتژیها و دلایلی را برای محافظت از این محوطه باستانی و در درجه اول از دید مردم طراحی کنیم.»
او میافزاید که با توسعه گردشگری باید به این شهر باستانی به عنوان یک منبع سرمایه مثبت برای منطقه، و نه مانعی برای توسعه، نگاه کرد.
خیرالدین ناصر، رئیس اداره باستانی و میراث نینوا نیز ماه گذشته در بیانیه ای به آژٰانس خبری عراقی از حفاری و آماده سازی این سایت برای گردشگری خبر داده بود و تصریح کرده بود که دانشگاه بولونیا، هزینههای آمادهسازی را تقبل خواهد کرد و نقش اداره آثار باستانی و میراث نینوا تنها محدود به نظارت خواهد بود.
آقای ناصر در این بیانیه اشاره کرده بود که با این که «شهر باستانی نینوا سال آینده برای پذیرایی از بازدیدکنندگان افتتاح خواهد شد درحالیکه کاوشهای باستانشناسی در این منطقه برای چندین سال ادامه خواهد داشت.»
براساس برآوردها، شهر باستانی نینوا با وسعت ۶ کیلومتر مربع، مشتمل بر منازل مسکونی باستانی، کاخهای آشوری، دروازهها و بازارهای باستانی است.
همچنین ببینید: پدیدار شدن یک شهر ۳۴۰۰ ساله در بستر رودخانه دجله در کردستان عراق