نماینده ویژه سازمان ملل متحد در امور افغانستان هشدار داد که این کشور «در آستانه یک فاجعه انسانی» است و اقتصاد در حال فروپاشی آن، خطر افراطگرایی را افزایش میدهد.
به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، دبورا لایونز روز چهارشنبه گفت سازمان ملل پیشبینی میکند که ۶۰ درصد از جمعیت ۳۸ میلیونی افغانستان با بحران گرسنگی روبرو هستند.
او گفت، وضعیت فوریت غذایی در افغانستان احتمالا در زمستان بدتر خواهد شد. او گفت برآوردها این است که تولید ناخالص داخلی افغانستان حدود ۴۰ درصد کاهش یافته است.
دبورا لایونز با این حال در ادامه خاطر نشان کرد که بروز یک فاجعه انسانی در افغانستان «قابل پیشگیری است» و افزود، علت اصلی فاجعه، تحریمهای مالی بر طالبان است.
طالبان نیمه ماه اوت گذشته کنترل افغانستان را به دست گرفتند.
نماینده ویژه سازمان ملل متحد که در نشست شورای امنیت صحبت می کرد گفت، تحریمها «نظام بانکی را فلج کرده است و بر هر جنبهای از اقتصاد تاثیر گذاشته است.»
ذخایر بانک مرکزی افغانستان ۹ میلیارد دلار است که بیشتر آن در ایالات متحده نگهداری میشود که پس از فروپاشی دولت سابق و روی کار آمدن طالبان مسدود شد.
همچنین قرار بود افغانستان در ۲۳ ماه اوت به ۴۵۰ میلیون دلار منابع «صندوق بینالمللی پول» دسترسی پیدا کند، اما این نهاد مالی بینالمللی به دلیل «فقدان شفافیت» در مورد وضعیت دولت جدید، این دسترسی را مسدود کرد.
لایونز گفت: «فلج شدن بخش بانکی باعث میشود که نظام مالی بیشتر به سمت مبادلات غیررسمی، غیرپاسخگو و بیقاعده پول سوق یابد.» او اضافه کرد که این امر «تنها میتواند به تسهیل تروریسم، قاچاق، و افزایش قاچاق مواد مخدر کمک کند،» که ابتدا بر افغانستان اثر میگذارد و سپس «منطقه را آلوده می کند.»
او گفت یک «تحول منفی عمده» ناتوانی طالبان در جلوگیری از گسترش گروه افراطی «دولت اسلامی» یا داعش است که اکنون به نظر می رسد تقریبا در همه ولایتهای افغانستان حضور دارد و به طور رو به گسترشی فعال است. فرستاده سازمان ملل همچنین گفت که تعداد حملات منتسب به داعش از ۶۰ مورد در سال گذشته میلادی به ۳۳۴ مورد در سال جاری افزایش داشته است.
لایونز از جامعه بینالمللی خواست تا راههایی برای حمایت مالی از مردم افغانستان بیابد، مردمی که به گفته او «احساس میکنند رها شدهاند، فراموش شدهاند و در واقع به دلیل شرایطی که تقصیر آنها نیست، مجازات شدهاند». او گفت که رها کردن آنها به حال خود «یک اشتباه تاریخی خواهد بود.»
سازمان ملل و هیچ کشوری حکومت طالبان را به رسمیت نشناختهاند. کرسی سازمان ملل متحد افغانستان همچنان در اختیار نماینده دولت قبلی، غلام اسحاق زهی است.
پیشتر وزیر خارجه ایالات متحده روز پنجشنبه ششم آبان اعلام کرد، آمریکا ۱۴۴ میلیون دلار کمک بشردوستانه بیشتر برای مقابله با بحران انسانی در افغانستان اختصاص میدهد. با این حساب، رقم کمکهای بشردوستانه آمریکا به افغانستان در سال جاری میلادی به ۴۷۴ میلیون دلار رسید.