همزمان با فرارسیدن چهلمین روز واقعه کشتاری که از آن با عنوان «جمعه خونین زاهدان» یاد میشود و تعداد زیادی از شهروندان بلوچ با شلیک نیروهای امنیتی و انتظامی جمهوری اسلامی کشته شدند، فرمانده نیروی انتظامی جمهوری اسلامی دست به تغییر «فرمانده انتظامی سیستان و بلوچستان» زده است.
پایگاه اطلاعرسان «پلیس» بدون اشاره به جزئیاتی، از تغییر فرمانده انتظامی استان سیستان و بلوچستان خبر داد و نوشت که با حکم حسین اشتری، فرمانده انتظامی جمهوری اسلامی، «محمد قنبری» جایگزین «احمد طاهری»، فرمانده سابق استان شده است.
محمد قنبری پیش از این در پنجم مهرماه ۹۹ به دلیل آنچه «عملکرد مثبت» او در «فرماندهی انتظامی استان سیستان و بلوچستان» اعلام شده بود، با حکم حسین اشتری، فرمانده انتظامی جمهوری اسلامی به «ریاست رئیس پلیس آگاهی کشور» منصوب شده بود.
روز جمعه هشتم مهر ماه پس از اتمام نماز جمعه اهل سنت در شهر زاهدان، درگیری شدیدی میان نیروهای نظامی با مردم درگرفت که منجر به کشتهشدن بیش از یکصدنفر شد. رویدادی که از آن با نام «جمعه خونین زاهدان» یاد میشود و سبب شد تا مولوی عبدالحمید، روحانی برجسته اهل سنت، بیش از پیش حکومت و رهبر جمهوری اسلامی را به باد انتقاد گیرد.
همچنین ببینید:
بهموازات افزایش اعتراضات تیغ انتقادات مولوی عبدالحمید تیزتر میشوداین رویدادها همزمان با آن صورت میگیرد که از پنجاه روز پیش تا کنون، در شهرهای مختلف ایران از جمله زاهدان و مناطقی دیگر از استان سیستان و بلوچستان مانند خاش، اعتراضات سراسری به مرگ در بازداشت مهسا امینی، تلاش برای تغییر حکومت ادامه دارد. اعتراضاتی که همواره با سرکوب شدید نیروهای نظامی و امنیتی جمهوری اسلامی روبرو شده است.
از سوی دیگر، در پی بروز واکنشهای فراوان به این برخورد خونین نیروهای نظامی با شهروندان و اعتراض شدید مولوی عبدالحمید اسماعیلزهی، امام جماعت اهل سنت این شهر، پنجم آبانماه فرمانده انتظامی زاهدان و رئیس «کلانتری ۱۶» این شهرستان از سمت خود عزل شدند.
روزنامه آمریکایی «نیویورکتایمز» نیز بیست و سوم مهرماه در مقالهای با اشاره به برآورد «عفو بین الملل» که از کشته شدن دست کم «۶۶ تا ۹۶ نفر» طی چند ساعت در هشتم مهرماه زاهدان توسط نیروهای مسلح جمهوری اسلامی خبر داده، به این واقعه پرداخت و نوشت: سرکوب خونین نمازگزاران زاهدان «قتلعام» بود.
همچنین ببینید:
نیویورکتایمز: سرکوب خونین نمازگزاران زاهدان «قتلعام» بود