انتقاد سفیر ایران در آژانس از ادامه تحریم‌ها؛ غریب آبادی: «انتظار خویشتن‌داری و اقدام سازنده نداشته باشید»

کاظم غریب آبادی، سفیر و نماینده دائم ایران در آژانس بین‌المللی انرژی اتمی (آرشیو)

در حالی که آمریکا به ایران هشدار داده است که از «تمام تعهدات خود بر اساس توافق» هسته‌ای پیروی کند، سفیر ایران در آژانس بین المللی انرژی اتمی می‌گوید که ایران «به تمامی» تعهدات هسته‌ای خود پایبند بوده است.

به گزارش خبرگزاری ایسنا، کاظم غریب آبادی، سفیر و نماینده دائم ایران نزد سازمان‌های بین المللی در وین، در سخنرانی خود در نشست فصلی شورای حکام «از بیانیه های برخی کشورهای عضو توافق هسته ای و کشورهای اروپایی ابراز تأسف جدی» کرد و گفت ایران «به تمامی» تعهدات هسته ای خود پایبند بوده است.

این در حالی است که ماه گذشته، آلمان، بریتانیا و فرانسه نسبت به افزایش غنی‌سازی اورانیوم در ایران و تولید اورانیوم فلزی ابراز نگرانی کردند و تولید اورانیوم غنی شده در نزدیکی غنای تسلیحاتی را نقض جدی تعهدات تهران در برجام توصیف کردند.

این سه کشور روز پنجشنبه ۲۸ مرداد (۱۹ اوت) در بیانیه مشترکی، گزارش‌های آژانس بین المللی انرژی اتمی که برای نخستین بار تولید اورانیوم فلزی با خلوص تا ۲۰ درصد و افزایش غنی‌سازی اورانیوم با خلوص تا ۶۰ درصد را تائید می‌کند، نگران‌کننده دانستند.

به گزارش ایسنا، غریب آبادی در سخنرانی خود از آژانس بین المللی انرژی به دلیل عمل نکردن به «وظایف و مسئولیت های خود» انتقاد کرده و گفته است:« آژانس عادت کرده صرفاً به فکر بازرسان، تجهیزات و نظارت های خود باشد.»

ایران و آژانس بین المللی انرژی اتمی روز یکشنبه و به دنیال سفر رئیس این آژانس به تهران به توافقی دست یافتند که بر اساس آن بازرسان آژانس اجازه خواهند داشت تجهیزات مشخص ‌شده را سرویس فنی کنند و حافظه آن تجهیزات را، که با مهر و موم آژانس و سازمان انرژی اتمی ایران «در جمهوری اسلامی ایران نگهداری خواهد شد»، جایگزین کنند.

یک سخنگوی وزارت خارجه آمریکا از این توافق ابراز خرسندی کرده است.

اما لوئی بونو، نماینده آمریکا در سازمان های بین المللی در وین، روز سه شنبه ۲۳ شهریور در اجلاس شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی به ایران هشدار داد فرصت بازگشت به پیروی کامل و متقابل از برجام برای همیشه دوام نخواهد داشت.

وی در سخنرانی خود در شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی گفت: «اجازه دهید به صراحت بگویم که ما با حسن نیت به پیگیری این اهداف ادامه خواهیم داد و به وضوح اعلام کرده‌ایم که در صورت بازگشت مجدد ایران به پیروی از تمام تعهدات خود بر اساس توافق [هسته ای]، ما آماده هستیم تا همه تحریم های مغایر با برجام را لغو کنیم.».

همزمان، محمد اسلامی، رییس سازمان انرژی اتمی ایران، روز چهارشنبه بعد از شرکت در نشست کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی در مورد برنامه بحث برانگیز هسته ای ایران گفت: «باید کاملا شفاف و مطابق موازین قانون و با تاکید بر قانون اقدام راهبردی پیش برود و اجازه ندهیم در دنیا متهم به پنهان‌کاری شویم.»

رییس سازمان انرژی اتمی ایران همچنین با اشاره به «قانون اقدام راهبردی» مصوب مجلس و و فعال نبودن «دوربین‌های برجامی» در سایت‌های هسته‌ای ایرانگفت در دیدار خود با اعضای کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس، «فضایی که در مذاکرات انجام شده و ملاقات های آینده وجود داشته و خواهد داشت را برای کمیسیون تشریح کردیم.»

قانون «اقدام راهبردی» مجلس شورای اسلامی که آذر ۹۹ تصویب شد، دولت را مکلف کرد که در صورت عدم لغو تحریم های مالی و نفتی ایران تا اسفند ۹۹، اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی را متوقف کند و فعالیت‌های هسته‌ای را سرعت ببخشد.

علی ربیعی، سخنگوی دولت قبلی ایران، تیر ماه گفت کمیته‌ای در شورای عالی امنیت ملی ایران «تفاهم‌های اولیه» تهران و قدرت های جهانی بر سر «رفع قسمت عمده تحریم‌ها» را رد کرد و این تفاهم را ناسازگار با قانون مجلس شورای اسلامی مصوب آذر ۹۹ تشخیص داد.

حسن روحانی، رئیس جمهور سابق ایران، هم در آخرین هفته های ریاست جمهوری خود از این قانون انتقاد کرد و آن را مانع رفع تحریم ها عنوان کرد.

تاکنون شش دور از این گفت وگوها در وین، پایتخت اتریش برگزار شده است. در حالی که هنوز تاریخی برای برگزاری دور هفتم مشخص نشده است، آنتونی بلینکن، وزیر خارجه، آمریکا هشدار داده که به تأخیر انداختن ادامه مذاکرات و پیشرفت ایران در فعالیت‌های هسته‌ای می تواند بر تصمیم آمریکا برای بازگشت به توافق هسته‌ای سال ۲۰۱۵ تأثیرگذار باشد.

این تحولات در شرایطی است که روز چهارشنبه، عباس عراقچی، مذاکره‌کننده ارشد هسته‌ای در دولت حسن روحانی، با انتشار نامه‌ای از سمت معاونت سیاسی وزارت خارجه ایران خداحافظی کرد.

حسین امیرعبدالهیان، وزیر خارجه ایران، روز سه‌شنبه ۲۳ شهریور با ایجاد تغییرات گسترده‌ در معاونت‌های این وزارتخانه، علی باقری کنی را جایگزین عباس عراقچی کرد.