کری: ادامه مذاکرات در گرو دستیابی به توافق کلی تا پایان مارس است

مرورگر شما HTML5 را پشتیبانی نمی کند

هیات دیپلماتیک ایران در سومین روز کنفرانس مونیخ دیدارهای فشرده ای را با وزرای خارجه قدرت های جهانی برگزار کرد.

مقامهای کشورهای غربی روز یکشنبه هشتم فوریه در حالی مذاکرات حاضر را فرصت واقعی برای دستیابی به توافق هسته ای دانستند که محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه ایران نیز بر رسیدن به یک توافق جامع تا پایان ماه مارس تاکید کرد.

وزیر امور خارجه ایران سخنان خود را پس از دیدار یک ساعت و نیمه با جان کری در سومین روز از کنفرانس امنیتی مونیخ ایراد کرد.

محمد جواد ظریف در یک سخنرانی پس از این دیدار گفت: «برنامه اقدام مشترک در سال ۲۰۱۳ دو هدف داشت. یکی اینکه اطمینان داده شود که برنامه هسته‌ای ایران صلح‌آمیز است که این یعنی ایران باید بتواند از حقوق خود برای استفاده از تکنولوژی‌های هسته‌ای با اهداف صلح‌آمیز برخوردار باشد. دوم اینکه تمام محدودیت‌های ایجاد شده بر ایران از جمله تحریم‌های تحمیل شده که به نظر ما پذیرفتنی نیست، باید لغو شود.»

وزیر امور خارجه ایران اضافه کرد که ایران در حال اطمینان دادن به جامعه‌ بین‌المللی است ولی به همان اندازه که محدودیت‌های تحمیل شده بر ایران هم برداشته شود.

ظریف با بیان اینکه تحریم‌ها در رسیدن به اهداف‌ خود شکست خورده‌‌اند، گفت: «فکر نمی‌کنم تمدید دوباره برنامه‌ اقدام مشترک به نفع کسی باشد. همانطور که در ماه نوامبر چنین نظری داشتم.» او اضافه کرد با نرسیدن به توافق دنیا به پایان نمی رسد.

وزیر خارجه ایران با بیان اینکه که تنها راه رسیدن به توافق با ایران، مذاکره و احترام است، گفت که باید از فرصتها استفاده کرد. ظریف گفت: «می خواهیم شش هفته آینده را برای رسیدن به راه حل صرف کنیم و نه برای سرزنش یکدیگر برای نرسیدن به نتیجه.» ظریف به صحبت‌های امروز رهبر ایران و حمایت او از مذاکره اشاره کرد.

رهبر جمهوری اسلامی ایران روز یکشنبه ۱۹ بهمن گفت که با صحبت‌های مقام‌های آمریکایی مبنی بر «توافق نکردن بهتر از یک توافق بد است» موافق است. آیت الله خامنه‌ای اضافه کرد: «من با توافقی که بتواند انجام شود موافقم.»

از سوی دیگر، جان کری وزیر خارجه‌ آمریکا در گفتگو با شبکه‌ی ان بی سی، تمدید مذاکرات هسته‌ای را تنها منوط رسیدن به چارچوب یک توافق تا ضرب الاجل ۳۱ ماه مارس -یازدهم فروردین ماه - دانست.

وزیر امور خارجه ایران جمعه گذشته نیز با جان کری دیدار کرده بود. او روز شنبه هم دیدارهای مختلفی با وزیر خارجه بریتانیا و مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا انجام داد. همزمان، معاونان وزرای خارجه ایران و آمریکا نیز روز شنبه با هم دیدار کردند.

محمد جواد ظریف همچنین روز یکشنبه با لوران فابیوس وزیر امورخارجه فرانسه دیدار و گفتگو کرد.

رومن نادال سخنگوی وزارت امور خارجه فرانسه پیش از دیدار لوران فابیوس با همتای ایرانی‌ به خبرنگار صدای آمریکا گفت: «ما امیدواریم که به نتیجه برسیم.» او شرط رسیدن به توافق هسته ای را در عمل کردن ایران به تعهداتش عنوان کرد؛ چیزی که به گفته او، وزیر امور خارجه فرانسه نیز بارها اعلام کرده است.

پازلی که هنوز اجزای آن کامل نشده است

در همین رابطه، فدریکا موگرینی مسئول سیاست خارجی اتحادیه‌ اروپا نیز در بخشی از سخنرانی امروز خود در اجلاس امنیتی مونیخ به مذاکرات هسته‌ای ایران اشاره کرد. او گفت: « نبود پیشرفت در حل پرونده‌ هسته‌ای ایران، روابط میان این کشور و جامعه‌ بین المللی را تحت الشعاع قرار داده و مانعی برای همکاری در زمینه‌هایی بسیار با منافع مشترک ایجاد کرده است.»

خانم موگرینی اضافه کرد: «ما یک فرصت تاریخی داریم. برای اولین بار یک فرصت واقعی برای حل کردن یکی از طولانی‌ترین مشکلات جهانی به‌وجود آمده. در حال حاضر در مرحله‌ حساس یک کار فشرده به سمت راه حل جامع هستیم، به‌طوری که هم حق ایران برای دستیابی به انرژی صلح آمیز هسته‌ای را فراهم کند و هم به ما اطمینان لازم را بدهد که این برنامه صرفا صلح آمیز خواهد بود.»

ولی زمان زیادی باقی نمانده و وقت نشان دادن اراده‌ی سیاسی قوی است. توافق با ایران چشم‌انداز همکاری‌های دوجانبه و منطقه‌ای بسیاری را با ایران باز می‌کند.»

جن ساکی سخنگوی وزارت خارجه‌ آمریکا نیز پس از دیدار نود دقیقه‌ای وزرای خارجه‌ آمریکا و ایران، در گفتگو با خبرنگار صدای آمریکا در مونیخ با تشبیه توافق جامع به پازلی که هنوز تمام اجزای آن کامل در کنار هم قرار نگرفته گفت: «هدف ما رسیدن به چارچوب یک توافق تا پایان ماه مارس( یازدهم فروردین) است. هر چه زمان می‌گذرد رسیدن به توافق سخت تر می‌شود. با این حال طرفین گفتگوهایی جدی را پیش می‌برند و در مورد همه‌ موضوعات صحبت می‌کنند.» او اضافه کرد: گفتگوهای بیشتری را در ماه ها و هفته‌های پیش‌ رو خواهیم داشت.

آمانو: ایران به تعهدات اقدام مشترک پایبند بوده است

از سوی دیگر، یوکیو آمانو مدیر کل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی نیز در گفتگو با خبرنگار بخش فارسی صدای آمریکا گفت: «ایران به تمام تعهدات خود در اجرای برنامه اقدام مشترک پایبند بوده است و در این زمینه با آژانس همکاری لازم را دارد، اما برای اطمینان حاصل کردن از اینکه فعالیت‌های اعلام نشده‌ای وجود ندارد و توضیح در خصوص برخی موضوعات مربوط به گذشته، همچنان کار بیشتری باید صورت گیرد.»

محمد جواد ظریف نیز در بخشی از سخنرانی روز یکشنبه خود در اجلاس امنیتی مونیخ گفت که ایران طی سال‌های گذشته بیش از هر کشور دیگری تحت نظارت آژانس بین المللی انرژی اتمی بوده است. وزیر امور خارجه‌ ایران در بخشی دیگر از صحبت‌هایش گفت: «باور داریم که به نفع ماست به جهان ثابت کنیم برنامه‌ی هسته‌ای ایران صرفا صلح‌آمیز است.»