با برگزاری مراسم رسمی سوگند «امرسون منانگاگوا»، او به عنوان رئیس جمهوری جدید زیمبابوه کار خود را آغاز کرد.
رسانه ها گزارش دادند روز جمعه ۳ آذر هزاران نفر در شهر هراره شاهد این مراسم بودند. به این ترتیب به حکومت ۳۷ ساله رابرت موگابه پایان داده شد. خود اقای موگابه در این مراسم غایب بود. پیشتر ارتش اعلام کرد به او و همسرش مصونیت اعطا کرده است.
«امرسون منانگاگوا» تا دوشنبه هفته پیش معاون رئیس جمهوری زیمبابوه بود، پس از برکناری اش توسط رابرت موگابه رئیس جمهوری وقت، از کشور خارج شده بود. اما حالا که موگابه کناره گیری کرده، او به عنوان رئیس جمهوری از سوی حزب حاکم زیمبابوه انتخاب شده است.
منانگاگوا ۷۵ ساله از مدتها پیش در عرصه سیاسی زیمبابوه فعالیت داشته است. او سابقه وزارت دادگستری و دفاع زیمبابوه را داشته و چند دهه با موگابه همکار بوده است.
نکته قابل توجه درباره آقای منانگاگوا این است که او به خاطر سرکوب مخالفان و معترضان به موگابه، از سوی آمریکا تحریم است.
جاکوب مودندا، رئیس مجلس زیمبابوه می گوید دوران رئیس جمهوری رابرت موگابه به سر آمده بود، و مقام های زانو پی اف، حزب حاکم آن کشور از هفته گذشته در مورد نامزد جانشنین او تصمیم گرفته بودند.
جاکوب مودندا، رئیس مجلس زیمبابوه گفت: از قبل قرار شده بود در صورت استعفا یا استیضاح موگابه، رفیق امرسون منانگاگوا به جای او رئیس جمهوری شود. این کار بر اساس بخش چهارم از متمم بیستم قانون اساسی انجام شده، و ترتیبات مربوط به ادای سوگند توسط او در حال انجام است.
رابرت گابریل موگابه سه شنبه بعد از ظهر به وقت آن کشور و دقایقی پس از آغاز روند استیضاح او در پارلمان از ریاست جمهوری زیمبابوه کناره گیری کردکه به شادمانی زاید الوصف مردم منجر شد.
وزارت خارجه آمریکا می گوید، واشنگتن طبیعتاً از بازگشت زیمبابوه به مجموعه کشورهای دموکراتیک استقبال می کند.
آقای موگابه که ۹۳ سال دارد، ۳۷ سال رهبر زیمبابوه بودو به گفته رئیس بخش مطالعات آفریقای درمرکز مطالعات استراتژیک، کارنامه اقتصادی و سیاسی نامطلوبی از خود بجای گذاشت.
جنیفر کوک، رئیس مطالعات آفریقا می گوید: او کشوری را تحویل گرفت که اقتصاد بالنسبه خوبی داشت، و نظام آموزشی و بهداشتی واقعاً نمونه بود. اما موگابه هنگام استعفایش کشوری را بر جا گذاشته که نه تنها در حال توسعه نیست، بلکه کاملاً عقب افتاده است!
خانم کوک می گوید، آقای موگابه قهرمان جنگ های استقلال زیمبابوه بود، و اگر مثلاً بیست سال پیش قدرت را رها کرده بود، با توجه به وضعیت اقتصادی قابل قبول کشور در آن هنگام به یکی از محبوب ترین و بیاد ماندنی ترین رهبران آفریقا تبدیل می شد.
ژاکوب زوما رئیس جمهوری آفریقای جنوبی و جوآ او لورنکو همتای او از جمهوری آنگولا که هر دو در اجلاسی در آفریقای جنوبی بودند، روز گذشته و پیش از کناره گیری رابرت موگابه از رئیس جمهوری تصمیم گرفته بودند تا چهارشنبه به حراره پایتخت زیمبابوه پرواز کنند.