ائتلاف منطقهای به رهبری عربستان سعودی روز چهارشنبه بزرگترین عملیات نظامی خود را در یمن، با حمله به الحدیده آغاز کرد. الحدیده مهمترین بندر یمن است که کنترل آن در اختیار شورشیان شیعه حوثی مورد حمایت ایران قرار دارد.
با وجود گذشت بیش از سه سال از دخالت نظامی عربستان و متحدان منطقهای آن در جنگ یمن، هنوز چشم اندازی برای پایان درگیریها در فقیرترین کشور منطقه، که ساکنانش حالا در آستانه قحطی قرار گرفتهاند، به چشم نمیخورد.
جنگ یمن تا کنون بیش از ۱۰ هزار کشته و حدود ۲ میلیون آواره بر جای گذاشته است و خبرگزاری آسوشیتدپرس به مناسبت بزرگترین عملیات نظامی ائتلاف عربستان، نگاهی اجمالی انداخته است به مهمترین تحولات آن از آغاز تا امروز:
سپتامبر ۲۰۱۴ – حوثیها، با همپیمانی نیروهای وفادار به علی عبدالله صالح رئیس جمهوری پیشین، صنعا پایتخت یمن را تصرف کردند.
فوریه ۲۰۱۵ – حوثیها یک شورای ریاست جمهوری تحت عنوان «شورای عالی سیاسی» تشکیل دادند تا جایگزین عبد ربه منصور هادی رئیس جمهوری قانونی یمن، که به شهر بندری عدن در جنوب کشور گریخته بود، شود.
مارس ۲۰۱۵ – جنگ بر سر عدن آغاز شد. شورشیان شیعه حوثی مورد حمایت ایران و نیروهای متحد آنها کنترل فرودگاه بین المللی این شهر را در دست گرفتند و منصور هادی به ریاض، پایتخت عربستان سعودی، فرار کرد.
۲۶ مارس ۲۰۱۵ – ائتلاف به رهبری عربستان سعودی، با حمایت ایالات متحده، به طور مستقیم وارد جنگ یمن شد و حملات هوایی علیه حوثیها را آغاز و حرکت کشتیها در آبهای یمن را محدود کرد.
آوریل ۲۰۱۵ – شورای امنیت سازمان ملل متحد قطعنامه تحریم تسلیحاتی حوثیها را تصویب کرد و از آنها خواست از مناطق اشغالی خارج شوند.
۵ مه ۲۰۱۵ – شورشیان حوثی شهر مرزی نجران در عربستان سعودی را با خمپاره و راکت هدف حمله قرار دادند، که در نتیجه آن سه غیرنظامی کشته شدند. این نخستین حمله حوثیها به خاک عربستان بود.
مه ۲۰۱۵ – به دنبال اعلام ائتلاف منطقهای عربستان برای حمله به مواضع حوثیها در استان صعده در شمال یمن، بیش از ۱۰۰ هزار نفر از این استان، که مرکز حوثیها شناخته میشود، فرار کردند.
ژوئن ۲۰۱۵ – ناصر الوحیشی نفر شماره دو القاعده و رهبر شاخه این گروه تروریستی در یمن، در حمله هوایی ایالات متحده کشته شد.
سپتامبر ۲۰۱۵ – به دنبال بازپسگیری عدن از حوثیها توسط ائتلاف به رهبری ریاض، عبد ربه منصور هادی رئیس جمهوری قانونی یمن به این شهر بازگشت.
آوریل ۲۰۱۶ – مذاکرات صلح بین دولت و شورشیان یمن به میزبانی سازمان ملل متحد آغاز شد.
مه تا ژوئن ۲۰۱۶ – گروه موسوم به «دولت اسلامی» یا داعش مسئولیت شماری از حملات تروریستی در یمن را، از جمله یک بمبگذاری انتحاری در عدن که منجر به مرگ دست کم ۴۰ نفر شد، بر عهده گرفت.
اوت ۲۰۱۶ – نیروهای ائتلاف، فرودگاه صنعا را به روی پروازهای تجاری بستند.
اکتبر ۲۰۱۶ – گروهی از مردم صنعا، که در یک مراسم تشییع جنازه شرکت کرده بودند، هدف حمله هوایی ائتلاف عربستان قرار گرفتند و دست کم ۱۴۰ کشته شدند.
ژانویه ۲۰۱۷ – در نخستین عملیات ارتش آمریکا در یمن در دوران ریاست جمهوری دونالد ترامپ، تعدادی از مظنونان مرتبط با القاعده هدف حمله قرار گرفته و کشته شدند.
مه ۲۰۱۷ – حوثیها میگویند یک موشک بالیستیک را به سمت ریاض پایتخت عربستان شلیک کردهاند.
ژوئن تا نوامبر ۲۰۱۷ – شیوع بیماری وبا در یمن تا کنون جان ۲۱۰۰ نفر را گرفته است. برآورد میشود بیش از ۹۰۰ هزار نفر به وبا مبتلا شده باشند.
نوامبر ۲۰۱۷ – ائتلاف عربستان، در واکنش به حمله موشکی حوثیها به فرودگاه ریاض، محدودیتهای کامل زمینی، دریایی و هوایی را در یمن برقرار کرد. ائتلاف ۲۲ نوامبر اعلام کرد که بخشی از این محدودیتها را لغو کرده است.
دسامبر ۲۰۱۷ – حوثیها علی عبدالله صالح رئیس جمهوری پیشین را که پیشتر متحد آنها بود، در یک درگیری خیابانی به قتل رساندند. آقای صالح چند روز پیش تلاش کرده بود با ائتلاف ارتباط برقرار کند و احتمال تغییر موضع او میرفت.
آوریل تا مه ۲۰۱۸ – درگیریها در مناطق غرب یمن افزایش یافت.
۷ ژوئن ۲۰۱۸ – به دنبال وقوع حوادث متعدد و تهدیدهای پی در پی، کمیته بین المللی صلیب سرخ گفت ۷۱ کارمند خود را از یمن خارج میکند.
۱۰ ژوئن ۲۰۱۸ – ریاض میگوید سه غیرنظامی در جنوب عربستان سعودی بر اثر آتش باری شورشیان حوثی در یمن کشته شدند.
۱۲ ژوئن ۲۰۱۸ – منصور هادی به امارات متحده عربی رفت و برای نخستین بار با محمد بن زاید آل نهیان ولیعهد قدرتمند ابوظبی دیدار کرد. امارات و هادی هر دو عضو ائتلاف به رهبری عربستان هستند، اما چند ماهی بود که روابط آنها دچار تنش شده است.
۱۳ ژوئن ۲۰۱۸ – ائتلاف به رهبری ریاض عملیات گسترده علیه شهر بندری الحدیده را آغاز کرد.