لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۴ دی ۱۴۰۳ ایران ۰۵:۲۹

درپی بالا گرفتن بحران در یمن، منصور هادی به عربستان گریخت


حملات هوایی ائتلاف به رهبری عربستان علیه حوثی ها در صنعا
لطفأ صبر کنيد

No media source currently available

0:00 0:03:15 0:00

در پی بالا گرفتن بحران در یمن و آغاز عملیات نظامی ارتش عربستان سعودی و متحدان عرب آن علیه مواضع شبه نظامیان شیعه حوثی در آن کشور، عبد ربه منصور هادی رئیس جمهوری یمن از عدن گریخت و به ریاض رفت.

منصورهادی ماه گذشته نیز در پی پیشروی حوثی‌ها و در کنترل گرفتن پایتخت، پس از آن که مدتی را در حصر خانگی گذراند، از صنعا گریخت و به شهر عدن در جنوب یمن رفت.

در همين حال شبکه خبری الجزيره گزارش داد که نيروهای وفادار به منصور هادی موفق شده‌اند شهر الحوطه و همچنين پايگاه «العند» واقع در ۶۰ کيلومتری شمال عدن را از کنترل نيروهای شيعه حوثی، که گفته می‌شود مورد حمايت ايران هستند، خارج کنند.

بحران يمن با حملات هوايی روز پنجشنبه کشورهای عربی به رهبری عربستان به مواضع شیعیان حوثی‌ها وارد مرحله جدیدی شد. این اقدام عربستان با انتقاد شدید ایران نیز روبرو شد.

در همین حال، عبدالفتاح السیسی رییس جمهوری مصر در بیانیه ای اعلام کرد که بنا به درخواست رییس جمهوری قانونی یمن و مردم این کشور، قاهره واحدهایی از نیروی دریایی و هوایی خود را برای بازگرداندن ثبات و مشروعیت در یمن به آن کشور عربی ارسال می کند.

در این بیانیه که نسخه ای از آن از سوی سفارت مصر در اختیار صدای آمریکا قرار گرفت، آمده است که تصمیم مصر موجب همراه شدن نیروهای اعزامیش با نیروهای ائتلاف کشورهای عضور شورای همکاری خلیج فارس خواهد شد.

رییس جمهوری مصر همچنین افزود، قاهره امیدوار است که اقدمات نظامی، امنیت و ثبات را به جمهوری یمن تحت ریاست جمهوری مشروع خود عبد ربه منصور هادی؛ را با از بین بردن تلاشهای برهم زننده ناآرامی و وحدت ملی به همراه بیاورد.

حمله هواپیماهای عربستان سعودی به مواضع شیعیان حوثی در یمن از روز پنجشنبه آغاز شد و ایران که مدافع حوثی هاست این حملات را بشدت محکوم کرده است. اما ریاض گفته است که برای حمایت از آنچه که «دولت مشروع یمن» می خواند، هر اقدام لازم را انجام خواهد داد.

اتحادیه عرب اقدام عربستان را کاملا تایید و کاخ سفید می گوید که آقای هادی رئیس جمهوری مشروع یمن است.

در حالی که رسانه‌های عربستان و کشورهای حاشيه خليج فارس گزارش داده‌اند که شماری از رهبران گروه حوثی در اين حملات کشته شده‌اند، رسانه‌های ايران می‌گويند که غيرنظاميان و زنان و کودکان در اين حملات کشته شده‌اند.

خبرگزاری رويترز در گزارشی در همین زمینه نوشت، اقدام نظامی عربستان در يمن تحول مهمی در بحران جاری در آن کشور برای مهار نفوذ رو به رشد ايران است.

وزیر امور خارجه یمن با اشاره به اخبارِ مربوط به دست داشتن حامیان علی عبدالله صالح رئیس جمهوری پیشین یمن در ناآرامی‌های اخیر، و روابط نزدیک تهران با شیعیان حوثی گفته است، عربستان سعودی به درستی از تبدیل یمن به سرپل دیگری برای نیروهای ایرانی نگران است.

به گفته ریاض یاسین یمنی «نه تنها حوثی‌ها و ایران و علی عبدالله صالح دشمن یمن هستند، بلکه زمان هم به نفع مردم یمن نیست. دخالت سریع ممکن است بتواند یمن را از جنگ داخلی نجات دهد. در غیر اینصورت، یمن به پایگاه ایران تبدیل می‌شود، و تهران هم می‌تواند تنگه استراتژیک باب المندب، که اقیانوس هند را به دریای سرخ متصل می‌کند، را مهار کند.»

وزیران امور خارجه کشورهای عرب، روز پنجشنبه در نشستی اضطراری در شرم الشیخ مصر شرکت کردند، و جان کری وزیر خارجه آمریکا نیز از طریق ارتباط ویدئویی با آنها گفتگو، و از عملیات نظامی آن کشورها در یمن دفاع کرد.

وزارت خارجه آمریکا در بیانیه‌ای علام کرد، ایالات متحده از عملیات هوایی ائتلاف به رهبری عربستان سعودی حمایت تدارکاتی و اطلاعاتی می‌کند، اما عملا در عملیات نظامی در یمن شرکت نخواهد کرد.

XS
SM
MD
LG