روزنامه وال استریت جورنال در مقالهای مینویسد مقامات آمریکایی و اروپایی که مقدمات برگزاری انتخابات در ایران را زیر نظر دارند میگویند سرنوشت چند دهه آینده در دست دو انتخابات پیش رو در ایران است.
ایران قرار است در ماه اسفند دو انتخابات همزمان برگزار کند: یکی انتخابات پارلمانی یا مجلس، که اعضایش برای دورهای چهار ساله بر کرسی پارلمان تکیه میزنند و دیگری انتخابات مجلس خبرگان، که اعضایش برای هشت سال کرسیهای این نهاد قدرتمند سیاسی در جمهوری اسلامی ایران را تصاحب میکنند. عزل و نصب رهبر از جمله اختیارات مجلس خبرگان است؛ هرچند این مجلس علاقه چندانی در به چالش کشیدن آیتالله خامنهای از خود نشان نداده است.
رای موافق اخیر مجلس به برجام، دستاورد دولت حسن روحانی رئیس جمهوری اسلامی ایران این امید را در میان قدرتهای غربی رویانده که این رئیس جمهور میانهرو در حال قدرت گرفتن در تهران است. اما تحلیلگران ایران میگویند شواهد حاکی است که نیروهای تندرو در داخل کشور به دنبال به حاشیه راندن آقای روحانی در ماههای نزدیک به انتخابات هستند.
آیتالله خامنهای در ماه اخیر رسما دولت ایران را از انجام هرگونه مذاکره با آمریکاییها که خارج از حوزه اتمی باشد، منع کرد. به نظر میرسد که این فرمان رهبری مانعی باشد بر سر راه روحانی و محمد جواد ظریف وزیر خارجه او در راه مذاکره با غرب درباره پایان دادن به جنگ داخلی سوریه.
وال استریت جورنال در ادامه مینویسد گروههای حقوق بشری ناظر بر ایران نیز از سرکوب دوباره صداهای دگراندیش در ایران خبر دادهاند. در هفتههای اخیر شماری از هنرمندان به اتهام فتنهانگیزی به زندان افتادهاند در حالی که جیسون رضائیان خبرنگار روزنامه واشنگتن پست بیش از یک سال است که در ایران زندانی است. دادگاه هنوز حکم این روزنامهنگار آمریکایی ایرانی تبار را صادر نکرده است.
آیتالله خامنهای رهبر جمهوری اسلامی ایران ۷۶ ساله است و سال گذشته برای معالجه سرطان پروستات زیر تیغ جراحی رفت. حال به نوشته وال استریت جورنال، تغییر ترکیب مجلس خبرگان احتمالا اشارتی است به تعیین جانشینی بالقوه برای خامنهای: یک روحانی تندرو که دنبالهرو سیاست خامنهای باشد یا فردی که احتمالا دیدگاههای میانهروتری دارد.
روزنامه وال استریت جورنال به نقل از یک مقام اروپایی که نامش را فاش نکرده میگوید: "انتخابات پیش رو آینده ایران را برای سالها رقم میزند. معلوم نیست اوضاع به چه سمت میرود."
نمایندگان تندروی مجلس قویا به توافق اتمی ایران و قدرتهای جهانی اعتراض کردهاند. این توافق جامع خواستار محدود شدن برنامه اتمی ایران در ازای لغو تحریمهای بینالمللی میشود.
مقامات آمریکایی به طور خصوصی گفتهاند که امیدوارند توافق اتمی موجب تقویت متحدان آقای روحانی در انتخابات مجلس شود. اما خامنهای این اختیار را دارد که صلاحیت کاندیداهای انتخابات مجلس را تعیین کند. مقامات غربی ابراز نگرانی کردهاند که رهبر جمهوری اسلامی از میزان محبوبیت حسن روحانی احساس تهدید کند.