لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۲۲ مهر ۱۴۰۳ ایران ۰۰:۵۹

واکنش رسانه‌های جهان به اعدام معترضان و تحریم‌های جدید علیه جمهوری اسلامی


محسن شکاری (راست) و مجیدرضا رهنورد، دو جوان معترض اعدام شده در ایران
محسن شکاری (راست) و مجیدرضا رهنورد، دو جوان معترض اعدام شده در ایران

رسانه‌های جهان همچنان به خبر اعدام در ملأعام یک معترض در ایران و تحریم‌های جدید اتحادیه اروپا علیه حکومت ایران واکنش نشان می‌دهند.

وال استریت جورنال روز سه‌شنبه در ستون مقالات، اظهارنظری را از رئول مارک گرکت، مسئول سابق اهداف ایران در سازمان «سیا»، و ری تکیه، کارشناس ارشد اندیشکده‌ شورای روابط خارجی، چاپ کرده است که عقیده دارند اعتراضات سراسری قادر است نظام حاکم را سرنگون کند. آنها می‌نویسند، مقامات جمهوری اسلامی در واکنش به اعتراضات سراسری، سردرگم، نامطمئن و به طرز فزاینده‌ای وحشت‌زده و نگران به نظر می‌رسند، چون می‌دانند هدف جنبش اعتراض، اصلاح نیست بلکه انقلاب است و پیروز هم خواهد شد.

اعتراضات سراسری ۱۴۰۱
اعتراضات سراسری ۱۴۰۱

وال استریت جورنال در گزارشی از بنوا فوکون، روزنامه‌نگار، در باره رهبری اعتراضات سراسری توسط جوانان ایران، می‌نویسد حکومت ایران ده‌ها تن از جوانان را یا کشته یا زندانی کرده است. این مقاله به نقل از سارینا اسماعیل‌زاده، دختر ۱۶ ساله‌ای که از نخستین کشته‌شدگان اعتراضات جاری در ایران بود، می‌نویسد: «نسل بیست سال پیش نمی‌دانست خارج از ایران چه می‌گذرد ولی نسل ما می‌پرسد چرا مثل همتایان خود در نیویورک و لس‌آنجلس نمی‌توانیم از زندگی لذت ببریم.»

روزنامه نیویورک تایمز در صفحه اول روز سه‌شنبه خوانندگان را به مقاله‌ای از فرناز فصیحی، خبرنگار خاورمیانه، خود ارجاع می‌دهد. در این مقاله آمده است که حکومت ایران با روی آوردن به اعدام در ملأعام، به خشم مردم معترض دامن زد و برخاستن موج تازه‌ای از اعتراضات سراسری را سبب شد. نویسنده نیویورک تایمز همچنین می‌نویسد برخی از روحانیون ارشد شیعه در داخل حکومت مشروعیت مذهبی‌ حکم را زیر سوال بردند.

شبکه خبری شبانه‌روزی فرانس۲۴ با خانم فنی گالوآ، رئيس برنامه آزادی‌ها در واحد فرانسه‌ عفو بین‌الملل، مصاحبه‌ای دارد که می‌گوید مقامات حکومت از اعدام معترضان برای ارعاب مردم کشور بهره‌برداری می‌کنند.

در فرانسه، روزنامه چپگرای لوموند بحران فساد در اتحادیه‌ اروپا را بالای صفحه اول آخرین شماره خود قرار داده و در گزارش خود در باره ایران، براساس خبرگزاری فرانس‌پرس، هشدار می‌دهد که علاوه بر مجیدرضا رهنورد که دوشنبه در مشهد اعدام شد، برای ۱۰ بازداشتی‌ دیگر نیز احکام اعدام صادر شده است.

روزنامه لا کروا، یا صلیب، وابسته به کلیسای کاتولیک فرانسه، بحران فساد در اتحادیه اروپا را در صفحه اول برجسته کرده است. لا کراو چاپ پاریس در گزارش خود در باره دومین اعدام یک معترض در ایران، محاکمات دادگاه‌های انقلاب اسلامی را ساختگی توصیف می‌کند و می‌نویسد پراکندگی اعتراضات سراسری و مشارکت اقوام مختلف و طبقات اجتماعی با هدف براندازی، در تاریخ جمهوری اسلامی بی‌سابقه است.

روزنامه پرتیراژ جنوب آلمان‌ زودویچه سایتونگ چاپ مونیخ در باواریا، که با مواضع چپ میانه منتشر می‌شود در صفحه اول جنجال فساد در پارلمان اروپا را برجسته کرده،

این روزنامه آلمانی گزارشی را نیز در رابطه با صدور احکام چند ساله زندان برای ۴۰۰ معترض در تهران کار کرده و نوشته است، ناظران تصور می‌کنند بازداشت‌شدگان در شهرهای دیگر می‌توانند انتظار احکام مشابه داشته باشند.

جوزپ بورل مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا (چپ) و ژان ایو لودریان وزیر خارجه فرانسه - عکس آرشیو
جوزپ بورل مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا (چپ) و ژان ایو لودریان وزیر خارجه فرانسه - عکس آرشیو

تیتر روزنامه لیبرال تاگسشپیگل چاپ برلین فساد درپارلمان اروپا را حمله به دموکراسی اروپایی توصیف می‌کند و در میان اخبار مربوط به ایران، از تصویب تحریم‌های جدید علیه مقامات حکومت ایران در اتحادیه اروپا خبر می‌دهد. تاگسشپیگل زیر عنوان نقض جدی حقوق بشر در ایران می‌نویسد به طور مشخص ۲۰ مقام و سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی مشمول تحریم‌های جدید قرار گرفته‌اند که به گفته وزیر امور خارجه آلمان مسئول اجرای جنایات باورنکردنی هستند.

واکس، پایگاه اینترنتی بنگاه انتشاراتی واکس میدیا، که ماموریت خود را توضیح و تشریح اخبار اعلام کرده است، در مقاله‌ای از جاناتان گویر، دلایل دشوار بودن درک اعتراضات سراسری ایران را شرح می‌دهد. در این مقاله آمده است که سانسور و جنگ اطلاعاتی با استفاده از روبات‌های توئیتری، اعتراضات ایران را تحریف می‌کنند. واکس به عنوان نمونه به خبر دروغین اعدام ۱۵ هزار نفر و همچنین به جنجال مطبوعاتی می‌پردازد که هفته گذشته با انتشار شایعه تعلیق یا انحلال گشت ارشاد در رسانه‌های جهان برخاست.

خبرنامه «کانورسیشن« که مقالات اساتید و دانشجویان دانشگاه‌ها را منتشر می‌کند، گزارش می‌دهد که معترضان جوان در ایران برای دور زدن سانسور به سایت اشتراک ویدیوی تیک تاک روی آورده‌اند، که به ویژه در میان جوانان محبوبیت دارد. ویتنی شایلی می، محقق و دانشجوی ارشد دانشگاه تگزاس در شهر آستین، در مقاله خود تیک‌تاک را ابزار موثری برای رساندن پیام اعتراض توصیف می‌کند.

XS
SM
MD
LG