لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۱۹ آبان ۱۴۰۳ ایران ۰۳:۵۸

انعکاس اعتراض‌های سراسری در مطبوعات جهان؛ لوموند: صدای زنان ایرانی همه‌جا شنیده می‌شود


اعتراض‌ها محدود به داخل ایران نیست و در کشورهای دیگر از جمله برزیل معترضان علیه جمهوری اسلامی به خیابان آمده‌اند.
اعتراض‌ها محدود به داخل ایران نیست و در کشورهای دیگر از جمله برزیل معترضان علیه جمهوری اسلامی به خیابان آمده‌اند.

جنبش اعتراضی که در پی کشته شدن مهسا امینی سراسر ایران را فراگرفته است، در رسانه‌های جهانی بازتاب گسترده‌ای داشته است. گزیده‌ای از مقالات روزنامه‌های خارجی در ارتباط با رویدادهای ایران را در زیر می‌خوانید.

روزنامه لوموند چاپ پاریس می‌نویسد جنبش مردمی در حمایت از زنان ایران در داخل و خارج از کشور به رشد خود ادامه می دهد، و اکنون صدای زنان ایرانی در سرتاسر جهان شنیده می‌شود. ایرانی‌ها به ‌طور خودجوش به خیابان‌های تهران و سایر شهرهای کشور آمدند تا خشم خود را ابراز کنند. و اکنون تظاهرات گسترده در حمایت از جنبش مردم ایران با حضور ایرانیان و غیرایرانیان در شهرهای مختلف جهان برگزار می‌شود. لوموند می‌نویسد تصاویر زنانی که در اعتراض به حجاب خود در حال برداشتن و سوزاندن آن هستند، و همچنین تصاویر مربوط به سرکوب اعتراضات، در سراسر جهان منتشر شده است.

هفته‌نامه نیوزویک نیز نوشته ایرانیان مقیم خارج از کشور تظاهرات را به مقابل سفارتخانه‌های ایران در واشنگتن، لندن، آتن، و پاریس، کشاندند و شعارهایی علیه نظام جمهوری اسلامی دادند. به گزارش نیوزویک، تظاهرکنندگان از میدان تروکادرو در مرکز پاریس به سمت سفارت ایران در حرکت بودند، اما پلیس کاملا مسلح ضدشورش راه آنها را مسدود کرد. پلیس برای متفرق کردن معترضان به گاز اشک آور نیز متوسل شد.

واشنگتن پست نوشته است وزارت امور خارجه ایران روز یکشنبه دوم مهر سفیر بریتانیا را در اعتراض به آنچه به عنوان فضای خصمانه ایجاد شده توسط رسانه‌های فارسی زبان مستقر در لندن توصیف می کند، احضار کرد. اقدام وزارت امور خارجه در بحبوحه ناآرامی‌ های خشونت آمیز در ایران صورت گرفت که با مرگ مهسا امینی در بازداشت پلیس آغاز شد. وزارت امور خارجه ایران همچنین سفیر نروژ در ایران را احضار و به اظهارات اخیر مسعود قره‌خانی رئیس مجلس نروژ به شدت اعتراض کرد.

وال استریت ژورنال با اشاره به شعارها علیه مجتبی خامنه‌ای در تظاهرات مردم ایران می‌نویسد «مردمی که در سراسر کشور به خیابان‌ها آمده‌اند، برای مرگ مجتبی خامنه‌ای – پسر رهبر جمهوری اسلامی – شعار می‌دهند. مجتبی خامنه‌ای ۵۳ ساله که زمانی در خفا قدرت را در دست داشت، اکنون به یک مدعی جدی برای جانشینی رهبر ۸۳ ساله مذهبی کشور تبدیل شده است. خامنه‌ای جوان به تازگی به مقام آیت اللهی ارتقا یافته، عنوان مذهبی معتبری که برای رسیدن به مقام رهبری به آن نیاز داشت. هر چند او ظاهرا هیچ سمت رسمی در دولت ندارد،‌ مقامات آمریکایی و ایرانی گفته‌اند که مسئولیت امپراتوری تجاری پدرش بر عهده اوست، و در انتصاب مقامات امنیتی و گاهی اوقات نظارت بر بخش‌های کلیدی دستگاه امنیتی ایران نیز نقش دارد. این روزنامه در ادامه با ذکر شعارهای «مجتبی بمیری، رهبری رو نبینی» در تظاهرات روزهای اخیر نوشته مشخص نیست که مجتبی خامنه‌ای چه واکنشی به اعتراضات جاری در کشور نشان می‌دهد.

روزنامه لو مَتَن چاپ سوئیس از بازداشت ۱۸ خبرنگار در جریان تظاهرات چند روز اخیر خبر داده و می‌نویسد همزمان با ادامه سرکوب شدید تظاهرکنندگان در خیابان‌ها، خبرنگارانی که از این رویدادها فیلم و عکس و گزارش تهیه می‌کنند نیز شناسایی و دستگیر شده‌اند. به نوشته لو مَتَن، کمیته حمایت از روزنامه نگاران روز دوشنبه در بیانیه‌ای گفته که «از منابع متعدد در ایران با خبر شده است که در روز یکشنبه سوم مهر ماه، دستکم ۱۸ روزنامه‌نگار در حملات شبانه به خانه آنها، «بدون حکم بازداشت یا تفهیم اتهامات» علیه آنها دستگیر شده‌اند. این روزنامه با اشاره به خبرنگاران دستگیر شده نیلوفر حامدی، که عکس مهسا امینی در کما در بیمارستان کسری را منتشر کرد، و یلدا معیری، عکاس خبرنگار که با عکسی نمادین از اعتراضات آبان ۱۳۹۸ به شهرت رسید، می‌نویسد چندین فعال مدنی از جمله حسین رونقی در میان دستگیر شدگان بودند. به گزارش رسانه‌ها، رونقی پس از فرار از دست پلیس به همراه دو وکیلش بازداشت شد.

لو مَتَن همچنین بیانیه گزارشگران بدون مرز با منتشر کرده که در آن آمده است: «در شرایط خشونت شدید، مقامات ایرانی در پی محدود کردن دسترسی به واتس‌اپ و اینستاگرام، با حمله به روزنامه‌نگاران پیامی روشن می‌فرستند: هیچ گزارشی از اعتراضات منتشر نشود.» خبرنگاران بدون مرز خواستار آزادی فوری این روزنامه نگاران و لغو فوری تمامی محدودیت‌هایی شد که دسترسی ایرانیان به اطلاعات را سلب می کند.

XS
SM
MD
LG