رویکرد پرزیدنت ترامپ به توافق اتمی با ایران، روز جمعه موضوع مورد بحث در جلسهای بود که با حضور جک رید سناتور دموکرات و عضو ارشد کمیته نیروهای مسلح سنا در شورای روابط خارجی در شهر واشنگتن برگزار شد.
سناتور جک رید در ارتباط با موضع دولت پرزیدنت ترامپ در قبال برجام به گفتههای جوزف دانفورد رییس ستاد مشترک نیروهای مسلح آمریکا استناد کرد و گفت «ژنرال دانفورد براساس گزارشهای اطلاعاتی گفت ایران به توافق برجام پایبند بوده و همچنین روشن کرد کناره گیری یکجانبه آمریکا از توافق خوشایند جامعه بین المللی نخواهد بود و احتمالا با واکنشهای توام با ضدیت و خصمانه از سوی ایران در منطقه مواجه خواهد شد.»
سناتور رید اضافه کرد توافق با انتظاری محدود تنها در ارتباط با برنامه اتمی تهران طرح ریزی شده و دیگر موارد رفتارهای نگران کننده ایران را در بر نمیگیرد.
او در مورد این که در صورت عدم تایید پایبندی ایران به توافق توسط پرزیدنت ترامپ در ماه آینده میلادی کنگره چه نقشی ایفا خواهد کرد، با این یادآوری که شخصا حامی حفظ توافق برجام است، به چگونگی برنامه ریزی برای رای گیری در سنا اشاره کرد و گفت «روش سریعی در کنگره وجود دارد که رهبران اکثریت و اقلیت میتوانند براساس آن برای رای گیری در مورد توافق برنامه ریزی کنند و کنگره میتواند در مورد اعمال مجدد تحریمها علیه ایران تصمیم گیری کند.»
سناتور رید در ارتباط با کره شمالی و احتمال گزینه نظامی به عنوان یک راه حل واقع بینانه برای توقف تهدیدهای کره شمالی چنین گفت «اگر با ژنرالها متیس و دانفورد صحبت کنید گفتهاند آمریکا ظرفیت و آمادگی چنین گزینه ای را داراست. ولی روشن کردند این هنوز یک تلاش دیپلماتیک و بهترین رویکرد است. متاسفانه نبود ظرفیتهای دیپلماتیک مانند نداشتن سفارت و سفیر و یا یک نماینده ویژه برای منطقه، این تلاشها را مشکل میکند.»
سناتور رید همچنین گفت که چین، مهمترین حامی کره شمالی، در این ارتباط همکاری کرده است، اما نه به حد کافی: «تصور میکنم آنها کارهایی انجام میدهند. ولی سوال این است که آیا کافی است؟ برخی تصور میکنند که کره شمالی بلافاصله به حرف چین عمل میکند. ولی موضوع این است که نفوذ چینیها هم بر کره شمالی بسیار کمتر از چند سال پیش است. آنها گامهایی برداشتهاند ولی از فلج کردن اقتصاد پیونگ یانگ هراس دارند.»
سناتور دموکرات در پاسخ این پرسش که چه کسی کره شمالی را در برنامههای هستهای کمک کرده است، گفت که برداشت وی آن است که پیونگ یانگ از همکاری شبکه پیشرفتهای از شرکتها برخوردار است که بسیاری از آنها در چین هستند.