نیروهای نظامی آمریکا که به دستور جو بایدن، رئیس جمهوری ایالات متحده، با هدف تقویت اعضای سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) در اروپای شرقی، به آلمان و لهستان اعزام شدهاند، طی روزهای جمعه و شنبه وارد این دو کشور شدند.
آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا، در تلاش برای یافتن راه حل دیپلماتیک، روز جمعه با همتایان لهستانی و اوکراینی خود دیدار و گفتوگو کرد. کرملین نیز این هفته میزبان رهبران اروپایی خواهد بود.
اولین گروه از سربازان و فرماندهان نظامی آمریکا که قرار است در قالب ناتو این پیمان نظامی را در میانه تنش مرزی روسیه و اوکراین تقویت کنند وارد پایگاه نظامی ژ-شوف در جنوب لهستان شدند. گروهی از نظامیان آمریکایی نیز روز جمعه به آلمان رسیدند. آلمان و لهستان هر دو از کشورهای عضو ناتو هستند.
رئیسجمهوری آمریکا با اعزام حدود دو هزار نیرو به لهستان و آلمان موافقت کرده است. همچنین، حدود هزار نیروی آمریکایی نیز از آلمان به رومانی منتقل میشوند. رومانی و لهستان در همسایگی اوکراین قرار دارند.
رئیس جمهوری آمریکا موکدا گفته است که بنا ندارد به اوکراین نیروی نظامی اعزام کند.
دولت جو بایدن سیاست موازی، اولویت دادن به مسیر دیپلماسی، و همچنین تهدید به اعمال تحریم اقتصادی بر کرملین در صورت ورود مجدد نظامیان روس به خاک اوکراین را در دستور کار خود قرار داده است.
آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا، روز جمعه در راستای تاکید بر حرکت در مسیر دیپلماسی، با همتای لهستانی خود در وزارت خارجه دیدار کرد.
وی گفت که با اشاره به شراکت لهستان و رهبری آن کشور در سازمان امنیت و همکاری اروپا، گفت: «ما با هم در این هفتهها کاری انجام دادهایم تا برای روسیه روشن کنیم که دو راه وجود دارد: یکی از آنها گفتگو و دیپلماسی برای حل و فصل نگرانیهای متقابل در مورد امنیت است، و دیگری مسیر تهاجم و پیامدهای بزرگ برای روسیه در صورت انتخاب این راه.»
ما این دو مسیر را با هم در چارچوب همبستگی مطلق نشان دادهایم. ما در گفتگوهای بسیاری که در هفتهها و ماههای گذشته، مستقیماً با هم و همچنین با همکارانمان در ناتو و اتحادیه اروپا، داشتهایم به وضوح به روسیه اعلام کردهایم که ما به عنوان یک واحد عمل میکنیم.»
آقای بلینکن همچنین دیروز با همتای اوکراینی خود نیز صحبت کرد و باردیگر بر حمایت تزلزل ناپذیر ایالات متحده از حاکمیت و تمامیت ارضی اوکراین، و آمادگی آمریکا در کنار دیگر متحدان و شرکا برای تحمیل عواقب سریع و شدید بر روسیه در صورت افزایش تنش موجود، تاکید کرد.
جن ساکی، سخنگوی کاخ سفید، روز جمعه در واکنش به دیدار حضوری رهبران چین و روسیه در پکن و انتشار بیانیه مشترک حمایت از یکدیگر در برابر سیاستهای آمریکا، گفت که یک درگیری بیثباتکننده در اروپا بر منافع چین در سراسر جهان تأثیر خواهد گذاشت.
در راستای همراهی شرکا و متحدین آمریکا برای کاهش تنش موجود، رهبران فرانسه و آلمان طی روزهای آینده قرار است با همتایان خود در روسیه و اوکراین دیدار کنند.
روسیه که شبهجزیره کریمه را در سال ۲۰۱۴ اشغال کرد و به خاک خود افزود و از جداییطلبان در شرق اوکراین حمایت میکند، بیش از ١٠٠ هزار سرباز را در امتداد مرز های اوکراین مستقر کرده و خواستار پاسخ مثبت غرب به درخواستهایش تحت عنوان «تضمینهای امنیتی» است.