بدون حضور متعارف نظامی در صحنه جنگ، ایالات متحده در تلاش است تا برای پرسشهای متعدد اطلاعاتی درباره اوضاع سوریه و عراق پاسخهای مناسبی پیدا کند، از جمله توان جنگی گروه موسوم به دولت اسلامی در آن دو کشور.
خبرگزاری آسوشیتدپرس روز دوشنبه در گزارشی، ضمن بیان این مطلب، نوشت که این در حالی است که حملات هوایی ائتلاف بینالمللی علیه داعش تاکنون موفق به عقب راندن آن گروه افراطی از مواضع تحت تصرف خود نشده است.
با این حال، موردی هست که میتواند یک موفقیت اطلاعاتی و نظامی محسوب شود، و آن همکاری آژانس مرکزی اطلاعات (سیا) و فرماندهی مشترک عملیات ویژه نیروهای مسلح آمریکا برای شناسایی و قتل اهداف "ارزشمند" در دو گروه القاعده و داعش.
به گفته مقامهای آمریکایی، غیر از حملات هوایی گسترده فرماندهی مرکزی ایالات متحده، حملات پهپادی از تهدید گروه خراسان – شبکه وابسته به القاعده در سوریه که دست به حملاتی علیه ایالات متحده زده است – به طرز چشمگیری کاهش داده است.
محسن الفضلی رهبر گروه خراسان و دیوید دروگن مغز متفکر بمبسازی آن گروه در تابستان کشته شدند. برخی اعضای ارشد داعش نیز در میان اهداف حملات پهپادی آمریکا بودند که کشته شدهاند، مانند حاجی معتز معاون اصلی ابوبکر البغدادی رهبر داعش.
در تلاشی که از سال گذشته به این طرف شدت یافته است، نیروهای اطلاعاتی و نیروهای عملیات ویژه، به رغم عدم حضور فیزیکی در صحنه نبرد، از فناوریهای پیشرفتهای برای شناسایی و قتل اعضای عمده گروههای پیکارجو در مناطق وسیعی از عراق و سوریه استفاده کردهاند.
به گزارش آسوشیتدپرس، یکی از مقامهای ارشد وزارت دفاع ایالات متحده که در طراحی این حملات پهپادی نقش دارد، معتقد است هر چند این حملات منجر به شکست گروه داعش نخواهد شد، اما تقسیم قدرت در حلقه رهبری آن گروه را در هم شکسته است.
به گفته این مقام ارشد دفاعی که به دلیل حساسیت موضوع نخواست هویتش فاش شود، این گروهها "همواره در حال ترمیم آسیبهای وارده بودهاند؛ و این بدین معناست که وقت زیادی برای نشستن و برنامهریزی برای انجام حملات عمده و مؤثر را نداشتهاند."
به گزارش آسوشیتدپرس، تفاوت حملات پهپادی در عراق و سوریه، با حملات مشابهی که در افغانستان و پاکستان صورت میگیرد، در این است که در عراق و سوریه فرماندهی مشترک عملیات ویژه نیروهای مسلح اهداف مورد نظر را پیگیری میکند، نه آژانس مرکزی اطلاعات آمریکا (سیا).
عملیات پهپادهای مسلح فرماندهی مشترک عملیات ویژه ایالات متحده، به صورت جداگانه اما با هماهنگی با عملیات هوایی ائتلاف بینالمللی به رهبری فرماندهی مرکزی آمریکا، که مسئولیت اصلی جنگ علیه داعش را به عهده دارد، انجام میشود.
واحد ضدتروریسم سیا تمام تخصص خود را در شناسایی اعضای ارشد داعش به کار گرفته، و حملات با همکاری نزدیک با فرماندهی مشترک عملیات ویژه انجام میشود؛ و تمرکز اصلی پیگیری مدل دوگانه عملیاتی (نیروهای مسلح و نیروهای اطلاعاتی) است که دولت باراک اوباما به دنبال آن بوده است.