کاخ سفید میگوید که ایران در برنامهریزی برای حملات علیه کشتیهای تجاری در دریای سرخ مشارکت گستردهای دارد و اطلاعاتی که ارائه میدهد برای هدف قرار دادن کشتیها توسط حوثیهای یمن حیاتی است.
آدرین واتسون، سخنگوی امنیت ملی کاخ سفید، روز جمعه ۱ دی گفت: «ما میدانیم که جمهوری اسلامی در برنامهریزی برای حمله به کشتیهای تجاری در دریای سرخ به شدت مشارکت داشته است. این امر با حمایت مادی بلندمدت جمهوری اسلامی و تشویق اقدامات بیثبات کننده حوثیها در منطقه مطابقت دارد.» او در ادامه افزود: «این یک چالش بین المللی است که یک اقدام جمعی را میطلبد.»
جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی کاخ سفید، نیز پیشتر در یک کنفرانس خبری گفته بود که واشنگتن بر اساس شواهد و دلایل باور دارد که این حملات، در حالی که توسط حوثیهای یمن صورت میگیرد، اما به طور کامل با حمایت جمهوری اسلامی امکانپذیر شدهاند.
همچنین روزنامه وال استریت ژورنال روز جمعه از قول مقامات امنیتی غربی و منطقهای گزارش داد اطلاعاتی از طریق جمهوری اسلامی در اختیار حوثیها قرار میگیرد که از آنها برای حمله به کشتیها استفاده میشود.
به گزارش والاستریت ژورنال، این مقامات میگویند اطلاعات جمعآوریشده توسط یک شناور تجسسی که در کنترل نیروهای شبهنظامی جمهوری اسلامی در دریا سرخ است، به حوثیها منتقل میشود و آنها اخیرا از این دادهها برای حمله کشتیهای تجاری عبوری از تنگه بابالمندب استفاده کردهاند.
به گفته این مقامات، بسیاری از کشتیهایی که در این تنگه حرکت میکنند، سیستمهای ردیابی خود را خاموش میکنند تا شناسایی نشوند، اما یک کشتی ایرانی مستقر در دریای سرخ، امکان حملات موشکی و پهپادی دقیق حوثیها را فراهم میکند.
حملات پهپادی و موشکی حوثیهای مورد حمایت ایران برخی شرکتهای بزرگ کشتیرانی جهان را وادار کرده است عبور از دریای سرخ را تعلیق کرده و مسیر طولانیتر آبهای جنوب آفریقا را جایگزین کنند.
شورشیان حوثی در یمن میگویند این حملات را به تلافی حمله اسرائیل به حماس در نوار غزه انجام میدهند، اما کشتیهای هدف قرار گرفته ارتباط کمی با اسرائیل دارند، و در برخی موارد نیز هیچ ارتباطی با آن ندارند.
حماس در حملات راکتی و یورش به شهر جنوبی اسرائیل دستکم ۱۲۰۰ نفر را کشت و ۲۴۰ نفر از جمله کودکانُ زنان و سالمندان را به گروگان گرفت. اسرائیل در واکنش حملات هوایی، دریایی و زمینی به غزه را با هدف ریشهکن کردن حماس آغاز کرد.
ایالات متحده، بریتانیا، اتحادیه اروپا، ژاپن، اسرائیل و شمار دیگری از کشورها حماس را در فهرست سازمانهای تروریستی قرار داده اند.
ایران در حالی دست داشتن در حملات حوثیها در دریای سرخ را انکار میکند که به گزارش رسانههای داخلی محمدرضا نقدی، معاون هماهنگکننده سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، گفت: «دیروز خلیج فارس و تنگه هرمز برای آنها کابوسی شد و امروز در دریای سرخ گرفتار شدهاند.»
آمریکا و شماری از کشورها برای محافظت از دریانوردی آزاد در منطقه و کشتیهای عبوری، ائتلافی را تشکیل دادهاند که بنابر اعلام روز پنجشنبه پنتاگون، بیش از ۲۰ کشور تاکنون به آن پیوستهاند.
برخی از کشورها در این ائتلاف گفتهاند که عملیات حفاظت از کشتیهای تجاری به عنوان بخشی از توافقنامههای دریایی موجود خواهد بود.
لیل برینارد، مدیر شورای ملی اقتصاد کاخ سفید، با این حال تاکید کرد تیم امنیت ملی جو بایدن بر وضعیت حاکم بر دریای سرخ، با توجه به اهمیت آن در حملونقل جهانی، بسیار متمرکز است.
او افزود، ایالات متحده و شرکایش وضعیت در منطقه را به دقت زیر نظر دارند.