آمریکا و روسیه دور جدیدی از تلاشهای خود برای حفظ و تقویت همکاریهای دوجانبه در زمینههای نظامی و کمکهای انساندوستانه به سوریه را روز جمعه در حالی از سر گرفتند که خشونت و درگیری در آن کشور جنگ زده همچنان ادامه دارد و تلاش های برای برقراری یک آتش بس سراسری هنوز به نتیجه نرسیده است.
به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، به دنبال تصمیم ایالات متحده برای گنجاندن روسیه در فهرست کشورهای شریک آمریکا در مورد بحران سوریه و ورود واحدهای نظامی ترکیه به مناطق شمالی آن کشور، جان کری وزیر خارجه آمریکا و سرگئی لاوروف همتای روس او در شهر ژنو سوئیس با یکدیگر ملاقات کردند.
واشنگتن و مسکو هیچکدام صحبتی که نشان از امیدواری آنها برای رسیدن به توافق فوری در نشست امروز باشد، نکردهاند؛ هر چند تلاشهای دیپلماتیک برای برقراری آتش بس موقت در حلب که در ماههای اخیر صحنه درگیریهای شدید نیرویهای دولتی و مخالفان بشار اسد بوده است ظاهرا در حال رسیدن به نتیجه است.
سازمان ملل متحد مصرأ خواستار برقرای آتش بس موقت ۴۸ ساعته برای ارسال کمکهای انساندوستانه به مردم جنگ زده شهر حلب در شمال غرب سوریه و ۳۱۰ کیلومتری دمشق است؛ خواستهای که به رغم حمایت طرفین درگیر سوری و کشورهای حامیان آنها، هنوز عملی نشده است.
روسیه روز گذشته با برقراری آتش بس ۴۸ ساعته با اهداف انسان دوستانه در حلب موافقت کرد.
با این حال، به گزارش آسوشیتدپرس، وزیر خارجه آن کشور پیش از دیدار با همتای آمریکایی خود، در پاسخ به این پرسش که مانع اصلی برقراری آتس بس سراسری در سوریه چیست، گفت قصد ندارد با اظهار نظر در این مورد، فضای مذاکرات را پیش از برگزاری خراب کند.
جان کری نیز از هرگونه اظهار نظری در این زمینه خودداری کرد و هنوز مشخص نیست که آیا دو وزیر خارجه پس از اتمام گفتوگوها، به تنهایی یا مشترکا نشست خبری برگزار خواهند کرد یا خیر. روسیه حامی سرسخت دولت بشار اسد است و آمریکا از مخالفان آن حمایت میکند.
کاخ سفید آمریکا روز گذشته اعلام کرد از تلاشهای سازمان ملل متحد برای ارائه کمکهای انسان دوستانه به سامنان شهر حلب – که بین نیروهای دولتی و گروههای مخالف دولت تقسیم شده است – حمایت میکند و در عین حال از گفتوگوی آن نهاد بین المللی با روسیه در این زمینه استقبال کرد.
خبرگزاری رویترز به نقل از جاش ارنست سخنگوی کاخ سفید نوشت "آنچه ایالات متحده از آن حمایت می کند، تلاش سازمان ملل متحد برای قانع کردن همه طرفها بر سر نوعی توافق است که بتوان کمکهای بشردوستانه را به مردم آن شهر که به شدت به آن نیاز دارند، ارسال کرد."
جنگ داخلی سوریه که ششمین سال خود را سپری میکند تا کنون بیش از ۲۵۰ هزار قربانی گرفته و منجر به آوارگی بیش از نیمی از مردم آن کشور شده، و تلاشهای بین المللی با هدف یافتن راه حلی برای پایان دادن به این جنگ هنوز به نتیجه نرسیده است.