وزیر خارجه ایالات متحده روز چهارشنبه در نشستی در کنگره، با تاکید بر این که آمریکا باید نقش تاریخی خود را به عنوان قدرت واقعی جهانی حفظ کند، گفت که وقت آن رسیده دیگر کشورها نیز مسئولیت بیشتری را برای رسیدن به اهداف مشترک در عرصه سیاست خارجی بر عهده بگیرند.
مایک پمپئو در سخنان آغازین خود در نشست کمیته امور خارجی مجلس نمایندگان گفت، دونالد ترامپ رئیس جمهوری ایالات متحده به دیپلماسی به عنوان ابزار اصلی رسیدن به اهداف دولت خود در عرصه سیاست خارجی، که بسیاری از آنها با اهداف جامعه جهانی مشترک هستند، متعهد است.
وزیر خارجه آمریکا از نابودی تروریسم، توقف رفتار بدخواهانه ایران، توقف تهدید هستهای کره شمالی، و تقویت پیمان ناتو، به عنوان نمونهای از این اهداف مشترک نام برد و گفت وقت آن رسیده دیگر کشورها نیز – به ویژه کشورهای با درآمد بالا – مسئولیت بیشتری برای رسیدن به این اهداف بر عهده بگیرند.
آقای پمپئو با تاکید بر این که «دیپلماسی» ترجیح و اولویت اول پرزیدنت ترامپ در برابر چالشهای بین المللی است، گفت که دولت ایالات متحده انتظار دارد برای ایفای نقش خود به عنوان قدرت برتر جهانی به منظور حل و فصل این چالشها، از کمک و حمایت مالی خوب شرکا و متحدانش برخوردار باشد.
ایران
وزیر خارجه دولت پرزیدنت ترامپ در بخشی از اظهارات خود در نشست کمیته امور خارجی مجلس نمایندگان آمریکا گفت، «روز دوشنبه استراتژی رئیس جمهوری در برابر ایران را معرفی کردم. ما با هماهنگی همکارانمان در وزارت دفاع در راستای اقدامات پیشگیرانه، حمایت از مردم ایران که شاید مهمترین مساله باشد، و حفظ چشم انداز یک توافق جدید با ایران، که البته نیازمند تغییر رفتار ایران است، فشار مالی بیسابقهای را (علیه آن کشور) اعمال خواهیم کرد.»
مایک پمپئو در ادامه افزود، «ما به دنبال همکاری با تعداد هر چه بیشتری از شرکایمان، دوستانمان، و متحدانمان هستیم تا به این هدف مشترک، که توقف کلیه تهدیدهای هستهای و غیرهستهای ایران است، دست یابیم.»
وزیر خارجه ایالات متحده روز دوشنبه در معرفی و تشریح راهبرد جدید کاخ سفید در برابر ایران، دوازده شرط را به منظور مذاکره مجدد برای رسیدن به یک توافق جدید با جمهوری اسلامی مطرح کرد؛ شرایطی که برخی آن را دشوار و برخی خیالبافی خواندند. اما آقای پمپئو روز گذشته این انتقادها را رد کرد و گفت نه دشوار است و نه خیالبافی.
دونالد ترامپ رئیس جمهوری ایالات متحده پنجشنبه هفته گذشته در نشست کابینه خود در کاخ سفید، که ینس استولتنبرگ دبیرکل سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) نیز در آن حضور داشت، گفت که هر جا بروید جای پای فعالیتهای بیثبات کننده جمهوری اسلامی ایران دیده میشود.
پرزیدنت ترامپ با بیان این که دولت او متعهد به همکاری با متحدان برای پایان دادن به جاه طلبیهای هستهای و منطقهای تهران است، دلایل خود برای تشکیل ائتلاف جهانی علیه جمهوری اسلامی را شرح داد. ائتلافی که به گفته سخنگوی وزارت خارجه هدفی مشخص را با دیدگاهی واقعیتر، برای برخورد با رژیم ایران، دنبال میکند.
کره شمالی
مایک پمپئو در بخش دیگری از اظهارات خود با تاکید بر این که مبارزه با تولید و تکثیر سلاحهای کشتار جمعی در صدر اولویتهای امنیت ملی پرزیدنت ترامپ قرار دارد، به تهدید هستهای کره شمالی نیز اشاره کرد و گفت، وزارت خارجه آمریکا به رهبری تلاشهای بینالمللی جهت خلع سلاح هستهای پیونگ یانگ ادامه خواهد داد.
وی با اشاره به برخی تردیدها در مورد تعویق دیدار پرزیدنت ترامپ و کیم جونگ اون رهبر کره شمالی، که پیشتر برای دوازدهم ژوئن (۲۲ خرداد ماه سال جاری) در سنگاپور برنامه ریزی شده است، گفت که «بسیار امیدوارم» این دیدار محقق شود، اما در نهایت سرانجام این دیدار تاریخی بستگی به رویکرد کیم جونگ اون دارد.
پرزیدنت ترامپ، که روز سه شنبه در حاشیه دیدار با «مون جائه این» رئیس جمهوری کره جنوبی در کاخ سفید به احتمال تاخیر در دیدار با رهبر کره شمالی اشاره کرده بود، امروز گفت شواهد نشان میدهد که کیم جونگ اون برای مذاکره جدی است، اما در دیدار دومش با رئیس جمهوری چین برخوردی متفاوت نشان داد که دلسرد کننده است.
پیونگ یانگ هفته گذشته در اعتراض به برگزاری رزمایش از پیش برنامه ریزی شده آمریکا و کره جنوبی، مذاکرات با سئول را تعلیق و همچنین تهدید کرد که رهبر کره شمالی ممکن است، به دلیل تاکید بر عاری سازی شبه جزیره کره از تسلیحات هستهای، با رئیس جمهوری آمریکا دیدار نکند.
اسفند گذشته، نماینده ویژه کره جنوبی پس از دیدار خود با رهبر کره شمالی به واشنگتن سفر کرد و گفت کیم جونگ اون خواستار ملاقات با پرزیدنت ترامپ است؛ دعوتی که با استقبال ترامپ روبرو شد و گفت مهمترین موضوع مورد مذاکره برنامه هستهای پیونگ یانگ خواهد بود و ما هر آنچه ممکن است را برای تحقق آن انجام میدهیم.