لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۲۹ اسفند ۱۴۰۲ ایران ۱۴:۱۴

اشاره دوباره ترامپ به نزدیک بودن مذاکره با ایران در یک نشست انتخاباتی در فلوریدا


رئیس جمهوری ایالات متحده که در یک نشست انتخاباتی برای انتخاب فرماندار فلوریدا در شهر تمپا حضور یافته بود، بار دیگر از نزدیک بودن ملاقات و مذاکره با مقامات ایران گفت.

پرزیدنت دونالد ترامپ عصر سه شنبه ۹ مرداد (بامداد چهارشنبه ۱۰ مرداد به وقت ایران) در جمع هواداران خود گفت که احساس می کنم ایرانیها خیلی زود با ما وارد گفتگو خواهند شد.

رئیس جمهوری آمریکا که برای حمایت از نامزدی «ران دیسانتیس» نامزد جمهوریخواه برای انتخاب فرماندار آینده فلوریدا در جمع حدود ده هزارنفر از هوادارانش در شهر تمپا حضور یافته بود، گفت توافق اتمی با ایران یک نمایش وحشت بود.

وی افزود: من ایالات متحده را از توافقی که در چارچوب آن ۱۵۰ میلیارد دلار پرداخت شده بود خارج کردم. منظورم توافق اتمی با ایران بود. توافقی که یک نمایش وحشت بود. امیدوارم کارها با ایران خوب پیش برود. آنها هم اکنون مشکلات زیادی دارند. احساس می کنم آنها خیلی زود با ما وارد گفتگو خواهند شد. شاید هم نه که اشکالی ندارد.

این اظهارنظر آقای ترامپ، دو روز بعد از پیشنهاد ملاقات بدون پیش شرط وی به مقامات جمهوری اسلامی ایران است.

رئیس جمهوری آمریکا دوشنبه ۸ مرداد در نشست خبری با نخست وزیر ایتالیا بار دیگر به اعمال فشار بر جمهوری اسلامی ایران اشاره کرده و گفته بود او آماده ملاقات با رهبران ایران برای رسیدن به یک توافق «درست و سازنده» است.

پرزیدنت ترامپ در پاسخ به خبرنگاری که از او درباره ملاقات احتمالی با حسن روحانی رئیس جمهوری ایران پرسیده بود، گفت: من آماده ملاقات با هر کسی هستم. نمی دانم آنها بخواهند. بخصوص که اکنون وضع شان خوب نیست. ولی در نهایت باید بیایند.

رئیس جمهوری آمریکا افزود: من برای ملاقات آماده هستم اما ملاقات کافی نیست. قرار نیست مثل برجام کاغذ سیاه کنیم. آن یک توافق بد بود که از آن خارج شدیم. من حاضرم بدون پیش شرط مذاکره کنم تا یک توافق خوب به دست بیاوریم.

سکوت خامنه ای و روحانی

درباره پیشنهاد ملاقات بدون پیش شرط از سوی پرزیدنت ترامپ، رهبران ایران هنوز واکنشی نشان نداده اند. حسن روحانی که روز سه شنبه با ۱۴ سفیر جدید ایران در کشورهای دیگر دیدار کرد، ترجیح داد به کلیات اشاره کند و از واکنش مستقیم به پیشنهاد پرزیدنت ترامپ خودداری کند.

روحانی روز سه شنبه گفت: فشار آمریکا را به فرصتی برای توسعه تبدیل کنیم.

اما در کنار سکوت خامنه ای و روحانی، ناطق نوری روحانی صاحب نفوذ در تهران در واکنش به پیشنهاد پرزیدنت ترامپ گفته است: ما نباید مذاکره را رد کنیم و بگوییم بیخود کرده است. ذوق زده هم نشویم.

آقای ناطق نوری که تا چندی پیش رئیس بازرسی نهاد رهبری ایران بود، اکنون عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام است. وی توصیه کرده است که پیشنهاد ترامپ در شورای عالی امنیت ملی بررسی شود.

روز سه‌شنبه ۹ مرداد محمدعلی جعفری فرمانده سپاه پاسداران نیز گفت روسای جمهوری آمریکا «هرگز» روزی که با رئیس جمهوری ایران ملاقات کنند را نخواهند دید و مدعی شد: «مردم ایران اجازه ملاقات با شیطان بزرگ را نمی‌دهند».

فرمانده سپاه پاسداران همچنین گفت: «ایران کره شمالی نیست که به درخواست ملاقات شما پاسخ مثبت بدهد.»

ادعای این مقام نظامی در حالی است که پیش از این چند نظرسنجی نشان داده اکثریت مردم ایران موافق ارتباط با ایالات متحده هستند.

پرزیدنت ترامپ بارها گفته است که دیدار با رهبران کشورهای جهان در کانون سیاستهای بین المللی او است که نمونه آن مذاکره با رهبران روسیه و کره شمالی است.

آمریکا و ایران نزدیک به چهار دهه است که روابط دیپلماتیک ندارند. پرزیدنت ترامپ با در تضاد خواندن برجام با منافع ملی آمریکا از آن خارج شد. او خواستار دستیابی به توافقی فراگیرتر است که شامل جلوگیری از اقدامات برهم زننده ایران در منطقه به علاوه مسدود شدن کامل مسیر تهران به دستیابی به تسلیحات اتمی است.

با خروج آمریکا از برجام، تحریم های آمریکا مجدد اجرایی خواهند شد. تحریمهای آمریکا که شامل تحریم بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران و فروش نفت است از آبانماه اجرایی می شوند.

شروط آمریکا

بعد از پیشنهاد رئیس جمهوری ایالات متحده برای ملاقات بدون پیش شرط با مقامات ایران، وزیر خارجه آمریکا می گوید هدف آمریکا تغییر رفتار جمهوری اسلامی است و برای مذاکره پیش شرط هایی دارد.

مایک پمپئو روز دوشنبه عصر در گفتگو با سی ان بی سی، ضمن حمایت از رویکرد پرزیدنت ترامپ گفت ما قبلا هم گفته ایم که رئیس جمهوری خواستار دیدار با مقامات دیگر کشورها برای حل مسائل است.

وی افزود: اگر ایرانی‌ها از خود این تعهد را نشان دهند که تغییرات اساسی در نحوه برخورد با مردم خود ایجاد می‌کنند، رفتار مخرب خود را در منطقه کاهش دهند، بپذیرند ارزش دارد وارد توافقی بشوند که واقعا از گسترش تسلیحات هسته ای جلوگیری می‌کند، آنگاه رئیس جمهوری گفته، آماده است که با آنها بنشیند و گفت وگو کند.

وزیر خارجه آمریکا تاکید کرد: ما به دنبال آن نیستیم که ریال سقوط کند. ما خواهان تغییر در رفتار آن رژیم هستیم. شما نمی توانید به ریاض موشک پرتاب کنید، نمی توانید افراد را در عراق، سوریه و حزب الله لبنان مسلح کنید. این رفتار از ایران قابل قبول نیست. اینها تغییراتی هستند که ما به دنبال آن هستیم و امیدواریم که رژیم ایران نیز موافق باشد و رفتارش را تغییر دهد.

ابتدای خرداد مایک پمپئو ۱۲ شرط برای مذاکره با ایران گفته بود و مشخص کرده بود اگر ایران به آنها عمل کند به یک توافق جدید با آمریکا خواهد رسید.

https://gdb.voanews.com/DB8B35EC-8161-4D0C-8176-61890B65E8A4.gif

XS
SM
MD
LG