لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۲۹ اسفند ۱۴۰۲ ایران ۱۳:۱۹

واکنش فرمانده سپاه به پیشنهاد ملاقات ترامپ؛ انتقاد مطهری از اقدامات موشکی سپاه پاسداران


یک روز بعد از پیشنهاد ملاقات بدون پیش شرط از سوی رئیس جمهوری ایالات متحده، از تهران واکنش های متفاوتی می رسد؛ واکنش هایی که خبر از سردرگمی و اختلاف نظر می دهد.

روز سه‌شنبه ۹ مرداد محمدعلی جعفری فرمانده سپاه پاسداران در نامه ای که خبرگزاری فارس آن را منتشر کرده است، گفت روسای جمهوری آمریکا «هرگز» روزی که با رئیس جمهوری ایران ملاقات کنند را نخواهند دید و مدعی شد: «مردم ایران اجازه ملاقات با شیطان بزرگ را نمی‌دهند».

فرمانده سپاه پاسداران همچنین گفت: «ایران کره شمالی نیست که به درخواست ملاقات شما پاسخ مثبت بدهد.»

ادعای این مقام نظامی در حالی است که پیش از این چند نظرسنجی نشان داده اکثریت مردم ایران موافق ارتباط با ایالات متحده هستند.

رئیس جمهوری آمریکا در حاشیه نشست خبری با نخست وزیر ایتالیا بار دیگر به اعمال فشار بر جمهوری اسلامی ایران اشاره کرد و گفت او آماده ملاقات با رهبران ایران برای رسیدن به یک توافق «درست و سازنده» است.

پرزیدنت ترامپ در پاسخ به خبرنگاری که از او درباره ملاقات احتمالی با حسن روحانی رئیس جمهوری ایران پرسیده بود، گفت: من آماده ملاقات با هر کسی هستم. نمی دانم آنها بخواهند. بخصوص که اکنون وضع شان خوب نیست. ولی در نهایت باید بیایند.

رئیس جمهوری آمریکا افزود: من برای ملاقات آماده هستم اما ملاقات کافی نیست. قرار نیست مثل برجام کاغذ سیاه کنیم. آن یک توافق بد بود که از آن خارج شدیم. من حاضرم بدون پیش شرط مذاکره کنم تا یک توافق خوب به دست بیاوریم.

اعتراض به عملکرد سپاه پاسداران

فرمانده سپاه پاسداران در حالی نسبت به این دعوت پرزیدنت ترامپ واکنش نشان داده است که برخی، عملکرد این نهاد نظامی را عامل مشکلات در ایران می دانند. در تازه ترین اظهارنظر، علی مطهری نایب رئیس مجلس گفته است: «مسئول وضعیت جاری کشور آنهایی هستند که با هوا کردن موشک تلاش کردند برجام اجرا نشود که البته به هدف‌شان هم رسیدند».

واکنش آقای مطهری به تلاش اصولگرایان برای طرح عدم کفایت سیاسی حسن روحانی بوده است اما نشان از اختلاف نظر درباره عملکرد سپاه پاسداران است.

ایالات متحده از زمان روی کار آمدن پرزیدنت ترامپ، ایران را به نقض برجام از طریق آزمایش موشکی و حمایت از تروریست ها در خاورمیانه متهم کرده است. سپاه قدس، شاخه برون مرزی سپاه پاسداران که زیر نظر قاسم سلیمانی فعالیت دارد، در سوریه و عراق حضور پر رنگی دارد. جمهوری اسلامی ایران همچنین حامی مالی و تسلیحاتی گروههایی چون حماس و حزب الله لبنان است.

واکنش ایران

درباره پیشنهاد ملاقات بدون پیش شرط از سوی پرزیدنت ترامپ، رهبران ایران هنوز واکنشی نشان نداده اند. حسن روحانی که امروز با ۱۴ سفیر جدید ایران در کشورهای دیگر دیدار کرد، ترجیح داد به کلیات اشاره کند و از واکنش مستقیم به پیشنهاد پرزیدنت ترامپ خودداری کند.

روحانی روز سه شنبه گفت: فشار آمریکا را به فرصتی برای توسعه تبدیل کنیم.

اما در کنار سکوت خامنه ای و روحانی، ناطق نوری روحانی صاحب نفوذ در تهران در واکنش به پیشنهاد پرزیدنت ترامپ گفته، ما نباید مذاکره را رد کنیم و بگوییم بیخود کرده است. ذوق زده هم نشویم.

آقای ناطق نوری که تا چندی پیش رئیس بازرسی نهاد رهبری ایران بود، اکنون عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام است. وی پیشنهاد داده که پیشنهاد ترامپ در شورای عالی امنیت ملی بررسی شود.

کمال خرازی که در زمان دولت اصلاح طلب محمد خاتمی وزیر خارجه بود، صراحتا با ملاقات و مذاکره با رئیس جمهوری آمریکا مخالفت کرده است.

نصرت الله تاجیک دیپلمات پیشین جمهوری اسلامی نیز در یادداشتی پیشنهاد کرده به جای دیدار روحانی و ترامپ، ملاقات ظریف و پمپئو برگزار شود. او نیز تاکید کرده که ایران باید تنش در روابط خارجی خود را به صفر برساند.

شروط آمریکا

بعد از پیشنهاد رئیس جمهوری ایالات متحده برای ملاقات بدون پیش شرط با مقامات ایران، وزیر خارجه آمریکا می گوید هدف آمریکا تغییر رفتار جمهوری اسلامی است و برای مذاکره پیش شرط هایی دارد.

مایک پمپئو روز دوشنبه عصر در گفتگو با سی ان بی سی، ضمن حمایت از رویکرد پرزیدنت ترامپ گفت ما قبلا هم گفته ایم که رئیس جمهوری خواستار دیدار با مقامات دیگر کشورها برای حل مسائل است.

وی افزود: اگر ایرانی‌ها از خود این تعهد را نشان دهند که تغییرات اساسی در نحوه برخورد با مردم خود ایجاد می‌کنند، رفتار مخرب خود را در منطقه کاهش دهند، بپذیرند ارزش دارد وارد توافقی بشوند که واقعا از گسترش تسلیحات هسته ای جلوگیری می‌کند، آنگاه رئیس جمهوری گفته، آماده است که با آنها بنشیند و گفت وگو کند.

وزیر خارجه آمریکا تاکید کرد: ما به دنبال آن نیستیم که ریال سقوط کند. ما خواهان تغییر در رفتار آن رژیم هستیم. شما نمی توانید به ریاض موشک پرتاب کنید، نمی توانید افراد را در عراق، سوریه و حزب الله لبنان مسلح کنید. این رفتار از ایران قابل قبول نیست. اینها تغییراتی هستند که ما به دنبال آن هستیم و امیدواریم که رژیم ایران نیز موافق باشد و رفتارش را تغییر دهد.

ابتدای خرداد مایک پمپئو ۱۲ شرط برای مذاکره با ایران گفته بود و مشخص کرده بود اگر ایران به آنها عمل کند به یک توافق جدید با آمریکا خواهد رسید.

https://gdb.voanews.com/DB8B35EC-8161-4D0C-8176-61890B65E8A4.gif

XS
SM
MD
LG