روزنامه واشنگتن پست در مقاله ای با عنوان "نگرانی آمریکا از تاثیر روابط متشنج بین تهران و ریاض بر جنگ با داعش" نوشت، دولت باراک اوباما از قطع روابط بین این دو کشور بزرگ خاور میانه به شدت نگران است، زیرا این امر بر سه مساله مهم منطقهای که واشنگتن قویا به دنبال یافتن راه حل برای آنهاست تاثیر منفی می گذارد.
به نوشته این روزنامه، ادامه جنگ علیه گروه افراطی داعش در عراق و سوریه، تلاشهای دیپلماتیک برای پایان دادن به جنگ داخلی سوریه و نیز برقراری ثبات در خاورمیانه این سه مورد هستند.
ریاض پیشتر به آمریکا و دیگر کشورهای غربی نارضایتی عمیق خود را درباره کوتاه آمدن این کشورها در برابر آنچه زیاده خواهی تهران در منطقه می نامد، ابراز داشته بود.
به دنبال اعدام یک روحانی شیعه در عربستان سعودی، عده ای در روز شنبه به سفارت عربستان در تهران و ساختمان کنسولگری آن کشور در مشهد حمله کردند.
در پی این انتقادهای تند مقامهای ایران از ریاض و به آتش کشیده بخشی از سفارت عربستان در تهران، ریاض روز یکشنبه از قطع روابط دیپلماتیک خود با تهران خبر داد.
روزنامه نیویورک تایمز نیز در مقاله ای با موضوع قطع روابط سیاسی بین تهران و ریاض نوشت، این اقدام ریاض که در واکنش به نقض حریم سفارتخانه اش در تهران صورت گرفت، رقابت فرقه ای بین تهران شیعه محور و عربستان سعودی اهل سنت را شدیدتر کرده و موجب تنش بیشتر در منطقه ملتهب خاورمیانه شده است.
به نوشته این روزنامه، این تحولات در زمانی روی می دهد که کشورهای غربی به رهبری ایالات متحده کمی به حل بحران های منطقه ای شامل جنگ داخلی در سوریه و یمن، و بحرانهای داخلی در کشورهای لبنان، عراق و بحرین امیدوار شده بودند.
این مقاله در ادامه پیش بینی کرده است که جهان باید شاهد افزایش سطح جنگهای نیابتی بین دو قدرت مسلمان منطقهای و عمیقتر شدن بی ثباتی در خاورمیانه باشد؛ به عبارت دیگر مردم بیشتری در منطقه تاثیرات مرگبار این امر را لمس خواهند کرد.
روزنامه وال استریت جورنال هم در همین زمینه نوشت، واشنگتن از ماهها پیش بارها به مقامات ریاض، همپیمان منطقهای خود، درباره تبعات منفی اعدام شیخ نمر، از رهبران شیعه عربستان، هشدار داده بود و گوشزد کرده بود که این امر به عمیقتر کردن شکاف فرقه ای در منطقه بحران زده خاورمیانه منجر خواهد شد.
به نوشته این روزنامه یکی از دلایل عمده تصمیم ریاض به اعدام شیخ نمر، راضی نگه داشتن عمده مردم این کشور بود که خواستار ادامه سیاست ضد شیعه و همدردی با گروههای افراطی اهل سنت، است.
به نوشته وال استریت جورنال، از حدود یک سال پیش که ملک سلمان پادشاه عربستان سعودی شد، رویکرد تهاجمی تری نسبت به تهران اتخاذ کرد؛ به این معنا که سطح دخالتهای ریاض در سوریه و یمن را به شدت افزایش داد.