لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۴ دی ۱۴۰۳ ایران ۱۶:۵۰

پایان نخستین دیدار هسته‌ای نمایندگان ایران و آمریکا در ژنو؛ عراقچی راضی بود


عکس آرشیوی از دیدار وندی شرمن معاون وزارت خارجه آمریکا با عباس عراقچی معاون وزیر امور خارجه ایران در وین، اتریش - ۲۶ اردیبهشت ۱۳۹۳
عکس آرشیوی از دیدار وندی شرمن معاون وزارت خارجه آمریکا با عباس عراقچی معاون وزیر امور خارجه ایران در وین، اتریش - ۲۶ اردیبهشت ۱۳۹۳

عباس عراقچی، معاون وزارت امور خارجه ایران، پس از پایان نخستین نشست هیات ایرانی با مذاکره کنندگان آمریکایی در قالب دور جدید مذاکرات هسته ای، نسبت به آن ابراز رضایت کرد.

عضو ارشد تیم مذاکره کننده ایران پس از پایان مذاکرات روز دوشنبه با هیات مذاکره کننده آمریکا به ریاست وندی شرمن که بیش از شش ساعت طول کشید، گفت: «فضای جلسات بسیار خوب است اما برای رسیدن به راه حل هنوز فاصله وجود دارد». به نوشته ایرنا عراقچی گفت که «در برخی از موارد راه حل هایی وجود دارد و در بعضی از مراحل باید بیشتر تلاش و بحث شود».

سه هفته پس از آن که مذاکره‌کنندگان ایران و شش قدرت جهانی در وین نتواستند به یک توافق جامع بر سر برنامه هسته‌ای تهران دست یابند و گفتگوها را برای مدت هفت ماه دیگر تمدید کردند، نمایندگان دو طرف دور جدیدی از مذاکرات را از روز دوشنبه ۲۴ آذردر شهر ژنو سوئیس آغاز کردند.

یازدهمین دور از مذاکراتی که از اواسط سال گذشته و با روی کار آمدن دولت حسن روحانی، پس از یک رکود چند ساله، بین ایران و گروه ۱+۵ شامل ایالات متحده، بریتانیا، فرانسه، چین، روسیه و آلمان از سر گرفته شد، روز دوشنبه با دیدار دوجانبه مذاکره‌کنندگان ایران و آمریکا در سطح معاون وزیر آغاز شد.

به گزارش خبرگزاری ایرنا، ریاست هیات ایرانی را عباس عراقچی و مجید تخت روانچی معاونان وزارت امور خارجه برعهده دارند و ریاست هیات آمریکایی را نیز وندی شرمن معاون معاون وزارت خارجه ایالات متحده برعهده دارد.

قرار است هیات‌های مذاکره‌کننده ایران و آمریکا روزهای دوشنبه و سه‌شنبه به صورت دوجانبه با یکدیگر مذاکره کنند و پس از آن از روز چهارشنبه این گفتگوها با حضور معاونان وزرای خارجه کشورهای عضو گروه ۱+۵ در همین شهر پیگیری شود.

ایالات متحده و همپیمانان آن درباره ماهیت برنامه هسته‌ای ایران تردید دارند و می‌گویند تهران در پوشش یک برنامه صلح‌آمیز در صدد درستیابی به توانایی ساخت سلاح هسته‌ای است. ایران این اتهام را رد می‌کند و می‌گوید هدف از این برنامه، تولید برق و همچنین استفاده از کاربردهای علمی فناوری هسته‌ای در زمینه‌هایی مانند پزشکی و کشاورزی است.

گفتگوهای ایران و قدرت‌های جهانی از سال ۲۰۰۳ آغاز شد ودر طول بیش از یک دهه با فراز و نشیب‌های روبرو بوده است.

اواسط سال گذشته و با روی کار آمدن دولت میانه‌روی حسن روحانی، این گفتگوها پس از یک دوره رکود چند ساله از سر گرفته شد و دو طرف پس از مدت کوتاهی در سوم آذر ماه ۱۳۹۲ در شهر ژنو سوئیس موفق به دستیابی به یک توافق موقت، موسوم به برنامه اقدام مشترک شدند.

بر اساس آن توافق، دو طرف تا ۲۹ تیر ماه فرصت داشتند که به توافقی جامع بر سر برنامه هسته‌ای ایران دست یابند که دو روز مانده به رسیدن به آن مهلت مقرر، با توجه به باقی ماندن شکاف‌ها بر سر مسائل عمده‌ای مانند میزان و گستره غنی‌سازی اورانیوم در ایران و نیز نحوه برچیدن تحریم‌ها علیه ایران، طرفین تصمیم به تمدید گفتگوها تا سوم آذر ۱۳۹۳ گرفتند.

رئیس جمهوری ایران روز دوشنبه، با اشاره به این که عده‌ای از برداشته شدن تحریم‌ها خوششان نمی‌آید و از آب گل آلود ماهی می‌گیرند ، بار دیگر تاکید کرد که تحریم‌ها را از پیش پای مردم ایران بر می‌دارد.

حسن روحانی، که در مجمع سالیانه بانک مرکزی ایران سخن می‌گفت، توضیح بیشتری درباره هویت کسانی که به گفته او از لغو تحریم‌ها راضی نیستند، ارائه نداد.

پس از یک هفته مذاکره فشرده در وین پایتخت اتریش و با فرا رسیدن دومین مهلت تعیین شده، دو طرف با اذعان به باقی ماندن شکاف‌ها، از ارائه ایده‌ها و پیشنهادات جدید خبر دادند و در نهایت تصمیم به تمدید هفت ماهه این گفتگوها تا ۹ تیر ماه ۱۳۹۴ (۳۰ ژوئن ۲۰۱۵) گرفتند.

قرار است دو طرف در چهار ماه نخست به یک توافق سیاسی یا کلی دست یابند و در سه ماه بعد از آن، جزئیات تفاهم را مکتوب کنند.

XS
SM
MD
LG