لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۴ خرداد ۱۴۰۳ ایران ۲۳:۰۵

رئیس سیا: انتقاد مخالفان تفاهم هسته‌ای با ایران «صادقانه» نیست


رئیس سیا: انتقاد مخالفان تفاهم هسته‌ای با ایران «صادقانه» نیست
لطفأ صبر کنيد

No media source currently available

0:00 0:02:53 0:00

رئیس سازمان اطلاعات مرکزی ایالات متحده، سیا، ضمن دفاع از چارچوب اعلام شده توافق قدرت‌های جهانی با ایران بر سر برنامه هسته‌ای آن کشور، گفت ادعای مخالفانی که می‌گویند ایران با این تفاهم همچنان می‌تواند به سلاح هسته‌ای دست یابد، صادقانه نیست.

ایران و شش قدرت جهانی ایالات متحده، بریتانیا، فرانسه، روسیه، چین و آلمان، روز پنجشنبه هفته گذشته درباره چارچوب توافقی جامع برای محدود کردن برنامه هسته‌ای ایران با هدف جلوگیری از دستیابی تهران به توانایی ساخت سلاح هسته‌ای به تفاهم رسیدند.

تفاهم سیاسی درباره اجزای اساسی توافق جامع و نهایی، که رئوس آن طی بیانیه‌ای در شهر لوزان سوئیس اعلام شد، با واکنش‌های متفاوتی در سراسر جهان روبرو شد، از جمله در داخل ایالات متحده و ایران که دو طرف اصلی این گفتگوها بودند.

به گزارش خبرگزاری رویترز، جان برنان رئیس سیا روز سه‌شنبه در سخنانی در ایالت ماساچوست، با بیان این که تفاهم حاصل شده احتمالا واقع‌بینانه‌ترین توافقی است که می‌توانست صورت بگیرد، برخی انتقادهای مطرح شده علیه آن را «غیرصادقانه» خواند و گفت از امتیازهایی که ایران در این تفاهم داده است، «شگقت‌زده» شده است.

وی در ادامه سخنرانی خود در جمع گروهی از دانشجویان دانشگاه هاروارد گفت «افرادی که می‌گویند این توافق این امکان را برای ایران فراهم می‌کند که به بمب (اتمی) برسد، متظاهرانه عمل می‌کنند.»

به گزارش رویترز، آقای برنان همچنین در مورد امتیازهایی که ایران در این تفاهم به طرف مقابل داده است «ابراز شگفتی» کرد و گفت برخی از منتقدان بیش از آن که بر برنامه هسته ای تهران متمرکز باشند، بر تاثیری که رفع تحریم‌ها بر روی ایران می‌گذارد، تمرکز می‌کنند.

رئيس سیا همچنین خطاب به منتقدان گفته است، شما امکان ندارد بتوانيد ايران را وادار کنيد که همه چيز را کاملاً کنار بگذارد و بگويد ما هر گونه قابليت هسته‌ای خود را برای رفع نيازهای صلح آميز کشورمان کنار می‌گذاريم.

به گفته آقای برنان، که از سال ۲۰۱۳ میلادی در مقام ریاست سازمان مرکزی اطلاعات آمریکا است، تفاهم لوزان نشانۀ اميدوار کننده‌ای از تمايل تهران برای همکاری در روند مذاکرات اتمی بوده و نشان داد که حسن روحانی رئيس جمهوری ايران بسيار معقولانه عمل می‌کند.

در این میان یک نظرسنجی خبرگزاری رویترز از حدود سه هزار آمریکایی پس از حصول تفاهم بر سر چارچوب توافق جامع با ایران، حاکی است که حدود یک سوم جمهوریخواهان، موافق یک توافق اتمی با ایران هستند، ۳۰ درصد مخالف و ۴۰ درصد هم مطمئن نیستند. در ضمن این نظرسنجی حاکی از حمایت کمی در میان مردم از هر دو حزب، از تنها گزینه نظامی علیه ایران است.

این در حالی است که برخی از نمایندگان دموکرات کنگره نيز به تازگی به جمع جمهوريخواهانی پيوسته‌اند که در انتقاد به هر توافق هسته‌ای ايران می‌گويند، کنگره بايد از حق وتو يا تصويب تحريم‌ها عليه ايران برخوردار باشد. حرکتی که از نظر باراک اوباما رئيس جمهوری دموکرات آمريکا در اين مقطع می‌تواند به ضرر روند ديپلماسی در برخورد با برنامه هسته‌ای ايران تمام شود.

XS
SM
MD
LG