کالین کال مشاور امنیت ملی معاون رییس جمهوری آمریکا، در نشستی گفت که پس از دستیابی و اجرای توافق جامع اتمی موسوم به برجام، ایران از خود تغییر رفتارهایی نشان داده است.
به گفته این مقام کاخ سفید، دگرگونی در رفتارهای جمهوری اسلامی ایران امری زمانبر است که دولت آتی آمریکا باید این مطلب را در تعامل با ایران مد نظر داشته باشد.
این نشست تحت عنوان "آیا توافق اتمی با ایران پایدار خواهد ماند"، به میزبانی اندیشکده رَند در واشنگتن برگزار شد.
آقای کال در این نشست گفت که پس از دستیابی به توافق اتمی، تغییر رفتارهایی از ایران مشاهده شده و این دگرگونیها در راستای خواست مقامات ایران برای اتصال بیشتر به جامعه جهانی است.
مشاور امنیت ملی معاون رییس جمهوری آمریکا در سخنرانی خود به سه مورد از تغییر رفتارهای ایران اشاره کرد.
او در تشریح تغییر اول گفت "اگر چه سپاه پاسداران همچنان در امور منطقه دخالت میکند، اما توانایی های آنها کم شده است. آنها بابت انجام عملیاتشان متحمل هزینههای بالا و تلفات زیادی شدهاند. سپاه پاسداران از این که پول آزاد شده از تحریمها در اختیارش قرار نگرفته، ناراضی است."
به گفته آقای کال، ایران برای بازسازی اقتصادش به ۵۰۰ میلیارد دلار نیاز دارد.
دولت حسن روحانی پس از برداشته شدن تحریمها با سفر به فرانسه و ایتالیا، قرار دادهایی به ارزش میلیاردها دلار امضا کرد.
تهران امیدوار است که با سرازیر شدن سرمایه گذاری های غربی، اقتصادش را که در چند سال اخیر رشد منفی داشته است، احیا کند.
این مقام کاخ سفید از حضور ایران در اجلاس موسوم به دوستان سوریه به عنوان یکی دیگر از تغییرات در رفتارهای تهران پس از توافق اتمی اشاره کرد و گفت: "ایران در اجلاس دوستان سوریه به صورت سازنده مشارکت کرده است. این نشستها منجر به توافق ترک مخاصمات شده است. به رغم نقض برخی از آتش بسها پس از اجرای این توافق، اما میزان خشونت به صورت چشمگیری کاهش یافته است.
آقای کال افزود که نیروهای نظامی ایران در سوریه طی ماه های اخیر و یا افزایش حملات روسیه، دچار تلفات انسانی شدهاند.
تهران به همراه روسیه، از مدافعان سر سخت حفظ دولت بشار اسد در قدرت است. کشورهای غربی و همپیمانان آمریکا در منطقه خاورمیانه به دنبال سرنگونی دولت اسد هستند.
این مشاور دستیار پرزیدنت اوباما همچنین با اشاره به انتخابات مجلس و خبرگان در ایران، گفت که نتیجه انتخابات، تغییراتی را در ترکیب مجلس شورای اسلامی به نفع اصلاح طلبان و میانه روها نشان میدهد.
وی در تشریح سومین نشانه تغییر در رفتارهای جمهوری اسلامی ایران، گفت: "ما همچنان از میزان دقیق ورود اصلاح طلبان و میانه روها به مجلس مطلع نیستیم. اما آنچه واضح است، پیروزی اصلاح طلبان و میانه روها در این انتخابات است، آن هم به رغم رد صلاحیت شمار عمدهای از آنها توسط شورای نگهبان. همچنان تغییراتی در خبرگان رهبری رخ داد که پیروزی رفسنجانی و روحانی و عدم راهیابی دو شخصیت تندرو به این مجلس که رهبر آتی را تعیین میکند، است."
برپایه نتایج انتخابات در تهران به عنوان ویترین مجلس شورای اسلامی، همه افرادی که از این بزرگترین حوزه انتخاباتی به مجلس راه پیدا کردند از فهرست اصلاح طلبان و میانه روها هستند.
همچنین محمد یزدی رییس کنونی مجلس خبرگان رهبری و محمدتقی مصباح یزدی از رهبران معنوی جناح تندرو، در انتخابات این دوره خبرگان شکست خوردند.
آقای کال گفت که دولت آمریکا هیچگانه ساده انگارانه به توافق اتمی به عنوان نیروی آنی دگرگون ساز سیاستهای تهران نگاه نکرده است. اما بعد از انعقاد توافق دولت آمریکا متوجه شده که تهران منافع ملی خود را در ورود به جامعه جهانی و خروج از انزوا مینگرد.
به گفته این مقام آمریکائی، دولت اباما امیدوار است که دولت آتی آمریکا سیاست تعاملش با ایران را با تغییر رفتارهای ایران تطبیق دهد.
دوره توافق اتمی ایران با جامعه جهانی بیش از یک دهه است.