در کنفرانس بین المللی سیاست هستهای که روز دوشنبه در شهر واشنگتن برگزار شد، مدیرکل سازمان بین المللی انرژی اتمی در گفتگو با صدای آمریکا گفت «خوش بین» است که دو طرف در فرصت باقی مانده به توافق برسد.
کنفرانس بین المللی سیاست هستهای، صدها کارشناس و متخصص از بیش از ۴۵ کشور جهان را به پایتخت آمریکا آورده است. کنفرانسی که بطور مفصل در جریان آن درباره برنامه هستهای ایران بحث شد.
مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی میگوید مسئله هستهای ایران را مدتهاست که دنبال میکند، اما اکنون با اطمینان میتواند بگوید که ایران و گروه ۵+۱ میتوانند مسائل را حل کنند.
وی در پاسخ به این پرسش که بر چه اساس اینقدر خوش بین است، گفت «از آنجایی که آژانس بین المللی انرژی اتمی در مذاکرات بین دو طرف حضور ندارد، به سختی میتوان گفت که گفتگوها چطور پیش میرود. اما میتوانم بگویم که دو طرف مذاکره کننده اراده سیاسی برای رسیدن به توافق را دارند. بنابراین برای رسیدن به نتیجه خوب امیدوار هستم.»
مدیرکل آژانس بین الملل انرژی اتمی در پاسخ به این پرسش که درصورتی که دو طرف نتوانستند به توافق برسند، گام بعدی برای آژانس چه خواهد بود، گفت «من میدانم که توافق موقت یا همان برنامه اقدام مشترک تا پایان ماه ژوئن به قوت خود باقی است؛ بنابراین ما بر همان اساس عمل می کنیم. همچنین، برپایه توافق تضمینی بین ایران و آژانس، ما از ایران می خواهیم تا درباره ابعاد احتمالی نظامی برنامه هسته ای اش شفاف سازی کند.»
این در حالی است که یکی از نگرانیها این است که آیا آژانس توانایی راستی آزمایی فعالیتهای ایران را دارد یا خیر، که آقای آمانو در همین زمینه گفت «با افزودن یک پروتکل دیگر، ما شانس بیشتری برای اطمینان پیدا کردن از فعالیتهای هستهای ایران خواهیم داشت، ضمن این که همچنان نیاز به شفاف سازی ایران داریم. این پروتکل الحاقی خیلی مؤثرتر خواهد بود.»
بيش از ۸۰۰ كارشناس مسائل هستهای از سراسر جهان روز گذشته در كنفرانس بين المللی سياست هستهای در پايتخت آمريكا شركت كردند. رئيس بنیاد کارنگی که برگزارکننده این کنفرانس است، در سخنرانی افتتاحيه گفت رويكرد ما در ارتباط با برنامه هستهای ايران بايد به گونهای باشد كه كشورهای متحد آمريكا را مطمئن كند ايران به سلاح هستهای دست نخواهد یافت، و به كشورهای منطقه اطمينان دهد كه ايران تهديدی عليه آنها نخواهد بود و موضوع نقض حقوق بشر در ايران را نيز در بر گيرد.
یکی از کارشناسانِ حاضر در این نشست، که تنها یک روز پیش از این کنفرانس از محل برگزاری مذاکرات هستهای در سوئیس برگشته است، میگوید دو طرف به احتمال خیلی زیاد پیش از موعد مقرر به توافق میرسند.
به گفته کسلی دانفور «تنها دو مورد برای رسیدن به توافق باقی مانده، یکی تعریف میزان تحقیق و توسعه در زمینه سانتریفیوژهای پیشرفته ایران و دیگری، چگونگی برداشته شدن تحریم های شورای امنیت است. دو موضوعی که قابل حل هستند.»
اگرچه یوکیو آمانو در سخنرانی خود اعلام کرد که بازرسان آژانس از تعهد ایران به توافق با گروه ۱+۵ اطمینان پیدا کردهاند، اما شماری از کارشناس حاضر در این کنفرانس به اختیارات و امکانات این نهاد برای راستی آزمایی فعالیت های ایران با تردید نگاه میکنند.