لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۱۰ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۱۵:۱۳

وزارت امور خارجه آمریکا: رهبر زندانی بهایی در ایران را آزاد کنید


این افراد به امور جامعه بهاییان در ایران رسیدگی می کردند و از سوی جامعه بهائیان به "گروه یاران" معروفند.
این افراد به امور جامعه بهاییان در ایران رسیدگی می کردند و از سوی جامعه بهائیان به "گروه یاران" معروفند.

در هشتمین سالگرد زندانی شدن رهبران جامعه بهایی در ایران، آمریکا خواستار آزادی فوری آنها از سوی جمهوری اسلامی ایران شد.

روز شنبه ۲۵ اردیبهشت ۹۴، جان کربی سخنگوی وزارت خارجه ایالات متحده آمریکا در بیانیه ای اعلام کرد:‌ "ما هم به همراه جامعه جهانی ادامه زندان رهبران جامعه مدنی از سوی جمهوری اسلامی ایران را محکوم می کنیم و خواستار آزادی فوری آنها به همراه سایر زندانیان عقیدتی هستیم. "

۲۶ اردیبهشت ۱۳۸۷، ماموران امنیتی هفت نفر از رهبران جامعه بهایی ایران به نام های فریبا کمال آبادی، جمال الدین خانجانی، عفیف نعیمی، سعید رضائی، بهروز توکلی، وحید تیزفهم و مهوش ثابت را بازداشت کردند.

این افراد به امور جامعه بهاییان در ایران رسیدگی می کردند و از سوی جامعه بهائیان به "گروه یاران" معروفند.

دو سال بعد از زندانی شدن این هفت بهایی، قاضی مقیسه در دادگاه انقلاب هر کدام آنها را به اتهام جاسوسی، اقدام علیه امنیت کشور، تبلیغ علیه نظام و افساد فی‌الارض به ۲۰ سال زندان محکوم کرد. سخنگوی جامعه بهاییان همان زمان اعلام کرد، این افراد هیچگاه فعالیت سیاسی نداشته‌اند.

درباره حکم قطعی این افراد نظر قطعی وجود ندارد. برخی رسانه های ایران اعلام کرده بودند آنها در تجدیدنظر به ده سال محکوم شدند. اما قوه قضایه این کاهش محکومیت را تایید نکرده است.

مرخصی یکی از یاران

برای یکی از معدود دفعات، هفته گذشته قوه قضاییه ایران به یکی از رهبران جامعه بهایی ایران مرخصی داد که این مرخصی با اعتراض اصولگرایان نزدیک به رهبر ایران مواجه شد.

فريبا کمال آبادی، ۵۴ ساله، یکی از رهبران جامعه بهائيان ايران که به ۱۰ سال زندان محکوم شده و پس از ۸ سال برای اولین بار به مرخصی آمد.

در پی مرخصی او، جمعی از زندانیان سابق سیاسی و عقیدتی با او دیدار کردند. از جمله فائزه هاشمی، فرزند اکبر هاشمی رفسنجانی رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام، که خود پیش از این در بند زنان زندان اوین با خانم کمال‌آبادی همبند بوده است.

فائزه هاشمی پیش از این و در اسفند ماه ۱۳۹۳ در مصاحبه‌ای با فیگارو گفته بود از تجربه شش ماهه زندانی شدن خود "پشیمان" نیست و از بهائی‌ها، طرفداران سازمان مجاهدین و " تمام کسانی که در ایران برای ایده‌های خود مبارزه می‌کنند" به عنوان "مردان و زنان بزرگ" نام برد.

رسانه‌های اصولگرا با یادآوری این مصاحبه، به دیدار خانم هاشمی با خانم کمال آبادی اعتراض کرده و خواستار برخورد با او شده‌اند.

شاید آزادی مشروط

در هشت سالگی زندان اعضای گروه یاران، جامعه جهانی بهائیان با اشاره به مرخصی فریبا کمال‌آبادی، اعلام کرد این مرخصی،‌ "نشانه رأفت حکومت ایران نیست."

چنانچه محکومیت رهبران جمعه بهایی به ۱۰ سال کاهش یافته باشد، آنها این حق را دارند که بعد از پنج سال تقاضای آزادی مشروط کنند اما هنوز مشخص نیست که این درخواست آنها مطرح شده یا خیر.

پیش از این مهناز پراکند وکیل رهبران جامعه بهائی که اینک در نروژ زندگی می کند گفته بود، طبق قانون مجازات اسلامی جدید، کسانی که به ۱۰ سال حبس یا کمتر محکوم شده اند، با گذراندن یک سوم از مدت محکومیتشان، مشمول آزادی مشروط خواهند شد.

خانم پراکند گفته،‌ اگر مجازات تجمیع شود، شاید آن وقت رهبران جامعه بهائی ایران بتوانند به آزادی مشروط فکر کنند.

آمار غیر رسمی می گوید حدود ۳۰۰ هزار بهایی در ایران زندگی می‌کنند.

جمهوری اسلامی ایران با اینکه برخی ادیان چون زرتشتیان را جزو ادیان رسمی می شناسد اما دیانت بهایی را به رسمیت نمی‌شناسد. در چهار سال اخیر بعد از فتواهای مستقیم آیت الله خامنه ای درباره بهائیان، فشار و حمله به آنها در برخی شهرهای ایران افزایش یافته است.

XS
SM
MD
LG