لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۴ دی ۱۴۰۳ ایران ۰۲:۲۹

نحوه مقابله با گسترش نفوذ منطقه‌ای ایران، موضوع نشست اندیشکده هادسن


نشست اندیشکده هادسن برای بررسی راه های مقابله با گسترش نفوذ تهران در خاور میانه - ۷ مهر ۱۳۹۶
نشست اندیشکده هادسن برای بررسی راه های مقابله با گسترش نفوذ تهران در خاور میانه - ۷ مهر ۱۳۹۶

مقابله با گسترش نفوذ تهران در خاور میانه ، موضوع بحث و بررسی یک نشست کارشناسی بود که روز جمعه در اندیشکده هادسن در شهر واشنگتن پایتخت ایلات متحده برگزار شد.

در این نشست، مایکل پریجنت کارشناس ارشد اندیشکده هادسن که پیشتر به عنوان مامور اطلاعاتی انجام وظیفه کرده بود؛ با توضیحاتی در مقابل نقشه عراق گفت، ایران توانسته از سه مسیر خود را به سوریه برساند.

او افزود دو مسیر از بغداد، و سومی از طریق موصل به تازگی آزاد شده از اشغال داعش، در شمال عراق است.

به گفته این مامور پیشین امنیتی آمریکا، نیروی پلیس تحت امر وزارت کشور عراق و نیروی ارتش آن کشور، در کنار شبه نظامیان شیعه حشد الشعبی، در نقل و انتقال نیروهای سپاه پاسداران برای رساندن تجیهزات و پرسنل به سوریه نقشی حیاتی دارند.

آقای پریجنت گفت «من به تازگی از سفر چند هفته‌ای از عراق برگشتم. با تعدادی از روسای قبایل عرب سنی صحبت کردم، بویژه در اطراف شهر موصل. امیدوار بودم که آنها برای انجام اقدامات تلافی جویانه علیه ایران آماده باشند. اما آنها به نوعی از وضع موجود یعنی حضور ایران به عنوان قویترین نیرو در عراق راضی هستند. آنها می‌گویند آمریکا باید برای تغییر این وضعیت اقدام کند؛ اما آمریکا فعلا قصدی ندارد. بله پل‌های زمینی ایران وجود دارد و ایران در حال استفاده از آنهاست.»

مقامات کشورهای عرب حوزه خلیج فارس مانند عربستان سعودی و کشورهای عرب از جمله پادشاه اردن بارها ایران را به ایجاد هلال شیعه در منطقه با هدف پیشبرد اهدافی توسعه طلبانه متهم کرده اند.

به گفته برخی از مقامات کشورهای عرب عمدتا سنی، ایران در کشورهای یمن، لبنان، سوریه و عراق یک کنترل کننده کامل است.

ایلان برمن کارشناس ارشد امور استراتژیک در اندیشکده شورای روابط خارجی نیز که در این نشست شرکت داشت، معتقد بود ایران به توصیف او در حال تقویت «امپراتوری شورش/» است.

به گفته این کارشناس که تاکنون چندین کتاب در مورد بسط نفوذ جمهوری اسلامی ایران در منطقه نوشته است، جهان هم اکنون شاهد به واقعیت پیوستن ادعای برخی مقامات تهران در مورد نفوذشان در چهار کشور عرب، یمن، سوریه، لبنان و عراق است.

آقای برمن گفت «فعلا ما شاهد افزایش بمراتب بیشتر نفوذ ایران در منطقه هستیم. تهران برای پایداری و ادامه امپراتوری شورش خود، نیاز به خطوطی ارتباطی و امدادی دارد که هم اکنون به آنها دست یافته است. تهران برای این که بتواند جای پای خود را در شامات تقویت کند، علاوه بر مسیر زمینی که همکارم بدان اشاره کرد، مسیرهای هوایی نیز ایجاد کرده که با بهره گیری از شرکت‌های هواپیمایی خود مانند ماهان، نیرو و تجهیزات اعزام می کند.»

این نشست کمتر از یک ماه مانده به ارائه دور جدید گواهی پایبندی ایران به برجام و قطعنامه شورای امنیت ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد برگزار شد.

برخی از کارشناسان بر این باورند که پرزیدنت ترامپ احتمالا این بار پایبندی ایران به برجام را تایید نخواهد کرد.

پرزیدنت ترامپ بارها ایران را به نقض روح برجام به خاطر ادامه فعالیتهای بی ثبات کننده اش در منطقه و آزمایش موشک بالیستیک متهم کرده است.

https://gdb.voanews.com/DB8B35EC-8161-4D0C-8176-61890B65E8A4.gif

  • 16x9 Image

    فرهاد پولادی

    متولد تهران در مهرماه ۱۳۵۱، پس از هشت سال تدریس زبان انگلیسی در کانون زبان ایران؛ از سال ۱۳۷۷ خبرنگار ایرنا شد.
    از سال ۱۳۸۲ خبرنگار خبرگزاری فرانسه در تهران بود. ماموریت خبری فرانس پرس فرصت سفر به عراق، عربستان سعودی، لبنان، استانبول، مسکو و آلماتی را برای او فراهم کرد.

XS
SM
MD
LG