آمریکا، اروپا، و میانجیهای عرب در تلاش هستند از گسترش حملات فرامرزی اسرائیل و حزبالله لبنان به یک جنگ بزرگ منطقهای جلوگیری کنند.
خبرگزاری آسوشیتدپرس به نقل از دیپلماتهای کنونی و پیشین گزارش داد که مقامات آمریکایی و اروپایی به حزبالله درباره رویارویی نظامی با ارتش اسرائیل هشدار دادهاند.
بنا بر این گزارش، مقامات آمریکایی و اروپایی به حزبالله هشدار دادهاند چنانچه اسرائیل تصمیم به اجرای نقشههای خود به منظور حمله به حزبالله در لبنان بکند، این گروه نیابتی جمهوری اسلامی نباید بر روی واشنگتن و دیگران برای مهار رهبران اسرائیل حساب کند.
مقامات مزبور همچنین به گروه حزبالله هشدار دادهاند که روی توانایی شبهنظامیان خود برای مدیریت هرآنچه در آینده رخ خواهد داد، حساب نکند.
جرالد فیرستاین، دیپلمات ارشد پیشین آمریکایی، گفت به رغم کاهش درگیریها در روزهای گذشته، به نظر میرسد اسرائیل خود را برای یک درگیری نظامی که نسبت به جنگ با حماس «مقیاس کاملا متفاوتی» خواهد داشت، آماده میکند.
این دیپلمات پیشین آمریکایی افزود در صورت وخامت اوضاع برای اسرائیل، آمریکا به طور مستقیم به حمایت از متحد خود خواهد پرداخت.
به گفته او، پیام ارسالی به حزبالله این است: «فکر نکنید آنقدر که تصور میکنید، توانایی دارید»
مارتین گریفیت، مسئول امور بشردوستانه سازمان ملل متحد، از واژه «آخرالزمانی» برای توصیف جنگ میان اسرائیل و حزبالله استفاده کرده است.
لوید آستین، وزیر دفاع آمریکا، نیز در دیدار اخیر با همتای اسرائیلیاش، یوآف گالانت، در پنتاگون گفت: «چنین جنگی برای لبنان فاجعه خواهد بود.» به گفته او، «یک جنگ دیگر میان اسرائیل و حزبالله به آسانی میتواند تبدیل به جنگی منطقهای با عواقبی وحشتناک برای خاورمیانه شود.»
گالانت نیز در این دیدار گفت: «از نزدیک برای رسیدن به یک توافق همکاری میکنیم اما باید آمادگی برای هر سناریوی ممکن را نیز به بحث بگذاریم.»
به باور کارشناسان، جمهوری اسلامی و نیابتیهایش پاسخ شدیدتری به جنگ اسرائیل علیه حزبالله در مقایسه با جنگ در غزه خواهد داد.
در همین ارتباط، نمایندگی دائم جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل متحد با انتشار پستی در شبکه اجتماعی «ایکس» هشدار داد در صورت «تجاوز نظامی تمامعیار» اسرائیل علیه گروه حزبالله لبنان ، «جنگی نابودکننده رخ خواهد داد.»
طبق هشدار نمایندگی جمهوری اسلامی، در صورت آغاز جنگ تمامعیار اسرائیل علیه حزبالله، «تمامی گزینهها، از جمله مشارکت کامل کل جبهه مقاومت، روی میز است.» این نمایندگی اشاره نکرد که منظورش از «تمامی گزینه ها» چیست.
گروه های تحت حمایت جمهوری اسلامی که تهران آنها را «محور مقاومت» می نامد، از حزبالله لبنان، حماس، جهاد اسلامی، حوثیهای یمنی، و دیگر گروههای شیعه در سوریه و عراق تشکیل میشود.
این گروه ها از زمان حمله تروریستی ۱۵ مهر حماس به اسرائیل که طی آن ۱۲۰۰ شهروند اسرائیلی قتلعام و بیش از ۲۵۰ تن دیگر به گروگان گرفته شدند، حملات مکرری علیه اسرائیل انجام داده است.
جمهوری اسلامی نیز نیمهشب ۲۵ فروردین در اقدامی بیسابقه، بیش از ۳۰۰ فروند پهپاد انتحاری و موشک به سوی اسرائیل شلیک کرد که غالب آنها پیش از ورود به آسمان اسرائیل از سوی ائتلافی متشکل از آمریکا، بریتانیا، فرانسه، اسرائیل، و اردن منهدم شدند.
اندکی بعد از حمله تروریستی ۱۵ مهر حماس به اسرائیل، حزبالله به عنوان اصلیترین بازوی نیابتی جمهوری اسلامی حملات پراکنده موشکی و پهپادی به شمال اسرائیل را آغاز کرد و در نتیجه تداوم این حملات، نزدیک به ۶۰ هزار شهروند اسرائیلی از مناطق همجوار لبنان تخلیه شدهاند.
در مقابل، اسرائیل نیز با انجام حملات مرگبار به مواضع حزبالله در لبنان و سوریه، شمار زیادی از اعضای این گروه از جمله فرماندهان ارشد آن را کشته است.
تاکنون، تلاشهای دیپلماتیک آمریکا برای عقبراندن حزبالله لبنان به آن سوی رودخانه لیطانی در ۳۰ کیلومتری مرز مشترک اسرائیل و لبنان بر اساس قطعنامه ۱۷۰۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد که پایانبخش جنگ ۳۴ روزه اسرائیل و حزبالله در تابستان سال ۱۳۸۵ بود، ناکام مانده است.