لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۱۳ مهر ۱۴۰۳ ایران ۰۲:۰۱

جان کری در هاوانا: آینده کوبا توسط مردم آن رقم خواهد خورد نه در واشنگتن


جان کری در هاوانا: آینده کوبا توسط مردم آن رقم خواهد خورد نه در واشنگتن
لطفأ صبر کنيد

No media source currently available

0:00 0:20:21 0:00

وزیر خارجه آمریکا که روز جمعه وارد پایتخت کوبا شد، در مراسم رسمی برافراشته شدن پرچم بر فراز ساختمان سفارت ایالات متحده در هاوانا، گفت آینده کوبا در واشنگتن رقم نخواهد خورد، بلکه مردم آن کشور هستند که آینده خود را می‌سازند.

با ورود جان کری به کوبا در ساعت ۹ صبح جمعه چهاردهم اوت (۲۳ مرداد ماه) و آغاز مراسم رسمی برافراشتن پرچم، سفارت آمریکا در هاوانا به طور رسمی بازگشایی شد و پس از بیش از ۵۰ سال فعالیت‌های دیپلماتیک خود را از سر گرفت.

سفارت آمریکا در هاوانا ماه گذشته بازگشایی شد، اما با برافراشته شدن پرچم ایالات متحده بر فراز ساختمان آن، گام بعدی روند عادی سازی روابط ایالات متحده و کوبا به طور رسمی اجرا خواهد شد.

همان سه تفنگدار آمریکایی که ۵۴ سال پیش ماموریت داشتند پرچم ایالات متحده را از بالای ساختمان سفارت پائین آورده و آن را به واشنگتن باز گردانند، در مراسم امروز این پرچم را دوباره بر فراز ساختمان سفارت به اهتزاز در آوردند.

جان کری نخستین وزیر خارجه ایالات متحده است که پس از حدود ۷۰ سال به کوبا سفر کرده است. رؤسای جمهوری دو کشور اواخر آذر ماه سال گذشته اعلام کردند که تصمیم به عادی سازی روابط دوجانبه گرفته اند.

آقای کری طی سخنانی در مراسم امروز، این تصمیم باراک اوباما و رائول کاسترو همتای کوبایی او را «شجاعانه» توصیف کرد و گفت عادی سازی روابط دیپلماتیک البته به این معنا نخواهد بود که گذشته را فراموش خواهیم کرد.

وزیر خارجه آمریکا در بخشی از سخنرانی خود پیش از آغاز مراسم برافراشتن پرچم، به نقش کلیدی مردم دو کشور برای پیشبرد عادی سازی روابط اشاره کرد و گفت دو دولت تنها روابط دیپلماتیک را به منظور عادی سازی این روابط از سر گرفتند، اما روابط واقعی دوجانبه توسط مردم دو کشور ساخته خواهد شد.

وی همچین به جامعه کوبایی تبار آمریکا - که برخی از آنها از منتقدان حکومت کاسترو و مخالف عادی سازی روابط واشنگتن و هاوانا هستند - اشاره کرد و گفت آمریکایی های کوبایی تبار، همانطور که نقش مهمی را در جامعه آمریکا ایفا کردند، می توانند در حرکتی تازه آغاز شده است نیز کمک کنند.

پیش از بازگشایی سفارت آمریکا در کوبا، تلاش‌هایی به عمل آمد تا به انتقادهای دگراندیشان کوبایی که در مراسم رسمی بازگشایی سفارت ایالات متحده مشارکت داده نمی‌شوند، پاسخ داده شود.

آقای کری در سخنان امروز خود به وجود برخی اختلافات در زمینه هایی مانند نقض حقوق بشر در کوبا اشاره کرد و گفت ایالات متحده به تعهد خود در دفاع از ارزش های انسانی پایبند است و روابط عادی باعث می شود دو کشور بهتر بتوانند با هم گفتگو کنند، به ویژه در مواردی که با یکدیگر هم عقیده نیستند.

وزیر خارجه ایالات متحده که قرار است پس از برگزاری این مراسم با جمعی از دگراندیشان کوبایی ملاقات کند، پیش از سفر به هاوانا، با بیان این که تغییرات در کوبا نیازمند زمان است، گفت «امید است دولت کوبا، خود تصمیم‌هایی بگیرد که به تغییر در این کشور بیانجامد. از این رو نمی‌توان تنها یک ماه و نیم گذشته را که دو کشور پس از ۵۴ سال برای بازگشابی سفارت به توافق رسیدند، معیار قرار داد.»

جان کری برای بازگشایی رسمی سفارت آمریکا در کوبا وارد هاوانا شد
لطفأ صبر کنيد

No media source currently available

0:00 0:01:55 0:00

مارک تونر سخنگوی وزارت خارجه آمریکا نیز روز گذشته در همین زمینه گفت «هر قدر بیشتر به گسترش روابط سیاسی با کوبا فکر می‌کنیم و پیش می‌رویم، به همان اندازه بیشتر به چالش‌های موجود در زمینه حقوق بشر در آن کشور پی می‌بریم، و در مطرح کردن آن با مقامات کوبایی دریغ و احتیاط نمی‌کنیم، و کماکان با اعضای کلیدی جامعه مدنی کوبا در تماس هستیم.»

یک مقام آمریکایی نیز گفته است، پس از مراسم برافراشتن پرچم و بازگشایی سفارت آمریکا در کوبا، مراسم دیگری در محل اقامت جفری دلورانتیس سفیر آمریکا در کوبا برگزار خواهد شد، که در آن فعالان سیاسی و حقوق بشر کوبا شرکت خواهند داشت.

آنتونیو رودیلس، یکی از دگراندیشان کوبایی، ضمن تاکید بر پیشبرد حقوق بشر در کوبا، می‌گوید «ما واقعاً بر این باوریم که گام‌های درست برای پیشبرد حقوق بشر که برای پیشبرد دموکراسی در روند سیاسی نیز حیاتی است، برداشته نمی‌شوند.»

جان کری در بخشی از سخنرانی روز جمعه خود در هاوانا، با اشاره به موضوع تحریم های آمریکا علیه کوبا، گفت تحریم ها کماکان به قوت خود باقی هستند و کنگره باید برای لغو آنها گام بردارد؛ هر چند دولت آمریکا پیشتر اقداماتی را جهت رفع یا کاهش محدودیت ها در برخی زمینه ها، مانند محدودیت های سفر، انجام داده است.

باراک اوباما رئیس جمهوری ایالات متحده از لغو تحریم‌هایی که از سال ۱۹۶۰ میلادی تاکنون علیه کوبا برقرار بوده حمایت کرده است؛ تصمیمی که با انتقاد برخی نمایندگان کنگره روبرو شد.

بررسی رویکرد دولت اوباما در برابر وضعیت حقوق بشر کوبا در کنگره
لطفأ صبر کنيد

No media source currently available

0:00 0:03:14 0:00

با بازگشایی سفارتخانه های آمریکا و کوبا در پایتخت‌های دو کشور، شهروندان آمریکایی مجاز خواهند بود به کوبا سفر کنند و شهروندان کوبایی نیز به سفارت آمریکا در هاوانا دسترسی خواهند داشت؛ اما آنها تا رفع تحریم‌های ۵۰ ساله، شاهد تغییرات اساسی در وضعیت زندگی خود نخواهند بود.

جان کری که پس از حصول توافق نهایی برای حل و فصل پرونده هسته‌ای ایران در تیر ماه گذشته فصلی مهم را در کارنامه دولت باراک اوباما رقم زد، با سفر روز جمعه خود به هاوانا بار دیگر تاریخ‌ساز خواهد شد.

وی در پایان سخنرانی امروز خود، از تلاش های رهبران کشورهای واقع در قاره آمریکا که به گفته او مدتهاست دو کشور آمریکا و کوبا را به ترک مخاصمه و عادی سازی روابط تشویق می کردند، قدردانی کرد. وی به ویژه از پاپ فرانسیس رهبر آرژانتینی کاتولیک های جهان نام برد.

XS
SM
MD
LG