سازمان نظارت بر غذا و دارو آمریکا به داروی مبتنی بر آنتیبادی آسترازنکا برای پیشگیری از ابتلا به کووید-۱۹ در افرادی با سیستم ایمنی تضعیف شده مجوز مصرف اضطراری داد. این نخستین داروی پیشگیری از کرونا است که در ایالات متحده مجوز مصرف میگیرد.
این روش مبتنی بر آنتیبادی، که توسط شرکت آسترزانکا ساخته شده و با نام تجاری «ایووشلد» (Evusheld) به فروش می رسد، به گونه ای طراحی شده است که بدن آن را آهسته تر هضم میکند تا بتواند ماهها فعال بماند. بنابراین انتظار میرود در مقایسه با درمانهای آنتیبادی مونوکلونال که در افراد پرخطری که مبتلا به کووید-۱۹ هستند ارائه میشود محافظت طولانیتری ایجاد میکند.
سازمان نظارت بر غذا و دارو آمریکا این دارو را برای افرادی که ضعف سیستم ایمنی دارند توصیه کرده است. از جمله کسانی که میتوانند از این دارو بهرهمند شوند میتوان به بیماران مبتلا به سرطان خون، کسانی که پیوند عضو داشتهاند و افرادی که داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی مصرف میکنند اشاره کرد.
همچنین تعداد بسیار معدودی از افرادی که به دلیل داشتن حساسیت به واکسن یا مواد تشکیلدهنده آن واکسن به آنها توصیه نمیشود، میتوانند از این دارو استفاده کنند.
ایالات متحده آمریکا برای خرید ۷۰ هزار دز از این دارو با شرکت آسترازنکا قرارداد بسته است.
یک مقام بهداشتی دولت آمریکا به نیویورک تایمز گفته است که دزهای اولیه بدون هیچ هزینه ای طی چند هفته آینده توزیع خواهند شد.
دانشمندان در تلاش هستند آزمایشهایی را انجام دهند و ببینند این دارو و دیگر درمانهای مبتنی بر آنتیبادی در برابر گونه امیکرون مقاومت ایجاد میکنند یا خیر. آسترازنکا میگوید آزمایشهایی که تاکنون در رابطه با جهشها انجام دادهاند نشان میدهند کارآیی دارو به میزان قابلتوجهی در برابر گونهها کاهش پیدا نمیکند.
یک کارآزمایی بالینی نشان داده است این دارو در پیشگیری از کووید-۱۹ «به شدت مؤثر» است و خطر ابتلای علامتدار را تا ۸۳ درصد کاهش میدهد. این مطالعه بیشتر بر روی افرادی انجام شد که در معرض خطر بالای ابتلا به کووید-۱۹ بودند، اما نتایج آزمایشها بر افرادی که ضعف سیستم ایمنی دارند هنوز منتشر نشده است.
سازمان نظارت بر غذا و دارو آمریکا میگوید «ایووشلد» ممکن است به مدت شش ماه در پیشگیری از کرونا مؤثر باشد که طولانیتر از محافظت ایجاد شده توسط داروی مشابه یعنی «ریجنران» است که تابستان امسال توسط این نهاد نظارتی مورد تأیید قرار گرفت.
هیچ یک از داروهای مبتنی بر آنتیبادی در ایران در دسترس نیست.