لینکهای قابل دسترسی

جمعه ۳۱ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۱۶:۲۹

اوکراین با جدایی طلبان مقابله می کند


اولکساندر تورچینف رئیس جمهوری موقت اوکراین فرمان استقرار نیروهای نظامی در شرق را صادر کرد.
اولکساندر تورچینف رئیس جمهوری موقت اوکراین فرمان استقرار نیروهای نظامی در شرق را صادر کرد.

عملیات نظامی اوکراین در دونتسک یک روز بعد از پایان مهلت تسلیم تظاهرکنندگان روسگرا در شرق آن کشور تعیین کرده بود، آغاز شد.

در حالی که بیشتر شهرهای منطقه دونتسک صحنه تظاهرات طرفداران روسیه است، دولت اوکراین نیروهایش را در آن منطقه مستقر کرد. اولکساندر تورچینف رئیس جمهوری موقت اوکراین این خبر را در پارلمان اعلام کرد و گفت:
«عملیات ضدتروریستی در شمال دونتسک شبانه آغاز شد. این عملیات مرحله به مرحله، متوازن و مسئولانه خواهد بود. یکبار دیگر تأکید می کنم که هدف عملیات، حفظ جان شهروندان اوکراین است.»

این اقدام در شرایطی صورت گرفت که بانک مرکزی اوکراین در اقدامی غیرمنتظره نرخ بهره را از ۶.۵% به ۹.۵% رساند، و به این ترتیب ارزش پول آن کشور ۸ درصد ترقی کرد. بانک مرکزی نرخ بهره وام را هم از ۷.۵% به ۱۴.۵% افزایش داده تا از ارزش پول کشورش در بانک های جهانی حمایت کند و در گرماگرم بحران سیاسی جلوی تورم اقتصادی را بگیرد.

باراک اوباما رئیس جمهوری آمریکا روز دوشنبه در گفتگوی تلفنی با همتای روسی اش «نگرانی عمیق خود را از حمایت دولت روسیه از اقدامات مسلحانه جدایی طلبان روسگرا، که دولت اوکراین را تهدید به بی ثباتی و سقوط می کنند، ابراز کرد.»

آقای اوباما از رئیس جمهوری روسیه مصرانه خواست تا «با استقاده از نفوذ خود بر گروه های مسلح روسگرا، آنها را متقاعد کند که ساختمان های اشغالی را ترک کنند.»

کاخ کرملین می گوید آقای پوتین که با رئیس جمهوری آمریکا تماس تلفنی برقرار کرده بود، به آقای اوباما گفته است گزارش ها درباره مداخله روسیه «براساس اطلاعات ناموثق» بوده است و از آقای اوباما خواسته است تا مقامات کیف را از به کارگیری زور علیه تظاهرکنندگان مناطق شرقی اوکراین منصرف کند.
پس از اظهارات رئیس جمهوری موقت اوکراین، یکی از مقامات وزارت کشور در منطقه دونتسک گفت روسگرایانی که یک ساختمان اداره پلیس را در شهر کراماتورسک اشغال کرده بودند، داوطلبانه آنجا را ترک کرده اند.

نیلا استپا، شهردار شهر اسلاویانسک، که ساختمان های دولتی و انتظامی آن در اشغال جدایی طلبان روسگرا بوده، در تلویزیون گفت مردان مسلحی در لباس استتار «که پنهان نمی کنند که از کریمه ... و روسیه آمده اند»، ساختمان شورای شهر را هم اشغال کرده اند.

کیف گفته است آماده است با گروه های روسگرا در شرق دیالوگ برقرار کند. سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه روز سه شنبه این اقدام را «گامی در جهت درست، هر چند با تأخیر زیاد» خواند.

ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه شبه جزیره کریمه را با سرعتی شگفت انگیز به خاک کشورش منضم کرد – از زمان جنگ جهانی دوم به این سو در اروپا خاک هیچ کشوری توسط کشور دیگر غصب نشده است.

اوکراین و غرب بر این باورند که روسیه از پشت صحنه تظاهرات را در شرق اوکراین رهبری می کند. سازمان امنیت دولتی اوکراین می گوید ایهور استریلکوف، مأمور ویژه روسیه را شناسایی کرده که رهبری یک گروه جدایی طلب را برعهده داشت. وی مردم محلی را ارعاب می کرد و در مناطق شرقی اوکراین آشوب و بی نظمی به راه می انداخت.

به گفته سازمان امنیت اوکراین، آقای استریلکوف یک ماه پیش برای هماهنگ سازی «فعالیت های پرسنل نظامی و نیروهای ویژه روسیه در کریمه، وارد آن شبه جزیره شد؛ و به تصرف پست های نظامی و ساختمان های دولتی اوکرین در کریمه کمک کرد».

قرار است روز پنجشنبه وزیران امور خارجه روسیه، اوکراین، ایالات متحده و اتحادیه اروپا برای آرام کردن بحران اوکراین در ژنو گردهم آیند.

کمیسیون حقوق بشر سازمان ملل در گزارشی اعلام کرد روس تباران ساکن مناطق شرقی اوکراین، برای توجیه مداخله مسکو، به دروغ ادعا کرده اند که هدف تهاجم قرار گرفته اند:
«عکس های تظاهرات روسگرایان در میدان استقلال کیف، داستان های شدیداً اغراق آمیز از ایذاء و آزار روس تباران توسط ناسیونالیست های افراطی اوکراین، و گزارش های نادرست از اعزام ناسیونالیست های مسلح اوکراین به کریمه، همه و همه به طور سازمان یافته برای ایجاد جو ترس و ناامنی، و حمایت از الحاق کریمه به فدراسیون روسیه درست شده بود.»
XS
SM
MD
LG