لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۷ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۱۷:۱۱

گفتگوی وزیران خارجه ترکیه، سوریه، روسیه و ایران برای بازسازی روابط آنکارا و دمشق


دیدار وزیران دفاع ترکیه و روسیه در مسکو – پنجم اردیبهشت ۱۴۰۲، عکس از آرشیو رویترز
دیدار وزیران دفاع ترکیه و روسیه در مسکو – پنجم اردیبهشت ۱۴۰۲، عکس از آرشیو رویترز

وزیران خارجه چهار کشور روسیه، ترکیه، سوریه و ایران روز چهارشنبه بیستم اردیبهشت در مسکو با هدف «بازسازی روابط آنکارا و دمشق» گفتگو کردند.

خبرگزاری رویترز نوشت که این اولین دیدار مقام‌های عالیرتبه این چهار کشور برای بازسازی روابط میان آنکارا و دمشق پس از سال‌ها خصومت در جریان جنگ داخلی سوریه است.

بر اساس این گزارش، مولود چاووش‌اوغلو، وزیر خارجه ترکیه، در توئیتی نوشت که بر لزوم «همکاری در مبارزه علیه تروریسم، و تلاش جمعی برای ایجاد مبنایی برای بازگشت سوری‌ها» تأکید کرده است.

او افزود که «پیشبرد روند سیاسی در سوریه و حفظ تمامیت ارضی آن کشور» در کانون گفتگوهای وزیران خارجه چهار کشور در مسکو بوده است.

از آغاز جنگ داخلی در سوریه، آنکارا از مخالفان سیاسی و مسلح بشار اسد حمایت کرده و ارتش خود را به شمال آن کشور اعزام کرده است. ترکیه در ۱۲ سال گذشته، همچنین پذیرای سه و نیم میلیون پناهنده از این کشور بوده است.

رویترز به نقل از فیصل مقداد، وزیر خارجه سوریه، نوشت که برای دمشق و آنکارا «به رغم تمام عوامل منفی سال‌های گذشته، فرصتی برای همکاری با یکدیگر وجود دارد.»

با این همه، پایان دادن به حضور تمامی ارتش‌های بیگانه – از جمله ترکیه – در خاک سوریه، برای دمشق در اولویت قرار دارد.

باریکه‌ای از خاک شمال غربی سوریه در دست شبه‌نظامیان متخاصم از جمله گروه‌های مسلح تندرو و گروه جهادی است از پشتیبانی دولت ترکیه برخوردارند.

فیصل مقداد گفت: «بدون پیشرفت در این زمینه، هیچ نتیجه واقعی حاصل نخواهد شد.»

سرگی لاوروف، وزیر خارجه روسیه، هم فضای گفتگوها را «مثبت و سازنده» توصیف کرد و گفت وظیفه آماده کردن یک نقشه راه برای پیشبرد روابط میان ترکیه و سوریه بر عهده معاونان وزیران خارجه کشورهای شرکت کننده در نشست مسکو گذاشته شده است.

در این حال، رسانه های ایران نوشتند که وزیران خارجه ایران، روسیه، ترکیه و سوریه در پایان نشست چهارجانبه خود در بیانیه‌ای نوشتند: «شرکت کنندگان بر تعهد خود نسبت به تمامیت ارضی سوریه، عدم دخالت در امور داخلی و مبارزه با تمام اشکال تروریسم، تجزیه طلبی و افراط گرایی در این کشور تاکید کردند.»

در این بیانیه، همچنین «بر اهمیت افزایش کمک‌های بین‌المللی به سوریه، از جمله با هدف تسهیل بازگشت داوطلبانه، امن و عزت‌مندانه سوری‌ها به سرزمین خود و بازسازی پساجنگ تأکید شد.»

جمهوری اسلامی و روسیه از حامیان حکومت بشار اسد در سوریه بوده و با اعزام میروی نظامی و ارسال تسلیحات از آن حمایت کرده‌اند؛ موضوعی که انتقادهای گسترده‌ای را در منطقه خاورمیانه و جهان به دنبال داشته است.

XS
SM
MD
LG