لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۱۹ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۲۱:۱۹

واکنش سخنگوی وزارت خارجه آمریکا به اظهارات علوی: ایران متعهد به ان‌پی‌تی است و هرگز نباید به سلاح هسته‌ای دست یابد


ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، در جریان کنفرانس خبری روز سه‌شنبه
ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، در جریان کنفرانس خبری روز سه‌شنبه

ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، در واکنش به اظهارات اخیر وزیر اطلاعات جمهوری اسلامی، ضمن «بسیار نگران‌کننده» خواندن این اظهارات، تاکید کرد که مشخص نیست محمود علوی غیر از دیدگاه خودش، چیزی را مطرح کرده باشد.

سخنگوی وزارت خارجه آمریکا روز سه‌شنبه ۲۱ بهمن در کنفرانس خبری خود گفت: «هنوز برای ما مشخص نیست که آیا محمود علوی غیر از دیدگاه خودش، چیزی را مطرح کرده باشد. ولی ما آن اظهارات را مد نظر قرار داده‌ایم و آنها بسیار نگران‌کننده هستند.»

ند پرایس افزود: «ایران تحت مفاد پیمان منع گسترش جنگ‌افزارهای هسته‌ای، ان‌پی‌تی، متعهد است که هرگز، هرگز، هرگز، تا ابد به سلاح هسته‌ای دست نیابد و این تعهد را در قالب توافق هسته‌ای برجام هم تایید کرده است.»

محمود علوی شامگاه دوشنبه ۲۰ بهمن در تلویزیون دولتی ایران درباره برنامه هسته‌ای آن کشور گفت که آیت‌الله خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی، فتوا داده که تولید سلاح هسته‌ای خلاف شرع است و جمهوری اسلامی آن را حرام می‌داند؛ اما «یک گربه را اگر در گوشه‌ای گیر بیاورند، ممکن است رفتاری بکند که گربه‌ای که آزاد است آن رفتار را انجام نمی‌دهد. اگر ایران را به آن سمت‌ها هل بدهند، آن وقت تقصیر ایران نیست.»

واکنش به همکاری احتمالی کره شمالی و ایران

سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در پاسخ به پرسش دیگری در مورد گزارش‌ سازمان ملل از احتمال همکاری ایران و کره شمالی در حوزه موشک‌های بالستیک گفت: «من فکر نمی‌کنم که این در واقع جهت‌گیری راهبردی ما نسبت به ایران را تغییر دهد. اگر مَثَل قدیمی به صورت: اعتماد کن و راستی‌آزمایی کن باشد، در این مورد شاید باید گفته شود: اعتماد نکن و راستی‌آزمایی کن.»

وی در عین حال گفت: «ما گزارش‌های مطبوعاتی در مورد آن را دیده‌ایم. ما در مورد یک گزارش سازمان ملل که هنوز منتشر نشده است، اظهارنظر نمی‌کنیم.»

روز سه‌شنبه ۲۱ بهمن، خبرگزاری فرانسه و شبکه سی‌ان‌ان با استناد به یک گزارش سازمان ملل متحد خبر داده‌اند که جمهوری اسلامی ایران و کره شمالی در سال ۲۰۲۰ همکاری بر سر توسعه موشک‌های دوربرد را از سر گرفته‌اند.

ند پرایس افزود: «ولی این حقیقت دارد که ما شماری از ابرازهای منع گسترش تسلیحاتی را به کار می‌گیریم تا تلاش کنیم و از پیشرفت بیشتر برنامه موشکی ایران و توانایی آن کشور در گسترش این فناوری به دیگران، از جمله کره شمالی، جلوگیری کنیم. این شامل همکاری با شرکای ما است تا انتقال برخی تجهیزات و فناوری‌های خاص به این برنامه‌ها را متوقف کنیم و با بهره بردن از تعامل و ارتباط چندجانبه خود، آگاهی‌ها نسبت به فعالیت‌های موشکی ایران را بیشتر کنیم و از کشورها بخواهیم گام‌هایی را برای مقابله با این فعالیت‌ها بردارند.»

سخنگوی وزارت خارجه آمریکا گفت: «و دست آخر، اعمال تحریم‌های مرتبط با منع گسترش بر اساس اختیارات داخلی‌مان علیه اشخاص [حقیقی و حقوقی] که از برنامه موشکی ایران حمایت می‌کنند، ‌است. برای همین گفته‌ایم که هدف ما فقط بازگشت کامل ایران به تعهدات توافق هسته‌ای برجام نیست؛ بلکه استفاده از برجام - توافقی که ما قصد داریم در وهله اول آن را طولانی‌تر و قوی‌تر کنیم - به عنوان بستری برای توافق‌های بعدی است تا دیگر حوزه‌های فعالیت‌های بدخواهانه ایران را هم دربرگیرد که البته این شامل برنامه موشکی بالستیک آن کشور هم می‌شود.»

XS
SM
MD
LG